REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kritinės dienos ima ir užsilaiko, dauguma moterų sunkiai valdo emocijas: vienos ima panikuoti, kitos – džiūgauti. Juk tai – vienas pirmųjų nėštumo požymių! Tačiau mėnesinių vėlavimo priežasčių gali būti gerokai daugiau. Tik iš pradžių išsiaiškinkime, koks gi ciklas laikomas normaliu.

REKLAMA
REKLAMA

 

Nebūtinai tik idealiai reguliarios mėnesinės yra norma – vaikų sėkmingai susilaukia ir moterys, kurių ciklas visiškai nereguliarus.

REKLAMA

 

Menstruacijų ciklas

 

Menstruacijų ciklas – tai kas mėnesį pasikartojančios kraujingos makšties išskyros. Menstruacijų metu netenkama iki 100 ml kraujo. Kritines dienas reguliuoja ne tik moters lytiniai organai – kiaušidės ir gimda, - bet ir jos nervų sistema, galvos smegenų žievė ir vidaus sekrecijos liaukos, kurių veikla taip pat gauna impulsus iš smegenų. Todėl bet koks sutrikimas kurioje nors iš išvardytųjų organizmo sistemų gali lemti ir mėnesinių vėlavimą.

REKLAMA
REKLAMA

 

Normalus ciklas?

 

Normaliu laikomas ciklas, kuris trunka 28 dienas. Kaip tik toks periodas laikomas norma jau ne vieną šimtmetį. Ciklo dienos skaičiuojamos nuo pirmosios mėnesinių dienos iki kitų mėnesinių pradžios. Leistina paklaida – maždaug 5 dienos.

 

Mėnesinės turėtų praeiti sklandžiai. Pirmomis dienomis išskyros būna gausesnės, paskutinėmis – menkesnės. Organizmas apsivalo per 4-7 dienas. Jei mėnesinės stipresnės, trunka ilgiau, jų metu moteris jaučiasi itin silpna – tai jau nėra normalu.

 

Kartais mėnesinės būna skausmingos. Norma laikomas pilvo maudimas likus kelioms dienoms iki mėnesinių ir pirmosiomis mėnesinių dienomis. Taip pat prieš mėnesines gali būti juntamas nestiprus skausmas krūtyse. Skausmas neturėtų sukelti didelio diskomforto. Bet jei per mėnesines nuolat tenka gerti nuskausminamuosius vaistus – tai jau taip pat nėra laikoma norma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Praėjus kritinėms dienoms kraujingos išskyros nebeturėtų pasirodyti iki pat kitų mėnesinių. Jei kraujavimas prasidėjo vidury ciklo – tai taip pat rimta priežastis kreiptis į gydytoją.

 

Kodėl mėnesinės vėluoja?

 

Viena pagrindinių priežasčių, kodėl moteriai laukiamu metu neprasideda mėnesinės – nėštumas. Tačiau tai – tikrai ne vienintelė vėlavimo priežastis. Mėnesinės taip pat gali vėluoti dėl šių sutrikimų:

 

• Kiaušidžių policistozė. Tai liga, kurios vienas iš požymių – mėnesinių vėlavimas. Taip nutinka todėl, kad sutrinka antinksčių, hipotaliamo, hipofizės, skydliaukės arba kiaušidžių veikla. Išsibalansuoja visa hormoninė sistema. Susirgus policistoze dažnai imama priaugti daugiau svorio, ant veido, kūno padaugėja plaukų, padidėja kiaušidės. Mėnesinės gali dingti keliems mėnesiams, nevyksta ovuliacija. Tai – rimta liga, kuri gali baigtis nevaisingumu, taigi būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

REKLAMA

 

• Abortas. Jis taip pat gali tapti mėnesinių ciklo sutrikimo priežastimi, mat aborto metu sutrikdoma organizmo hormoninės sistemos veikla. Nėštumo metu pašalinama gimdos gleivinė, kurioje ir kaupiasi menstruacijų kraujas, taigi ciklas gali neatsinaujinti iki susiformuos nauja. Jei jums jūsų būklė kelia nerimą – būtinai pasikonsultuokite su gydytoju.

 

• Oraliniai kontraceptikai. Dažniausiai jie mėnesinių ciklą sureguliuoja, bet kartais ima ir suveikia atvirkščiai. Jei moteris tuos pačius vaistus vartoja jau ilgai arba ką tik liovėsi juos vartojusi, kiaušidžių veikla gali sulėtėti, mėnesinės gali kurį laiką vėluoti – kartais nepasirodo net 2-3 ciklus.

REKLAMA

 

• Stresas. Tai vienas didžiausių žmogaus organizmo priešų. Kartais užtenka net ir nedidelės stresinės situacijos, ir dalis smegenų žievės, atsakanti už menstruacijas, kuriam laikui tampa neaktyvi. Priklausomai nuo streso lygio menstruacijos gali daugiau ar mažiau vėluoti.

 

• Svorio praradimas. Didelio svorio praradimo per trumpą laiko tarpą gydytojai niekada nelaimino. Tokius svorio šuolius paprastai lydi ir reikšmingi pakitimai organizme. Tarp dažniausiai minimų – menstruacijų nutrūkimas. Esama net tam tikros menstruacinės masės. Jei itin sulieknėjusi moteris sveria mažiau nei 45 kg, ji nustoja sirgti menstruacijomis. Organizmas nebeturi medžiagų normaliai atlikti ne tik lytinės sitemos funkcijas, bet ir palaikytivisų kitų organų veiklą.

 

Be abejo, yra ir kita dažna menstruacijų vėlavimo priežastis, apie kurią jau kalbėjome pradžioje. Tai nėštumas. Norėtųsi palinkėti, kad ši priežastis visada teiktų tik džiaugsmą ir būtų ta vienintele, dėl kurios laukiamu metu nepasirodė mėnesinės!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų