REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neabejotinai garsiausioje pastarojo dešimtmečio byloje – nauji likimo vingiai. Vadinamosios Galiavos istorijos herojai jau seniai nebemina teismų slenksčių, o ir Lietuvos gatvėse jų nesutiksite, mat neseniai paaiškėjo, kad parlamentarė Neringa Venckienė su sūnumi šiuo metu yra Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čikagoje, o Drąsiaus Kedžio dukters motina Laimutė Stankūnaitė apie savo itin slaptą išvykimą gyventi į užsienį apsiskelbė viename pagrindinių šalies dienraščių.

Nors „Lietuvos rytui“ duodama inteviu apie tai, koks gyvenimas laukia svetur, moteris atviravo, kad pakeista jos biografija, kad užsienyje ji su dukra taip pat bus saugomos ir kad po kelerių metų ji norėtų sukurti šeimą ir susilaukti daugiau vaikų. Publikacija baigiama žodžiais, kad šiandien tokie žmonės, kaip L. Stankūnaitė ir jos dukra jau nebegzistuoja. Moteris paliko Lietuvą praėjus vos keletui mėnesių po to, kai savo socialinio tinklo paskyroje pareiškė, kad išvykimas iš Lietuvos – vienintelis būdas jai ir dukrai susikurti normalų gyvenimą.

Pirmas bandymas emigruoti

Apie emigraciją L. Stankūnaitė buvo užsiminusi jau anksčiau – šių metų kovo viduryje moteris socialiniame tinkle „Facebook" paskelbė vaizdo įrašą, kuriame ji teigia ne kartą ketinusi atsisakyti apsaugos, tačiau to padaryti jai nebuvo leista. Ji pareiškė nepasitikinti ją saugančiais Lietuvos Kriminalinės policijos biuro pareigūnais. Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame valstybės saugoma L. Stankūnaitė atskleidžia, kad baiminasi dėl savo gyvybės ir kaltina valstybę silpnumu.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris vaizdo medžiagoje meta kaltinimus ir Kriminalinės policijos biurui, neva pareigūnai pažeidžia jos teises. Vaizdo įrašo pradžioje moteris pasako, kokią dieną įrašas darytas. Jo tikslas, pasak L. Stankūnaitės, pasakyti, kokia yra situacija, kai ji gyvena saugoma. Moteris vaizdo įraše teigia, kad į jos ir jos sesers Violetos Naruševičienės pranešimus apie galimas žudynes pareigūnai nereagavo, o po Kauno įvykių moteriai buvo paskirta apsauga. „Aš ir mano dukra esame iškankintos ir išvargintos. Esame nukentėjusios ir netekusios savo artimųjų. Esame labai pavargusios, mano tėvai taip pat. Iš Kriminalinės policijos biuro girdžiu nuolatinius pažadus – kaip lietus į tuščią kibirą. Mano sveikata kasdien vis blogėja, alergija pradėjo ūmėti labai stipriai – kiekvieną dieną tris mėnesius vaikštau užtinusiomis akimis. Kankina baisus skausmas, galvos skausmas, širdis skauda...“ – vaizdo įraše kalbėjo moteris.

REKLAMA

L. Stankūnaitės advokatą Gintarą Černiauską nustebino staigus ginamosios noras emigruoti. Esą net savo gynėjui nesako nei kur, nei pas ką ketina išvažiuoti.

Advokato teigimu, atsisakyti apsaugos ir išvažiuoti netinkamas metas. Pedofilijos byloje ir kitais klausimais L. Stankūnaitei atstovavusį advokatą Gintarą Černiauską ginamosios elgesys pradėjo stebinti. Jis tikino nieko nežinantis apie jos planus emigruoti. Taip pat neketina padėti per teismus panaikinti valstybės skirtos apsaugos. „Šitie klausimai su manimi nebuvo derinami. Greičiausiai buvo derinami su kitais advokatais. Net ir neklausčiau, ar ji nori emigruoti. Pats esu jai sakęs, kad jei nori, kad niekas nežinotų, tai turi niekas ir nežinoti“, – tą kartą spaudai sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Internete nerimsta aistros dėl informacijos cenzūros

Panašu, kad kurį laiką Lietuvoje ši istorija dar neguls užmarštin, juolabiau, kad internete vyksta tikras informacinis karas.

Socialiniame tinkle „Facebook“ veikianti aktyvi grupė „Klonio gatvės dienoraštis“, kurioje susibūrę N. Venckienės šalininkai, teigia, kad prieš jų pasisakymus minėto tinklo administracija naudoja cenzūrą ir dalis publikacijų ar vaizdo medžiagos šalinama iš elektroninės erdvės.

„Tinklalapio administracija ištrynė informatorės S. Barkan (moters, kuri nufotografavo N. Venckienė Čikagoje – aut. past.) nuotrauką. Šiandien apie valandą buvo net blokuotas šis puslapis dėl tos nuotraukos. Galingi jie... Ištrinti puslapį su nemažu kiekiu narių jiems nelengva, nes kiek man žinoma, tai Baltijos šalių „Facebook“ atstovybė dėl tokio žingsnio privalėtų kažkaip pasiaiškinti ,,centrui'' Amerikoje, bet apie valandą (vidurdienį) būtent dėl tos nuotraukos buvo sutrikdytas Klonio dienoraštis ir jo veikla. Vienas iš administratorių parai ,,užčiauptas'' neleidžiant jam nieko rašyti į „Facebook“, – rašoma paskyroje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų