REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vilniuje šeštadienį 13 valandą prasidėjo seksualinių mažumų eitynės, kurios visuomenėje sulaukė prieštaringų vertimų. Teismo sprendimu organizatoriams leista eitynes rengti centrine sostinės gatve – Gedimino prospektu. 

Vilniuje šeštadienį 13 valandą prasidėjo seksualinių mažumų eitynės, kurios visuomenėje sulaukė prieštaringų vertimų. Teismo sprendimu organizatoriams leista eitynes rengti centrine sostinės gatve – Gedimino prospektu. 

REKLAMA

(Papildyta 15:33) Policija ragina visus žmones skirstytis iš renginio vietos. 

(Papildyta 15:28) Išsiskirsčius eitynių dalyviams, policija praleido P. Gražulį. Jis pradėjo sakyti kalbą, kurioje teigė, kad  turime apginti vaikus, šeimą kaip tradicines visuomenės vertybes. Tačiau raitoji policija beveik lipdama ant žmonių įsimaišė tarp minios ir apsupo P. Gražulį su keliais kolegomis, tarp jų – ir S. Buškevičių. Taip pat policija suėmė keletą žmonių.

(Papildyta 15:10) Policija nusivedė į autobiusiuką žmogų, kuris atsivedė ožį. Susirinkusi minia ragino paleisti bent ožį, nes jis niekuo dėtas.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 15: 08) Oficiali eitynių dalis jau baigėsi. Seksualinių mažumų rėmėjai raginami palikti renginį mažomis grupelėmis. Taip pat jiems patarta pasikeisti viršutinius drabužius ir paslėpti homoseksualų atributiką. 

REKLAMA

Prie Vasario g. 16 gatvės yra didinamos policijos pajėgos, nes ten policija yra užblokavusi automobiliais praėjimą. Toje vietoje yra politikas P. Gražulis. Susirinko nemaža minia jo bendraminčių. Kitoje barikadų pusėje yra renginio vietą norintys palikti eitynių dalyviai.

(Papildyta 14: 45) Diplomatų ir Lietuvos politikų kalbos jau baigtos sakyti. Svečiai iš užsienio sveikino Lietuvą, kad ji surengė seksualinių mažumų eitynes miesto centre. 

Kaip teigia policijos atstovai, iki šiol yra sulaikyti 12 žmonių, tarp jų yra ne tik P. Gražulis, V. Šustaukas, bet ir J. Panka.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, vienas protestuotojas pralinksmino buvusius žiūrovus, atsivedęs į renginį ožį.

(Papildyta 14:18) Žmonės, nusiteikę prieš seksualinių mažumų eitynes, pradėjo skanduoti „gėda“. Juos tramdė raitoji policija.

(Papildyta 14:10) Protestuotojai yra atskirti nuo eitynių dalyvių, kurie dabar yra Lukiškių aikštėje. Bent kol kas renginys aprimo ir didesnių incidentų nebeužfiksuojama.

(Papildyta 14:03) Lukiškių aikštėje esančioje scenoje jau pradedamos sakyti užsienio diplomatų, politikų ir kitų visuomenės veikėjų kalbos.

(Papildyta 13:57) Lukiškių aikštėje situacija išlieka įtempta, vietoje dirba gausios gausios policijos pajėgos. Iš aikštės už bandymą trikdyti viešąją tvarką policija išvežė keletą asmenų. Tai padaryta dėl aikštės centre kilusio susistumdymo. Minioje nuolat pasigirsta prieš eitynių dalyvius nukreiptų šūksnių. Virš miesto centro ratus suka sraigtasparnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 13:55) Eitynių dalyviai dabar yra prie scenos, esančios Lukiškių aikštėje. Čia groja muzika. Laukiama, kol prasidės politikų ir žymių visuomenės žmonių kalbos.

(Papildyta 13: 38) Eitynių kolonai pasiekus Lukiškių aikštę, minioje kilo susistumdymas. Policija kelis asmenis nuvedė į savo autobusiukus. Iškviestos didesnės policijos pajėgos.

(Papildyta 13:25) Dalis žmonių iš Katedros aikštės nešini plakatais, raginančiais išsaugoti tradicinę šeimą, Gedimino prospekto šaligatviu patraukė iš paskos seksualinių mažumų kolonai. Prospekte ant šaligatvio sustoję ir stebintys eitynes žmonės reaguoja įvairiai. Vieni palydi eitynes švilpimu, kiti tyliai stebi, treti tiesiai sako, kad vertina eitynes neigiamai. Jauna pora portalui balsas.lt sakė, kad į seksualines mažumas žiūri gana tolerantiškai, tačiau pernelyg didelis jų dėmesio reikalavimas jiems yra nepriimtinas. „Jeigu jiems taip patinka gyventi, tegul gyvena. Tačiau mes kategoriškai prieš tokius renginius. Jūs pažiūrėkite, kiek daug policijos juos saugo, negi policininkai neturi daugiau ką veiki? Ir kiek visa tai kainuos“, – sakė Asta ir Sigitas, aiškindami, kodėl nepritaria tokiam demonstratyviam dėmesio reikalavimui.

REKLAMA

Ant šaligatvio yra nemažai žmonių su plakatais, smerkiančiais seksualines mažumas.  

Iš žiūrovų minios buvo paleisti keli kiaušiniai į seksualinių mažumų eitynių dalyvius. Jie pataikė į  LGBT teisių aktyvistą S. Milką ir socialdemokratę Giedrę Purvaneckienę.

(Papildyta 13:13) Prasidėjus eitynėms iš žiūrovių girdimi šūksniai, nukreipti prieš seksualines mažumas.

(Papildyta 12:58) Eitynių dalyviai jau rikiuojasi eisenai. Susirinkę žmonės dainuoja, skanduoja įvairius šūkius. Už kelių minučių jau turėtų prasidėti renginys.

(Papildyta 12:45) Eitynių dalyviai ruošia panaudoti plakatus su užrašais „mes įsivaikinsim jūsų vaikus“ ir „myliu žmogų – ne lytį“.  

REKLAMA

(Papildyta 12:33) Eitynių dalyviai pradėjo dalinti balionus. Kai kurie iš jų norėjo užsidengti savo veidus, tačiau to neleido policininkai.

(Papildyta 12:10) Katedros aikštėje jau susirinko porą šimtų protestuotojų, pasisakančių prieš seksualinių mažumų eitynes. Tarp jų yra P. Gražulis. Jie atskirti nuo Gedimino prospekto, mat ties Nacionaliniu dramos teatru yra pastatytos užtvaros. 

Eitynių dalyviai jau pradėjo tiesti vėliavas. 

Pareigūnai sulaikė dar vieną eitynių priešininką. Jis buvo nuvestas į policijos autobusiuką.

(Papildyta 12:03) Į renginio vietą jau atvyko ir dalis eisenos dalyvių. Juos atvežė du atviri autobusai. Transporto priemonės buvo papuoštos vaivorykštės spalvų vėliavomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gedimino prospekte galima išvysti ir raitosios policijos pajėgas.

(Papildyta 11:40) Renginio vietoje sulaikytas buvęs Kauno meras Vytautas Šustauskas. Jis įvykio vietoje šūkavo ir vartojo necenzūrinius žodžius. Už nedidelį chuliganizmą buvęs politikas nuvežtas į miesto 3-iąjį policijos komisariatą.

(Papildyta 11:35) Nors žadėta, kad bus apie 400 policininkų, iš tikrųjų jų pajėgos yra žymiai gausesnės. Patruliuojančių pareigūnų galima pamatyti beveik kas žingsnį.

Kai kurios įstaigos Gedimino prospekte yra užtvertos, į jas neįmanoma patekti, pavyzdžiui, į Nacionalinį dramos teatrą.

Renginio vietoje yra daug turistų. Be to, Katedros aikštėje jau pradėjo būriuotis žmonės, nusiteikę prieš seksualinių mažumų eitynes. Tarp jų yra ir Petras Gražulis. Tačiau eitynių priešininkų gretos negausios. Kol kas jų yra tik apie 20.

REKLAMA

(Papildyta 10:22) Vilniuje jau prasidėjo eitynių pasiruošimo darbai. Pradėta statyti tvoras, puošti autobusus, kurie judės eitynių kolonoje ir ruošti Lukiškių aikštę, kur bus scena, nuo kurios pasisakys renginio dalyviai ir organizatoriai.

– – – – –

Policija žada renginiui sustiprintas pareigūnų pajėgas, vietomis bus įrengtos tvoros.

Organizatoriai teigia, kad eitynės, kurios rengiamos daugelyje Vakarų šalių, svarbios siekiant atkreipti dėmesį į seksualinių mažumų diskriminavimą ir paskatinti lygybę. Jų priešininkai Lietuvoje tai vadina "homoseksualizmo propaganda".

"Tai bus gražus, taikus ir spalvingas renginys", - žurnalistams sakė Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko.

REKLAMA

Eitynėse ketina dalyvauti ir paramą seksualinių mažumų teisėms išreikšti keli europarlamentarai iš užsienio šalių, Švedijos Europos Sąjungos (ES) reikalų ministrė Birgitta Ohlsson (Brigita Olson), kai kurie užsienio šalių ambasadoriai.

"Baltic Pride yra esminis renginys LGBT (lesbietės, gėjai, biseksualai, transeksualai) bendruomenei ir visai visuomenei", - sakė Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Leifas Arne Ullandas.

Iš aukščiausių Lietuvos pareigūnų paramą eitynėms išsakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak jo, eitynės "Už lygybę" svarbios ne tik dėl Lietuvos tarptautinių žmogaus teisių įsipareigojimų, bet ir kaip renginys, parodantis visuomenės brandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis "Baltic Pride" paradas Lietuvoje 2010-aisiais vyko Upės gatvėje. Tuomet kelis šimtus eitynių dalyvių, kurie žygiavo griežtai saugomoje teritorijoje, nustelbė kelis kartus gausesnė priešininkų minia.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, panaikinęs Vilniaus valdžios draudimą žygiuoti Gedimino prospektu, pabrėžė, kad valstybė turi pareigas užtikrinti veiksmingą naudojimąsi taikių susirinkimų teise taip pat ir asmenims, turintiems nepopuliarias pažiūras ar priklausantiems mažumoms. Anot teismo, demokratija nereiškia paprasčiausio daugumos požiūrio viešpatavimo.

Prieš eitynes Gedimino prospekte pasisakės sostinės meras Artūras Zuokas savo ruožtu aiškino, kad "tolerancija nepasiekiama spaudimu", o žmonės "mato tam tikros gyvensenos, tam tikros filosofijos, tam tikrų vertybių propagandą".

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų