REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eina antras mėnuo, kai draudžiama rūkyti viešose miesto vietose. Bulvaro lauko kavinėse smilksta cigaretės, kol kas nesudrausmintas nė vienas rūkalius. Kodėl? Nes niekas nevykdo jų kontrolės. Panašu, kad daug diskusijų sukėlęs Tarybos sprendimas tyliai nugulė Savivaldybės stalčiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Laisvė rūkaliams

Šiaulių miesto savivaldybės tarybos sprendimas, draudžiantis rūkyti viešose miesto vietose, įsigaliojo nuo birželio 7 dienos. Tik praėjus dviem savaitėms naujose nerūkymo zonose pradėti kabinti įspėjamieji ženklai.

REKLAMA

Šiauliuose rūkyti draudžiama ne tik Vilniaus pėsčiųjų bulvare, bet ir Dainų, taip pat autobusų stotelėse, taksi stovėjimo aikštelėse, masinių renginių metu, kapinėse, viešose prekybos vietose, miesto parkuose ir skveruose. Negalima rūkyti ir balkonuose bei visose lauko kavinėse. Nerūkymo zonose įrengtos ir rūkymo vietos.

Tiesa, iš draudimo rūkyti – maža naudos. Rūkyti draudžiančių ženklų nepaisantys šiauliečiai gali drąsiai kulniuoti viešose vietose prisidegę cigaretę, nes kol kas jų niekas negaudo. Kad įsigaliojus Tarybos sprendimui nesurengtas nė vienas reidas naujienų portalui Etaplius.lt patvirtino Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Vitalija Pelenienė.

REKLAMA
REKLAMA

Rūkalių sąžinės raginimai nerūkyti viešose vietose taip pat nepaveikė, tuo buvo galima įsitikinti savaitgalį Šiauliuose praūžusių renginių metu. „Visuomenė ne taip geranoriškai, kaip buvo tikėtasi, priima tą sprendimą, dar piktnaudžiaujama. Matyt, įgyvendinimas užims šiek tiek laiko“, – svarstė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius.

Nusileis verslininkams?

Pasak administracijos direktoriaus, kavinių savininkai į Tarybos sprendimą dėmesio pernelyg nekreipia. „Bulvare pažymėtos rūkymo ir nerūkymo zonos, bet matosi, kad kavinės tapo kaip ir pusiau niekieno zona, – verslininkams pralaimimą nerūkymo kovą komentavo V. Damulevičius. – Daug kam neaišku, kaip reikia elgtis, reikės paaiškinti, kad visi laikytųsi Tarybos sprendimo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Pelenienė pripažįsta, kad Savivaldybė gauna gyventojų skundų dėl kavinėse rūkančių šiauliečių. „Mums žinoma ta situacija, žmonės kreipiasi ne tik į jūsų redakciją, bet ir į mus. Kitą savaitę kviesimės kavinių savininkus ir bandysime su jais kalbėti, tartis“, – žadėjo Viešosios tvarkos skyriaus vedėja.

Verslininkų bus prašoma paaiškinti, kaip jie laikosi Tarybos sprendimo ir kokių priemonių ėmėsi, kad sumažėtų rūkalių.

Pašnekovė užsiminė, kad viena iš alternatyvų rūkalius priimančioms lauko kavinėms – įrengti papildomas rūkymo zonas. „Gali reikėti padidinti rūkymo zonų skaičių“, – į klausimą, ko Savivaldybė griebsis, jei verslininkai nesutiks paisyti draudimo rūkyti viešose vietose, atsakė V. Pelenienė.

REKLAMA

Per kelerius metus nenubaudė nė vieno

„Tai nėra kontrolės ir baudų surinkimo tikslas. Tai daugiau savikontrolės ir moralės principas akcentuojant, kad rūkymas yra didžiulė žala žmogui“, – gegužės mėnesį Tarybai priimant sprendimą kilusias aistras malšino Savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Ieva Andruškevičiūtė.

Kad baudos nerenkamos įrodo ir jau kelerius metus galiojęs draudimas rūkyti skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės, Prisikėlimo aikštėje arba „Beržynėlyje“. Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas Vygaudas Paliūnas Etaplius.lt sakė, kad nuo jo įsigaliojimo nebuvo nubaustas nė vienas rūkalius.

REKLAMA

V. Paliūnas negalėjo nurodyti, kaip ateityje bus vykdoma kontrolė, nes, anot jo, dar nenumatyta, kaip bus organizuojamas darbas.

„Mes neturime tiek žmonių, kad galėtume nuolat patruliuoti.Kaip ir anksčiau reaguosime į pranešimus ir organizuosime reidus. Bus numatytos datos, prašysime policijos pagalbos“, – pasakojo V. Pelenienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų