REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienio ryte jungtinės Europos policijos pajėgos, kurių veiklą koordinavo Europolas, sulaikė 18 Gruzijos Kutaisio grupuotės narių. Didžiausia operacijos dalis vyko Italijoje, kur Nacionalinės policijos Centrinė operatyvinė tarnyba ir mobilioji komanda „Squadra“ sulaikė 7 įtariamuosius. Tuo pat metu sulaikymai vyko Lietuvoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Portugalijoje ir Vengrijoje.

Europolo operacija

Tai pirmas kartas, kai Europoje vienu metu sulaikoma tiek daug „įteisintųjų vagių“. Pusantrų metų truko apsikeitimas žvalgybine informacija ir įrodymų rinkimas keliose Europos Sąjungos šalyse. Reikšmingą operatyvinę pagalbą tyrimui suteikė Belgijos ir Lenkijos teisėsaugos institucijos.

„Europolo darbuotojų teigimu, sulaikyta viena autoritetingiausių nusikalstamų grupuočių”, - sakė Lietuvos Kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininkas Algirdas Matonis specialiai surengtoje spaudos konferencijoje, vykusioje Policijos departamento pirmojo aukšto fojė aikštelėje, kur paprastai žiniasklaida ir informuojama apie didžiausias pastaraisiais metais sulaukusias prieš banditus policijos nukreiptas operacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienais įtakingiausių kriminalinio pasaulio veikėjais laikomi vyrai sulaikyti dėl nusikaltimų, kuriuos vykdė Italijoje.

Lietuvoje operacija vyko LKPB pastangomis. Viename Vilniaus viešbutyje buvo sulaikyti penki šiai gaujai priskiriami asmenys, o vėliau – ir dar vienas. Verta pastebėti, kad tai pirmas toks atvejis Lietuvos kriminalinėje istorijoje po daugybės metų. Gruzinų ir čečėnų tautybės nusikaltėliai mūsų šalies sostinėje mėgino įsitvirtini maždaug 1993–1995 metais, tačiau nesėkmingai. Apie tai itin plačiai rašoma ir naujausioje mafijos studijoje „Vilniaus bomberio išpažintis”.

REKLAMA

A. Matonis teigė, kad sulaikymų metu pas įtariamuosius aptikta nedidelis kiekis narkotikų. „Esame su kolegomis sutarę nei vardų, nei pavardžių neskelbti. Galiu pasakyti tik tiek, kad tai gruzinų tautybės asmenys”, - sakė A. Matonis.

Sulaikytųjų nusikaltėlių amžius yra pakankamai solidus – maždaug 50 – 60 metų. Lietuvos kriminalistų duomenimis, sulaikytieji gruzinai mūsų šalyje lankėsi legaliai, jiems buvo išduotos Šengeno vizos.

Vienam iš sulaikytųjų buvo paskelbtas tarptautinis Europos arešto orderis. Pateikti kaltinimai dėl turto prievartavimo, dalyvavimo organizuoto nusikalstamumo veikloje.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad kai kurie „įteisintųjų vagių“ pasauliui priskiriami asmenys buvo atvykę prieš keletą dienų, tačiau kiti – viešėjo gerokai ilgiau.

„Ką jie veikė mūsų šalyje? Dabar ir nustatinėjame. Kad jie būtų darę nusikalstamas veikas, tokių duomenų nėra. Kodėl jie pasirinko Lietuvą? Reiktų žiūrėti plačiau, kodėl jie pasirinko mūsų šalį”, - susirinkusiems žurnalistams kalbėjo A. Matonis.

Barį okupavo gruzinai

Ši grupuotė - Eurazijos nusikaltėliai, kurie yra laikomi rusiškai kalbančių organizuoto nusikalstamumo grupių lyderiai, kontrolieriai ir reguliuotojai. Jau keletą metų šio nusikalstamumo plotmėje nepasidalinama valdžia dėl konflikto tarp dviejų pagrindinių Gruzijos klanų – Tbilisio ir Kutaisio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai Italijos teisėsaugininkai pirmą kartą savo dokumentuose oficialiai ėmė vartoti terminą „gruzinų mafija“. Šiuose dokumentuose buvo rašoma, kad Bario mieste vyksta kriminalinis karas tarp Kutaisio ir Tbilisio organizuotų grupuočių. Dokumentuose taip pat pažymėta, kad gruzinų mafija veikia nepriklausomai nuo vietinės mafijos, ir reketas, žmogžudystės, nelegali emigracija yra jos specializacija.

Italijos teisėsaugininkai sunerimę, kad gruzinai pasklido po visą šalį, tačiau ypač daug jų – Baryje. Iš 6500 oficialiai į šalį įvažiavusių gruzinų per 2000 gyvena Baryje. Tai bene didžiausia Gruzijos diaspora visoje Europoje. Tačiau gruzinų įkliūva ir Romos policijai, ir Bolonijos, ir Florencijos, ir Milano, ir kitų miestų.

REKLAMA

Štai neseniai buvo areštuota net 70 šios tautybės butų vagių. Jie vogė auksą, jį išlydydavo ir realizuodavo per supirkimo punktus. Italijoje, kaip ir kitose šalyse, gruzinai išsiskiria organizuotumu, kariška laikysena ir jėga, konspiracija. Paprastai gruzinai arba turi Bulgarijos pilietybę, arba turi kelis gruziniškus pasus. Jei teisėsaugininkams patenka vienas jų dokumentas, nusikaltėliai jau kitą dieną naudojasi kitu.

2012 metų sausio 6-ąją Bario mieste, vos už 100 metrų nuo policijos komisariato, buvo nušautas kriminalinis autoritetas Revazas Čiuradzė. Pačiame miesto centre vidury dienos į jį buvo paleistos 9 kulkos. Italų policija sulaikė Revazo sugyventinę, taip pat Gruzijos pilietę, ir apkaltino ją, esą ji samdomiems žudikams papasakojusi savo sugyventinio planus. Apžiūrėti nušautojo lavono buvo pakviesti ekspertai, suprantantys tatuiruočių reikšmes. Pagal jas jie nustatė, kad R. Čiuradzė priklausė Kutaisio atšakai. Policija padarė išvadą, kad jis tapo karo su Rustavio-Kutaisio mafiozais auka.

REKLAMA

Tačiau ne visi tuo tiki. Daugelis mano, kad tai buvo karo su vietine Apulijos regiono mafija pradžia. Šiame regione veikia Jungtinės Šventos Karūnos (it. Sacra Corona Unita) nusikalstamas susivienijimas. Jį sudaro apie 50 klanų – maždaug 2000 narių. Pagrindinė veikla – cigarečių, narkotikų, ginklų ir žmonių kontrabanda. Taip pat ši organizacija renka mokesčius iš kitų nusikaltėlių už leidimą jiems veikti pietrytinėje Italijos pakrantėje – strategiškai svarbioje vietoje gabenant kontrabandines prekes iš buvusių komunistinių kraštų (Kroatija, Serbija ir kt.) ir į juos.

Kol gruzinai plėšė butus visoje Italijoje, o per Barį pelną siųsdavo į gimtinę ir vietiniams mokėjo mokesčius, tol Jungtinės Šventos Karūnos vadai su tuo taikstėsi. Tačiau šnipai pranešė, kad buvo įvykęs gruzinų ir ukrainiečių mafiozų susitikimas, per kurį nuspręsta sutriuškinti vietinę mafiją ir savo kontrolėn paimti Barį, kuriame yra labai svarbus uostas. Jungtinė Šventa Karūna nusprendė nedelsti ir paskelbė savo neapskundžiamą nuosprendį. Šis ir buvo įvykdytas nušaunant lyderį R. Čiuradzę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar kalbama, kad gruzinai į Italiją ėmė vežti pigius narkotikus ir ginklus iš Afganistano. O kaip tik beveik visą pelną Jungtinės Šventos Karūnos susivienijimas gauna iš narkotikų ir ginklų. Mafija biznyje konkurencijos nepripažįsta. Čia veikia savi, daug efektyvesni įstatymai.

Užima laisvas nišas

Tik prieš terjetą savaičių ir Prancūzijos policija jau įvykdė didžiulę operaciją prieš nusikalstamą sindikatą iš Gruzijos. Sulaikyta per 40 išeivių iš šios šalies.

Prancūzijoje specialioji operacija buvo vykdoma vienu metu keliuose miestuose – Paryžiuje, Lione, Nicoje ir kituose. Tai buvo dvejų metų tyrimo, kurį vykdė Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus darbuotojai, vaisius. Sulaikytieji įtariami reketu, ginkluotais plėšimais, kredito kortelių vagystėmis. Jie taip pat kontroliavo emigrantus iš Gruzijos, buvo jų „stogas“. Tarp sulaikytųjų – ir gruzinų mafijos vadeiva, kurį Prancūzijos spauda vadina Artūru.

REKLAMA

Lygiai prieš metus prancūzų policija jau vykdė operaciją ir sulaikė organizuotą nusikaltėlių grupuotę, sudarytą iš Gruzijos ir aplinkinių valstybių gyventojų. Tada Paryžiuje ir Lione buvo sulaikyta apie 20 žmonių – Gruzijos ir Armėnijos gyventojų, kurių sąskaitoje – per 300 apiplėšimų įvairiuose Prancūzijos miestuose. Kaip ir anksčiau, taip ir dabar iš gruzinų mafiozų konfiskuota daug pinigų, aukso dirbinių, ginklų, taip pat – suklastotų dokumentų ir cigarečių.

Pareigūnai, kovojantys su mafija, sako, kad gruzinų mafija tiek Prancūzijoje, tiek kitose Europos šalyse pasirodė iširus Sovietų Sąjungai. Ypač po to, kai Rusijoje ir Gruzijoje buvo priimti griežti įstatymai, numatantys įkalinimą vien už priklausymą nusikalstamai grupuotei. Mafiozai ir spruko į Prancūziją bei kitas šalis, užimdami laisvas nišas ir kurį laiką nekonfliktuodami su kitomis nusikalstamomis grupuotėmis.

REKLAMA

Savo lėšas Prancūzijoje investuoja du stambūs klanai – Kutaisio ir Usojano. Jeigu Ispanijoje jie darbuojasi liukso klasės viešbučiuose, tai Prancūzijoje apsiriboja tik smulkiomis parduotuvėmis ir barais, kuriuose lankosi jų tėvynainiai.

Nešvarūs milijardai

Nusikaltėliai iš Gruzijos yra labai gerai organizuoti ir griežtai laikos hierarchijos taisyklių. Visi jie – vagys profesionalai, nusikalstamų grupuočių, dažniausiai gruzinų, nariai, turintys savo elgesio kodeksą, paženklinti specifinėmis tatuiruotėmis, žinomomis dar nuo caro ir Stalino laikų kalėjimų. Šie nusikaltėliai stengiasi įleisti šaknis Prancūzijoje.

Jiems vadovauja „įteisintieji vagys“, arba rusiškai – „vory v zakone“. Šis terminas jau tapęs tarptautiniu. Net ir prancūzų spaudoje jis dažnai neverčiamas, ir visi puikiai supranta, apie ką rašoma. Vagių profesionalų organizacija kuriama irgi hierarchijos principu, jai vadovauja regiono vadeiva, labai retai pasirodantis viešumoje ir pavaldus tarptautiniam „krikštatėviui”. Didžioji dauguma nusikalstamu būdu gauto pelno išvežama savo „krikštatėviams“ į Gruziją. Kiekvieną mėnesį grupuotės perveda iki 15 proc. grobio į „bendrąją kasą”, kuri, Europolo duomenimis, siekia milijardą eurų. Tas, kas nemoka, miršta. Susišaudymų, susijusių su dešimtinės nesumokėjimu, būta ir Nicoje, ir Marselyje, ir Paryžiuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš kurį laiką Nicoje čečėną ir armėną nušovė gruzinas. 2010 metų vasarį žymus banditas gruzinas Vladimiras Džanašija, pravarde Lado, sugebėjo išvengti pasikėsinimo Nicoje, bet po mėnesio buvo nužudytas pasamdyto žudiko Marselyje. Tuomet kalbėta, jog tai kerštas už Rusijos „mafijos tėvo“ Viačeslavo Ivankovo, geriau žinomo Japončiko pravarde, nužudymą.

Bosai teismams neįkandami

Gruzinų mafija Vakarų Europoje dar labiau nei Prancūziją ar Italiją yra užkariavusi Ispaniją. Šios šalies policija, 2010-ųjų rugsėjo pradžioje vykdydama specialiąją operaciją „Java“, suėmė kelias dešimtis žmonių, įtariamų ryšiais su rusų ir gruzinų nusikalstama grupuote, taip pat konfiskavo neteisėtai įgyto turto už 24 mln. eurų.

REKLAMA

Opreacija „Java“ vienu metu buvo vykdoma ne tik Ispanijoje, bet ir dar šešiose Europos valstybėse. Buvo sulaikyti 69 gruzinų nusikalstamos grupuotės nariai. Dauguma įkliuvusiųjų Ispanijoje – eiliniai gaujos nariai, tačiau buvo areštuoti ir du „įteisintieji vagys“: dabar jau išleistas Kachaberas Šušanašvilis (Kacha Rustavskis) ir dar vienas gruzinų nusikaltėlių „šulas“ – Zviadas Darsadzė. Įtarta, kad gruzinai bendradarbiauja ne tik su Europos šalių nusikalstamomis grupuotėmis, bet ir palaiko ryšius su Kolumbijos narkotikų baronais.

Per kratas buvo rasta įvairių nuosavybės sutarčių, kurios buvo sudarytos pinigams, gautiems iš nelegalios veiklos Rusijoje ir kitose Rytų Europos šalyse, plauti Ispanijoje. Buvo konfiskuota per 30 objektų, tarp kurių – prekybos centras ir viešbutis. Didžioji dalis konfiskuoto turto, kurio vertė, kaip minėta, siekė 24 mln. eurų, buvo šiaurės rytiniame Katalonijos rajone.

REKLAMA

Tačiau įrodyti mafijos bosų kaltę nėra taip paprasta. Štai trejus metus teismo nuosprendžio Ispanijos kalėjimuose laukęs K. Šušanašvilis, kriminaliniame pasaulyje žinomas kaip Kacha Rustavskis, gegužės pradžioje buvo paleistas iš Saragosos kalėjimo. Mat baigėsi ne kartą teismo pratęstas kardomojo suėmimo laikas, per kurį buvo privaloma surinkti suimtojo kaltės įrodymus. Oficialiai K. Šušanašvilis išleistas į laisvę už 50 000 eurų užstatą. Tačiau jo advokatai teigia, kad teismas greičiausiai nė neįvyks. Priežastis ta pati – kaltintojai negalės pateikti svarių įtariamojo kaltės įrodymų.

K. Šušanašvilis – ne pirmas išeivis iš buvusios Sovietų Sąjungos, prieš kurį yra bejėgė ispaniškoji Temidė. Turimais operatyviniais duomenimis, K. Šušanašvilis kontroliavo daugybės gruzinų nusikalstamų grupuočių, įsitvirtinusių Austrijoje, Vokietijoje, Italijoje, Šveicarijoje ir kitose šalyse, veiklą. Būtent į jo rankas patekdavo pinigai, gauti iš šių gaujų pagrindinės veiklos – reketo.

REKLAMA
REKLAMA

Ispanijos teisininkai sako, kad pinigų plovimas – apskritai sunkiausiai įrodomas nusikaltimas. Ne vienas nusikalstamo pasaulio lyderis, išeivis iš Rytų, išvengė bausmės ir kalėjimo Ispanijoje. Tai ir Genadijus Petrovas, vienas iš Tambovo nusikalstamo susivienijimo lyderių (Ispanijoje gyveno nuo 1996 metų, paleistas į laisvę už 600 000 eurų užstatą), ir du jo artimiausi parankiniai – Aleksandras Malyševas (Piterio grupuotės „krikštatėvis“) bei Leonidas Christoforovas (buvo „įkainoti“ 500 000 ir 300 000 eurų), ir taip pat paleistas už užstatą Vitalijus Izgilovas, kurį Ispanijos specialiosios tarnybos vadina vienos pamaskvės nusikalstamos grupuotės lyderiu, „įteisintuoju vagimi“, ir visa eilė kitų.

Gruzijai nebereikalingas

Pasak advokatų, iš kriminalinio pasaulio įžymybių Ispanijoje bausmę atlieka tik vienas „įteisintasis vagis“ Zacharijus Kalašovas, žinomas Šakro Jaunesniojo pravarde, buvęs Maskvos „Kristalo“ kazino savininkas. Jis buvo areštuotas 2006 metais, o 2011-aisiais už neteisėtu būdu įgytų pinigų išplovimą buvo nuteistas 9 metų laisvės atėmimo bausme. Z. Kalašovas priklauso Rusijos ir Gruzijos nusikaltėlių „grietinėlei“.

Advokato Chosė Sančeso nuomone, Z. Kalašovas buvo nuteistas „ne tiek ispanų prokurorų pastangomis, kiek dėl paties teisiamojo ir jo gynėjo valios“. Mat jis, Šakro Jaunesnysis, jeigu butų išvengęs kalėjimo Ispanijoje, tuoj pat būtų ekstradicijuotas į Gruziją, kur jis už akių jau nuteistas 18 metų laisvės atėmimo bausme. O Gruzijos kalėjimuose gyvenimo sąlygos, pasak Ch. Sančeso, gerokai prastesnės už sąlygas Ispanijos įkalinimo įstaigose.

REKLAMA

Kol Šakro Jaunesnysis kalėjo Ispanijos kalėjime, jo ekstradicija aktyviai rūpinosi Gruzija – šios šalies teismas už akių jį buvo nuteisęs pirmiausia 11 metų laisvės atėmimo bausme už vieno iš Maskvos kazino „Kristalas“ bendraturčių pagrobimą. Vėliau bausmė dar pailgėjo, nes jam buvo inkriminuotas ir dalyvavimas nusikalstamame narkotikų prekeivių susivienijime. Taip pat buvo konfiskuoti Šakro Jaunesniojo prabangūs rūmai Tbilisyje – juose buvo įkurdintas ... policijos komisariatas.

Ispanai keletą kartų jau buvo susiruošę išduoti Z. Kalašovą Gruzijai, tačiau advokatai sėkmingai užprotestuodavo sprendimą. O vėliau Gruzija apie Šakro Jaunesniojo ekstradiciją nebeužsiminė.

Žilvinas VIZGIRDA Dailius DARGIS  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų