REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių rajone Gruzdžių seniūnijoje ūkininkaujančio Edo Sasnausko auginamos daržovės sausrą kenčia jau kelis mėnesius. „Šiąnakt iškrito keli lašai ir tai buvo pirmas lietus per du mėnesius“, – vakar sakė ūkininkas. Prie Kryžių kalno įsikūręs Lino Šateikos ūkis daržovių laukus nuolat laisto. Ar prasidėjęs lietus apsaugos nuo didesnių daržovių kainų?

Šiaulių rajone Gruzdžių seniūnijoje ūkininkaujančio Edo Sasnausko auginamos daržovės sausrą kenčia jau kelis mėnesius. „Šiąnakt iškrito keli lašai ir tai buvo pirmas lietus per du mėnesius“, – vakar sakė ūkininkas. Prie Kryžių kalno įsikūręs Lino Šateikos ūkis daržovių laukus nuolat laisto. Ar prasidėjęs lietus apsaugos nuo didesnių daržovių kainų?

REKLAMA

Sausa daugelyje rajonų

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba trečiadienį paskelbė, kad sausa didžiojoje dalyje pietvakarinių bei centrinių šalies rajonų, taip pat Alytaus, Kupiškio, Rokiškio, Švenčionių ir Trakų rajonuose.

Sausringos sąlygos susidariusios pajūryje, Anykščių, Akmenės, Pakruojo, Varėnos bei Zarasų rajonuose. Nežymus drėgmės trūkumas fiksuotas Kretingos, Skuodo rajonuose bei rytinėje šalies dalyje. Optimalios drėgmės sąlygos buvo stebimos pavieniuose šiauriniuose rajonuose bei Lazdijų rajone.

Remiantis liepos 8 dienos automatinių agrometeorologijos stočių duomenimis, dirvožemiai 20 cm gylyje beveik visur buvo orasausiai, išskyrus Joniškio bei Pakruojo rajonus – ten šiame gylyje dirvožemio drėgnumas normalus. Biržų, Kupiškio, Šalčininkų ir Varėnos rajonuose dirvožemis 20 cm gylyje buvo sausokas.

REKLAMA
REKLAMA

Po stipresnio lietaus mėnesio pradžioje dirvožemis normaliai drėgnas buvo tik Vilkaviškio bei Plungės rajonuose, o Kėdainių, Lazdijų bei Zarasų rajonuose dirvožemiai buvo visiškai sausi ir 50 cm gylyje.

REKLAMA

Ūkininkai laukė lietaus

Šiaulių rajone, Gruzdžių seniūnijoje ūkininkaujančio Edo Sasnausko ūkis sausros padarinius jaučia kelis mėnesius. Vakar rytą ūkininkas pasakojo, kad naktį „iškrito keli lašai“. Tai buvo pirmas lietus per du mėnesius.

Ūkininko laukuose auga bulvės bei grūdinės kultūros. Sausra jau pridarė žalos – kviečiai ir bulvės geltonuoja, džiūsta. Tikruosius nuostolius bus galima skaičiuoti tik nuėmus derlių. Palijus bulvės ima megzti žiedus, jei ateinančią savaitę lietaus bus daugiau, derlių dar bus galima išgelbėti.

REKLAMA
REKLAMA

Problemų sausra kelia ir Meškuičių seniūnijoje, Daugėlaičių kaime ūkininkaujančiam Linui Šateikai. Jo ūkis augina daržoves, bet sausra derliui didelių nuostolių dar nepadarė – laukai yra nuolat laistomi. Todėl ūkio priežiūrai reikia skirti žymiai daugiau laiko ir lėšų.

„Gelbėjamės, kaip išmanom, – pasakojo L. Šateika ir džiaugėsi, kad per pastaruosius mėnesius sulaukė poros liūčių. – Ūkis yra įsikūręs netoli Kryžių kalno, galbūt tai mums padeda?“

Pakruojo rajone, Klovainiuose ūkininkaujantis Rimvydas Gasparavičius sausrą taip pat pajuto, nors didelių nuostolių ūkiui ji neatnešė: pomidorai auginami 18 arų šiltnamyje, tik juos dabar reikia dažniau rinkti ir atidžiau prižiūrėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar brangs daržovės?

Dėl vėlyvo pavasario ir sausros, ankstyvųjų daržovių derlius šiemet mažesnis, turguje jau brangsta sezoninės daržovės.

Didmenine prekyba užsiimantis ūkininkas L. Šateika nesiėmė prognozuoti, kokios įtakos sausra turės daržovių kainoms rudenį.

„Daržovių kaina nustatoma remiantis labai daug kriterijų. Lietuvos ūkininkai per daug smulkūs žaidėjai rinkoje, kad galėtų diktuoti savo sąlygas“, – sakė L. Šateika.

Daugelis ūkininkų patiria nuostolių dėl sauso oro, tačiau tai gali nepaveikti produkcijos kainos.

L. Šateika akcentavo, kad pagrindiniai daržovių tiekėjai yra Lenkijos bei Olandijos ūkininkai. Jei šiose šalyse derlius bus geras ir daržovės nebrangs, Lietuvos ūkininkai negalės branginti savo produkcijos. Svarbūs rinkoje ir Rusijos ūkininkai, kurių ankstyvoji produkcija nukentėjo nuo smarkių liūčių.

REKLAMA

L. Šateika prognozavo, kad lietuviška produkcija prekybos pradžioje gali būti kiek brangesnė, bet paskui kainos turėtų susilyginti.

Sinoptikai prognozuoja lietų

Ūkininkai gali džiaugtis sinoptikų prognozėmis, žadančiomis lietų. Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikės M. Kirkliauskaitės teigimu, savaitgalis bus lietingas visoje Lietuvoje. Stipraus lietaus tikimasi ir kitos savaitės pradžioje. Gali būti stipraus ir ilgo lietaus – toks ūkiams naudingiausias.

Prognozuoti, ar sausra pagaliau baigiasi, meteorologai kol kas nesiryžta. „Kai užeina lietingas oras, jis dažnai keičiasi, sunku pasakyti, kiek lietus tęsis“, – teigė M. Kirkliauskaitė.

Liepos 10–ąją buvo Septynių miegančių brolių diena. Tikima, kad jei šią dieną lyja, lietaus reikia tikėtis ir ateinančias septynias dienas ar net septynias savaites. Liepos 10–ąją daug kur lijo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų