REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už šiltnamį bute – 10 metų kalėjimo

4 kg kanapių – sau?

Skirtingų teismų teisėjai skirtingai suprato apie narkotinių medžiagų gamybą ir šių medžiagų kiekį, todėl kaunietis Nerijus Gutaravičius (29 m.), lygiai metus džiaugęsis Kauno apygardos teisme jam paskelbtu švelniu nuosprendžiu, dabar graužia nagus: šeimą turintis vyras toje pačioje byloje, Kauno prokurorams apskundus švelnų nuosprendį, dabar Lietuvos apeliaciniame teisme nuteistas kalėti net 10 metų ir 6 mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

Klystanti Temidė

Šis nuosprendis iškart įsiteisėjo. Todėl pernai gegužę Kauno teisėjo Jurgio Kiškio paskelbtu nuosprendžiu laisvėje paliktas N. Gutaravičius, vienos bendrovės komercijos vadovas, dabar turėtų jau keliauti į „zoną“. Kalėdamas jis dar gali tikėtis kitokio teismo nuosprendžio, jeigu parašys kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

REKLAMA

Kauno apygardos teismas pernai N. Gutaravičių pamalonino, nes dėl sunkiausio kaltinimo jį išteisino – esą kaltė neįrodyta, o dėl švelnesnių kaltinimų paskyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo dvejiems metams.

Toks švelnus nuosprendis nustebino Kauno apygardos prokuratūros prokurorą Gintarą Eidukevičių, kaltinusį N. Gutaravičių. Anot prokuroro, įstatymų leidėjas ne šiaip sau neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu kvaišalų priskyrė labai sunkių nusikaltimų kategorijai ir numatė griežtas sankcijas – nuo 10 iki 15 metų nelaisvės. „Juk platinant ir vartojant narkotines medžiagas, nepataisoma žala daroma ne tik juos vartojantiems asmenims ir jų artimiesiems, bet, kaip rodo teisminė praktika, dažnai ir visai nieko dėtiems žmonėms, – teigė prokuroras. – Asmenys, apsvaigę nuo narkotinių medžiagų ar turėdami tikslą gauti keliasdešimt litų narkotikų dozei, daro naujus nusikaltimus – vagia, plėšia, neretai yra pasiryžę kėsintis į kitų žmonių gyvybes. O šiuo atveju teisėsaugos pareigūnai užkirto kelią pasklisti net 9000 dozių – tiek kvaišalų nepateko į nelegalią narkotikų rinką.“

REKLAMA
REKLAMA

Prokuroro G. Eidukevičiaus paskaičiavimu, N. Gutaravičiaus turėtų per 4 kg narkotinių medžiagų vertė juodojoje rinkoje – 200 tūkst. litų. Taigi nelogiška, kad tokį kiekį kvaišalų kaunietis, nebūdamas priklausomas nuo narkotikų, laikė tik savo reikmėms, kaip jis tikino Kauno teisme ir teismą įtikino.

Lietuvos apeliacinis teismas dabar, po metų, sutriuškino tokį Kauno apygardos teismo nuosprendį.

Šiltnamis palapinėje

O viskas prasidėjo 2009-ųjų pabaigoje, kai anksčiau du kartus už nesunkius nusikaltimus teistas N. Gutaravičius, apsilankęs Olandijoje, iš šios šalies parsivežė kanapių sėklų ir sumanė įsirengti oranžeriją. Slaptą, nes žinojo, kad Lietuvoje auginti kanapes draudžiama. Taip pat žinojo, kad už šio draudimo nepaisymą baudžiama labai griežtai, tik pirmiau reikia tai įrodyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

N. Gutaravičius, iš Olandijos parsigabenęs ir kanapėms auginti reikalingos įrangos, internete susirado įvairių patarimų, tada išsinuomojo dviejų kambarių butą Jonavoje ir jame neblogai pasidarbavo – sumontavo įrangą, padarė tentą per visą kambarį (kaip palapinę), pasirūpino apšvietimu, barometru, šiluma, drėgmės bei rūgštingumo matavimo prietaisais, automatiniu laistymu, vandens filtrais, ortakiais...

Visa tai kauniečiui kainavo apie 1000 eurų.

2009-ųjų lapkričio 15-ąją N. Gutaravičius pradėjo auginti kanapes – į 32 kibirus pasodino po vieną stiebą. „Sodininkas“ manė, kad dėl tokio „sodo“ nė šuo nesulos, nes jis – paskutiniajame namo aukšte.

REKLAMA

Išdavikas gedimas

Kambarinės kanapių oranžerijos šeimininkas žinojo, kad šie augalai auga 3 mėnesius: 2-3 savaites tik stiebiasi, po to pradeda krauti pumpurus, žydėti, o svarbiausios galutinei brandai yra paskutinės 3 savaitės. Taigi kanapių derliumi N. Gutaravičius planavo džiaugtis 2010-ųjų vasario viduryje. Vyras jau skaičiavo: iš vieno augalo galima gauti apie 30 gramų rūkomos medžiagos; vienas gramas kanapių Lietuvoje kainuoja apie 40 litų ir jo užtenka keliems kartams. Taigi galutinis rezultatas kaunietį labai džiugino!

REKLAMA

Tačiau visas N. Gutaravičiaus svajones netikėtai sugriovė... name įvykusi vandentiekio avarija. Išsinuomoto buto balkone, namie nesant žmonių, pradėjo kauptis vanduo ir sunktis pas kaimynus ketvirtajame aukšte. Šie pradėjo ieškoti buto nuomininko, tačiau nerado, tada kreipėsi į buto savininkę, ir ši atvyko. Moteris per daug nelandžiojo po butą, nes jai rūpėjo kuo greičiau likviduoti bute susikaupusį vandenį, bet du kibirus su nemenkomis kanapėmis ji pastebėjo. Tuokart tik pagalvojo, kad butą išsinuomojęs „statybininkas“ ją apgavęs, jeigu bute – tokie „įrankiai“...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žodis po žodžio, ir apie nuomininko „gėles“ žinojo jau ne vienas pašalietis. Sužinojo ir Jonavos policininkai.

4 kg kanapių – sau?

Buvo jau vasario 1-oji, kai pas N. Gutaravičių Jonavoje atvyko šio miesto keli policininkai ir padarė kratą. Pareigūnus nustebino viename kambaryje aptikta moderni kanapių auginimo įranga ir likę pėdsakai – talpos, vamzdžiai, laidai, gruntas su augalų šaknimis, kibirai... Tačiau pačių augalų kibiruose jau nebuvo. Bute buvęs N. Gutaravičius tik tada prisipažino auginęs kanapes, kai pareigūnai, pastebėję automobilio raktelius, paprašė atrakinti kieme stovintį automobilį. Jo bagažinėje pareigūnai rado 3 maišus žalių kanapių – per 4 kg. Iki galimybės jas vartoti kaip kvaišalus buvo likęs tik vienas etapas – kanapes išdžiovinti.

REKLAMA

Bet N. Gutaravičius neigė norėjęs savo augalus džiovinti. Jis teigė išvakarėse pastebėjęs, kad jo augalai apdegė nuo lempų, neišsivystė ir neprinoko, tad visas kanapes nurovęs ir supakavęs į šiukšlių maišus bei išnešęs į automobilį, kad vėliau išvežtų kur nors į mišką, tačiau... pamiršęs tai skubiai padaryti.

Vyras kategoriškai neigė ir ketinęs kvaišalus pardavinėti. Jis tikino kanapes auginęs tik sau, nes nusprendęs nors kartą per dieną jų parūkyti. Sakė jau bandęs, tad likutis ir užsilikęs prie jo bei automobilio salone – pareigūnai tai radę.

REKLAMA

Jonavos policininkų neįtikino N. Gutaravičiaus versija, o vėliau Kauno apygardos teismą – įtikino. Šis teismas apkaltino kaunietį tik dėl didelio kiekio kanapių auginimo ir dėl nedidelio kiekio kvaišalų laikymo savo reikmėms. O tai, kad automobilyje buvo 4231 gramas žalių kanapių, tai yra labai didelis kiekis, Kauno teismas nepaisė – esą šios kanapės buvo dar netinkamos vartoti, be to, nesą jokių įrodymų, kad šias kanapes – 9000 dozių – N. Gutaravičius būtų pardavinėjęs ar kitaip platinęs. Todėl dėl šio kaltinimo, kaip jau minėta, išvis išteisino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuteisė ir konfiskavo

Bet Vilniuje dirbantiems teisėjams toks labai didelio kiekio žalių kanapių traktavimas atrodė mažų mažiausiai nelogiškas. Juk kam vienam žmogui, ne narkomanui, reikalinga 9000 dozių? Ir koks eilinis žmogelis, rizikuodamas įkliūti, į draudžiamą veiklą investuoja 1000 eurų tik tam, kad daugybę metų sau turėtų svaiginančio rūkalo ir nuo kiekvieno pašaliečio akies, vis drebėdamas, slėptų savo brangiąją kanapių auginimo palapinę?

Todėl Apeliacinis teismas ne tik paskyrė griežtą – 10,5 metų – įkalinimo bausmę kvaišalų gamintojui, bet ir nutarė konfiskuoti nusikaltimo padarymo priemones – 2 kambarių butą Jonavoje, kur buvo kambarinė kanapių plantacija, ir per 21 000 litų vertės automobilį „Toyota Corolla”, kuriame buvo laikomos kanapių dalys. Taip baigėsi aukštesnįjį išsilavinimą įgijusio, šeimoje mažametį vaiką auginančio kauniečio užmojis „paeksperimentuoti“.

REKLAMA

Tik faktai

Kanapės

Atsargiai vertinant, kanapių bent kartą gyvenime pavartojo maždaug daugiau negu kas ketvirtas 15–64 metų europietis.

Turimi duomenys rodo, kad kanapės vartojamos įvairioms reikmėms, pradedant eksperimentiniu vartojimu ir baigiant vartojimu dėl priklausomybės. Daugelis asmenų pabando šios medžiagos tik kartą ar du, o kiti vartoja ją retkarčiais ar neilgą laiką. Be to, kanapių vartojimas dažnai siejamas su alkoholio vartojimu dideliais kiekiais.

Skirtingų rūšių kanapių produktai ir skirtingi vartojimo būdai gali kelti skirtingus pavojus. Jeigu vartotojas kanapes vartoja didelėmis dozėmis, pavojus, kad jis taps priklausomas ir susidurs su kitomis problemomis, gali būti didesnis. Nerimą kelia tai, kad vis daugiau kanapių vartoja 15–16 metų moksleiviai. Ypač Čekijoje, Prancūzijoje, Slovakijoje, Nyderlanduose. Lietuvos jaunuoliai, anot statistikos, atitinka Europos šalių vidurkį.

REKLAMA

Nustatyta, kad dėl kanapių vartojimo gali atsirasti įvairių ūminių ir lėtinių sveikatos sutrikimų. Staiga pasireiškiantis kenksmingas poveikis gali būti pykinimas, sutrikusi koordinacija ir veikla, nerimas ir psichozės simptomai, apie kuriuos dažniau praneša vartojantieji narkotiko pirmą kartą. Stebėjimu pagrįsti epidemiologiniai tyrimai parodė, kad vairuotojui, pavartojusiam kanapių, padidėja pavojus patekti į eismo nelaimę.

Su kanapių vartojimu susijusiam lėtiniam poveikiui priskiriama priklausomybė ir kvėpavimo takų ligos. Reguliarus kanapių vartojimas paauglystėje gali pakenkti jauno žmogaus psichikos sveikatai, taip pat nustatyta, kad vartojant kanapių dažniau ir daugiau, didėja psichozės simptomų ir sutrikimų rizika. Šaltinis: „Mirties pardavėjai. Lietuvos mafijos istorija.“ Vytautas Žutautas, Aurelija Jaruševičiūtė.

Irena ZUBRICKIENĖ  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų