REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

L. Linkevičius: įrašas, kur galbūt kalba Lietuvos diplomatai, – provokacija

Dėl Kalnų Karabacho remkime armėnus, nes jie krikščionys, o A. Butkevičiui į kišenę reikia įberti saulėgrąžų (papildyta 10.38)

„Internete išplatintas galimai Lietuvos diplomatų (kaip manoma, ambasadoriaus Vengrijoje Renato Juškos ir Užsienio reikalų ministerijos Rytų partnerystės departamento direktoriaus pavaduotojo Zenono Kumetaičio) telefoninis pokalbis, kuriame R. Juška aiškina, jog Armėnijos ir Azerbaidžano ginče dėl Kalnų Karabacho derėtų remti armėnus, nes jie yra krikščionys, –  provokacija“, – teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak L. Linkevičiaus, ministerija atlieka šio įvykio tyrimą.

„Trečiadienį pavedžiau Užsienio reikalų ministerijos Generalinei inspekcijai ištirti šį įvykį ir galiu tik apgailestauti, kad pastaruoju metu apskritai yra padaugėję informacinių provokacijų, todėl reikia visa tai kruopščiai tirti. Tie dalykai, kokie dabar skleidžiami, neturi nieko bendro su valstybės pozicija“, – BNS ketvirtadienį sakė L.Linkevičius.

Tiesa, jis nepaneigė, kad įrašuose girdimi būtent minimų diplomatų balsai.

Pokalbyje, kuris interneto youtobe.com tinkle įdėtas 2013 metų liepos 8 dieną, pasakojamos užkulisinės santykių su šių šalių atstovais peripetijos bei tyčiojamasi iš kai kurių Lietuvos politikų. Telefoninis pokalbis esą vyksta 2013 metų balandžio 4 dieną, rengiantis premjero Algirdo Butkevičiaus vizitui į Sankt Peterburgą.

REKLAMA
REKLAMA

Kalba netaisyta:

R. J.: „O, Dievuliau, ir jis tikisi, kad visiems atvykusiems premjerams Rusijos premjeras skirs laiko, taip?“ Z. K.: „Taip. Skirs, skirs. Su vertėju važiuoja.“ R. J.: „O kramtoškės Butkevičiui įdėjot į kišenę?“ Z. K.: „... Siemkų, siemkų įdėsim.“ R. J.: „Gal tabako kokio uostomojo, kad būtų labai kietas mūsų Butkevičius.“ Z. K.: „Nežinau, kaip ten bus, nes šiaip tai labai nepasiruošę ir šneka bile ką. Mes rašom viena, o ten, matyt, žinai, o ten, matyt, yra spaudimas iš verslo struktūrų, stambių veikėjų – kalbėti visai ką kita. Tai kas ten realiai bus kalbama – aš nežinau. Važiuoja iš ministerijos Germanas, daugiau nieko neima. Nu Norkus, aišku, bus. O šiaip su Ukraina, Baltarusija praeitą savaitę konsultacijas turėjom.“ R. J.: „Andrej Krivoj proviol?“ (Andrius Krivas – Užsienio reikalų viceministras yra gimęs Rusijoje ir ten baigęs diplomatinius mokslus – balsas.lt). <...> Kaip Andrej Krivoj? Viską pasako, ką užrašot, tikriausiai? Z. K.: „Viską, viską. <...> Bet taip išmoksta, žinok, kaip penketukininkas. <...> Viską atvaro, atpila ten. Ne, nu šiaip, žinai, neblogai. Gilinasi. Tik tiek, kad ten, ... gal taip ir turi būti..., žinai, kaip ten ministras mnie poruchil, nie poruchil – labai subordinuotas.“ R. J.: „Tai pats kažką ten spręs ar jau viską ten „Blackberry“? Dabar viskas blekberiais. Vat aš buvau su Leškevičiumi (Vytautas Leškevičius – prieš Europos Parlamentą neseniai apsijuokęs užsienio reikalų viceministras), galvojau prie progos pašnekėsiu.... Bet per du vizitus – praktiškai keturias dienas pilnas – jam telefonas nesuskambo nė karto. Ir jisai niekam neskambino, bet pirštukais ten visus darbus atliko.“ Z. K. „Nu jo, jo jo. Šitas žanras čia pažengęs toli yra. Taip. Tai jr Krivas irgi lygiai taip pat, jei yra koks sudėtingesnis klausimas.“

REKLAMA

Toliau įraše kalbama apie tai, kad užsienio reikalų ministras su viceministrais beveik nesusitinka, nuolat bendraudami tik naudojantis „Blackberry“, tad esą nereikia stebėtis, jog užsienio politiką valdo verslo grupės.

Perėjus prie Kalnų Karabacho problemos, paaiškėja, kad R. Juška „pasyviai remia armėnus“, nes šie yra krikščionys. „R. J.: „Aš dabar priklausau tiems, kurie remia armėnus. Kadangi jie yra krikščionys, kadangi jie lygiai taip pat nukentėjo nuo Stalino pypkių, ten, <...keiksmažodis...> žemėlapių braižytų. Ir aš juos remiu, labai pasyviai, tiesa. Bet aš manau, kad negalima tiesiog imti dabar ir sakyti, kad reikia grąžinti Karabachą, ir viskas.“

REKLAMA
REKLAMA

Šaipomasi, kad Seimo užsienio reikalų komiteto narys Emanuelis Zingeris „kaip tikras žydas remia musulmonus“, tą patį esą daro „tata“ (matyt, turimas omenyje profesorius Vytautas Landsbergis – balsas.lt). Nurodoma, kad įtaką santykiams su šiomis Pietų Kaukazo šalimis daro verslo struktūros, taip pat skundžiamasi, kad diplomatai patiria tiek azerbaidžaniečių, tiek armėnų spaudimą – grasinama perkelti ambasadas, pažeminti diplomatinių santykių lygį ir pan. Vienam iš Lietuvos diplomatų azerbaidžaniečiai yra esą pasiūlę pasisaugoti.

Taip pat kalbama apie Vengrijos diplomatijos laišką armėnams, kurį lietuviai turėtų šiems kaip nors perduoti, nes britai ir lenkai greičiausiai atsisakytų tai daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visą įrašą (jau su angliškais titrais) galite išklausyti čia:

Lietuvos azerbaidžaniečių bendrijos vadovas Mahiras Gamzajevas išreiškė nuogąstavimą dėl galimo tarptautinio skandalo.

Balsas.lt primena, kad dar vasario mėnesį Seime vykusiame renginyje dalyvaujant nepripažintos Kalnų Karabacho Respublikos užsienio reikalų ministrui ir buvo įkurta draugystės su šiuo regionu grupė. Tai sukėlė ir Azerbaidžano valstybės institucijų, ir Lietuvos azerbaidžaniečių bei proazerbaidžanietiškų organizacijų pasipiktinimą. Abiejų diasporų atstovai piketavo prie Lukiškių aikštės, o Azerbaidžano ambasadorius Lietuvos užsienio reikalų ministerijai dėl šios grupės steigimo įteikė notą, kurioje pareiškė, kad tai „gali neigiamai atsiliepti dvišaliams santykiams".

REKLAMA

Lietuvos azerbaidžaniečių bendrija ir Asociacija „Lietuva–Azerbaidžanas“ taip pat ironiškai teiravosi, ar mūsų šalies parlamente negalėtų būti įsteigta ir draugystės su Talibanu grupė.

Liepos 8 dieną svetainėje youtube.com paviešintas ir pokalbis apie Turkmėnistaną. Pastarasis įrašas neva darytas balandžio 18 dieną.

Jame kalbasi du vyrai, kurių vienas, nurodoma, yra Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas. Antrasis teiraujasi ambasadoriaus ryšių su Turkmėnistanu, pristato gautus kvietimus investuoti šioje šalyje.

Šis pokalbio įrašas taip pat subtitruotas anglų kalba.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų