REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujo tipo vaistas, galintis sunaikinti vėžines ląstelės, buvo pirmą kartą išbandytas ant žmonių, rašo telegraph.co.uk.

Naujo tipo vaistas, galintis sunaikinti vėžines ląstelės, buvo pirmą kartą išbandytas ant žmonių, rašo telegraph.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sautamptono universiteto mokslininkai sukūrė naują vaistą, norėdami išgydyti sunkaus tipo vėžį (kasos, galvos ir kaklo). Dabartinėmis priemonėmis kasos, galvos ir kaklo vežinius susirgimus yra itin sudėtinga pagydyti.

REKLAMA

Naujas vaistas padidina imuninės sistemos gebėjimą atpažinti vėžines ląsteles ir su jomis kovoti. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad vėžys gali įprastas imunines ląsteles paversti bejėgiomis prieš naviką. Ligos metu ląstelės nesipriešina jo plitimui organizme.

Naujasis vaistas pavadinimu „ChiLob 7/4“, sugrąžina ląstelėms įprastas jų funkcijas ir gebėjimus, be to jis padidina ląstelių skaičių. Tuo pačiu metu yra duodama vakcina, kuri išmoko imunines ląsteles atakuoti vėžį, tokiu būdu imuninė sistema bando pati panaikinti pavojingą naviką.

REKLAMA
REKLAMA

26 ligoniai išbandė naujus vaistus. Jie žymiai pagerino ligonių būklė, dėl ko mokslininkams pavyko gauti 5 milijonų svarų sumą iš ES fondų pradėti naujiems gydymo tokiais vaistais tyrimams.

„Kai kurios formų vėžys sugeba neutralizuoti imunines ląsteles, todėl mes bandėme sukurti vaistą, kuris tam užkirstų kelią ir organizmas galėtų pats bent minimaliai kovoti su liga. Jei mes dar suleidžiame papildomą vakciną ji gali išmokyti imunines ląsteles, kad juos priešintųsi vėžinių ląstelių plitimui“, - teigė Sautamptono universiteto profesorius Martinas Glennie‘is.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujas vaistas sukurtas pagal naują vėžio gydymo specifiką žinomą kaip imunoterapija, kuri bando išnaudoti paciento imuninę sistemą kaip priemonę kovoti su vėžiu. Šis gydymas pamažu pakeičia iki tol buvusius vėžio gydymo metodus kaip chemoterapiją arba radioterapiją.

Nors naujo vaisto bandymai atskleidė galimą šalutinį poveikį panašų į gripo simptomus, profesoriaus teigimu tai yra ganėtinai nežymus simptomai palyginus su po chemoterapijos ar radioterapijos procedūrų atsirandančius šalutinius poveikius.

Yra ir kitų vaistų nuo vėžio, tačiau M. Glennie‘is teigia, kad kiti vaistai yra skirti individualiems atvejams ar tik vieno tipo vėžio gydymui, o šis naujas jų sukurtas – gali būti taikomas plačiau.

Jei klinikiniai tyrimai bus sėkmingi penkerių metų laikotarpyje vaistas gali būti pradėtas naudoti medicinos įstaigose.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų