REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

L. Donskis apie gėjus: neturime jų žeminti

Kur yra tolerancijos ribos?

Jau kelias savaites netylančios diskusijos apie gėjų eitynes užleidžia vietą veiksmams – šiandien prasideda pirmieji seksualinių mažumų renginiai, o rytoj (liepos 27 dieną) Gedimino prospekte įvyks eitynės „Už lygybę“. Lietuvos europarlamentaras, liberalas Leonidas Donskis WEB seminare-diskusijoje „Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai: iššūkiai ir galimybės“ paklaustas apie tolerancijos ribas pripažino, kad įvykis poliarizuoja visuomenę.

„Ryt vyks įvykis, kuris poliarizuoja visuomenę. Vieni dėl jo pyksta, o kiti vertina su simpatija. Galime mėgti arba nemėgti tam tikrų renginių ar vietų – niekas mūsų neverčia kažkur eiti ar dalyvauti, tad tiesiog galime būti kitur“, - teigė politologas.

Tačiau L. Donskis pažymėjo, kad lietuviai turi vertinti ir gerbti visų žmonių orumą.

„Visi piliečiai turi teisę burtis ir neatsiprašinėti už tai, kad yra kitokie. Norėčiau, kad Lietuva imtų pavyzdį iš Švedijos ir Nyderlandų. Įtvirtinti visišką piliečių orumą yra šalies orumo reikalas. Seksualinės mažumos turi teisę susirinkti ir pasakyti, kad yra kitokie. Nebūtina būti entuziastu, bet neturime ir žeminti šių žmonių. Nėra tokio dalyko kaip antrarūšiai piliečiai ir niekada netikėsiu, kad juos galima rūšiuoti. Dėl to remiu rytojaus renginį ir pasisakau už tai, kad būtų gerbiamos mažumų teisės“, - savo nuomonę dėstė profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt primena, kad filosofas homofobiją Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu yra įvardijęs kaip potencialų šalies klupimą lygioje vietoje.

REKLAMA

„Kadangi fundamentalių problemų Lietuvoje kaip ir nėra, vis tik nesame tokio lygio demokratinė valstybė, kaip Suomija arba Nyderlandai, ir galime vadintis tik defektyvia demokratija: veikia institucijos, jos yra aiškiai atribotos, rinkimai vyksta kuo puikiausiai, bet mūsų demokratijos liberalumas yra abejotinas. Nepagarba mažumoms kaip tik ir yra vienas iš to neliberalumo simptomų“ , - pabrėžė europarlamentaras.

L. Donskis taip pat nevengia griežtai pasisakyti asmenų, atvirai demonstruojančių savo homofobišką požiūrį, atžvilgiu. „Dėl homoseksualumo, manau, didelę žalą daro keletas skandalistų. Tokios figūros, kaip Petras Gražulis, yra paprasčiausia nesusipratimas. Tai yra šalies gėda. Problema yra ne tokių figūrų egzistavimas, o tai, kad viena rėksminga figūra gali turėti tiek įtakos“, - interviu pabrėžė filosofas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų