REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrojo tipo cukriniu diabetu sergančioms ir į depresiją linkusioms moterims vitamino D papildai žymiai sumažino kraujospūdį ir pakėlė ūpą, rodo JAV atliktas tyrimas.

Antrojo tipo cukriniu diabetu sergančioms ir į depresiją linkusioms moterims vitamino D papildai žymiai sumažino kraujospūdį ir pakėlė ūpą, rodo JAV atliktas tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, vitaminas D padėjo moterims šiek tiek numesti svorio.

Čikagos Lojolos universiteto Niehoff slaugos mokyklos specialistų atlikto įvadinio tyrimo rezultatai pristatyti Amerikos diabeto draugijos mokslinėje konferencijoje, praneša sciencedaily.com.

REKLAMA

Niehoff slaugos mokykla iš Nacionalinio sveikatos instituto gavo maždaug 1,5 mln. dolerių dotaciją ketverių metų klinikiniam tyrimui apie vitamino D įtaką antrojo tipo diabetu sergančioms ir į depresiją linkusioms moterims.

Įvadinis tyrimas apėmė 46 diabetu sergančias moteris, kurių amžiaus vidurkis buvo 55 metai ir kurios vidutiniškai 8 metus gaudavo per mažai vitamino D. Per savaitę jos suvartodavo 1250 mikrogramų vitamino D. Palyginimui, Jungtinėse Valstijose 51-70 metų amžiaus moterims per dieną šio vitamino rekomenduojama suvartoti 15 mikrogramų.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus šešiems mėnesiams, tiriamų moterų vitamino D kiekiai kraujyje pasiekė rekomenduojamą lygį, o nuotaikos žymiai pasitaisė. Pavyzdžiui, vertinant pagal 20 klausimų sąrašą, vidutinis balas nuo 26,8 tyrimo pradžioje (reiškiantis vidutinio sunkumo depresiją) jį baigiant sumažėjo iki 12,2 balo (reiškia depresijos nebuvimą). Depresijos sunkumo skalė yra nuo 0 iki 60 balų, didesniam skaičiui reiškiant sunkesnės depresijos simptomus.

Sistolinis kraujospūdis vidutiniškai sumažėjo nuo 140,4 iki 132,5 mm Hg, o svoris vidutiniškai sumažėjo nuo 226,1 svarų iki 223,6 svarų (nuo 102,6 kg iki 101,5 kg).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimui vadovauja prof. dr. Sue M. Penckofer, tarptautiniu mastu pripažįstama dėl jos tyrimų apie vitamino D, diabeto ir depresijos sąsajas. Kitas tyrimo etapas apims 180 moterų

JAV diabetu serga maždaug kas dešimtas, ir numatoma, kad 2050 metais sirgs kas ketvirtas gyventojas. Antrojo tipo diabetu moterys serga sunkiau už vyrus, ir to priežastis gali būti depresija, kuria suserga daugiau kaip 25 proc. diabetu sergančių moterų. Depresija sutrikdo ligonio gebėjimą tinkamai maitintis, sportuoti, tvarkingai vartoti vaistus ir pan.

Daugelis amerikiečių negauna pakankamai vitamino D, o diabetu sergantiems žmonėms rizika patirti vitamino D nepakankamumą yra ypač didelė dėl netinkamo maisto, nutukimo, nepakankamo buvimo tiesioginiuose saulės spinduliuose ir dėl genetinių sutrikimų.

Antrojo tipo diabetas išsivysto sulaukus 40-45 metų amžiaus, tačiau pastaruoju metu jis ėmė „jaunėti“.

Persivalgymas ir nutukimas – svarbiausi šios ligos atsiradimo faktoriai, tačiau didelės reikšmės turi ir paveldimumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų