REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kam privataus detektyvo darbas gali asocijuotis su komiškuoju Seklio Morkos ar „lovelaso“ ir nuolat į susišaudymus bei gaudynes įsiveliančio nutrūktgalvio personažu, o kur dar naminių gyvūnėlių detektyvas Eisas Ventura... Tiesa, privataus detektyvo darbą realybėje dirbantys žmonės naminių gyvūnėlių paieškos atsisako, o visą šio amato romantiką užgožia ilgos darbo valandos ir sekimas neretai jau atšalusiomis pėdomis. Kuo iš tiesų užsiima privatūs detektyvai ir kokių neįtikėtinų nuotykių pasitaiko jų darbe?

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau problemų turi pasiturintieji

Privačių detektyvų agentūroje „Minoza“ dirbantis Arūnas teigė, kad mįslingomis aplinkybėmis dingusių be žinios žmonių ieško gana retai, kur kas dažniau ieškomi seni pažįstami, giminaičiai. Anot detektyvo, jo paslaugų kaina priklauso nuo sugaišto laiko ir kitų sąnaudų.

REKLAMA

Šeštus metus privačiu detektyvu dirbantis Arūnas teigė, kad iš šio darbo Lietuvoje pragyventi įmanoma: „Klientai dažniausiai pageidauja tikrinti verslo partnerių patikimumą, pasitaiko įvairių verslo nesąžiningumo atvejų, kreipiamasi ir dėl šeiminių problemų.“

Detektyvo teigimu, jo paslaugų kartais prireikia ne tik pasiturintiems, bet ir vos galą su galu suduriantiems klientams: „Problemos kamuoja visus – ir tuos, kurių kišenėje tėra 10 litų, ir tuos, kuriems pinigai į kišenę netelpa. Tiesa, pasiturintieji problemų turbūt turi daugiau“, – juokavo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Prašo tirti pareigūnų ignoruojamas versijas

Anot pašnekovo, pasitaiko atvejų, kuomet atsisakoma imtis darbo, nes nėra aiškūs žmonių ketinimai: „Deklaruojami ketinimai būna vieni, bet, panašu, kad realybėje jie visai kitokie. Pasitaiko, kad žmogus iki galo taip ir nenusako visos situacijos. Čia kaip medicinoje: jei žmogus sako, kad jam skauda, bet nenurodo kur, ar galima jam padėti?“

Privatus detektyvas pasakojo, kad yra buvę atvejų, kai jo pagalbos prašė ir viešai žinomų bylų herojai: „Dažniausiai tai tokie atvejai, kai nusikaltimas dar nėra įvykdytas ir atrodo, jog nėra pagrindo kreiptis į policijos pareigūnus, taip pat, kai žmonės turi savo versijų ir mato, kad jos netiriamos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabėgusios žmonos kriminalas

Privataus detektyvo Andriaus Bieliūno teigimu, į detektyvus kreipiamasi ieškant be žinios dingusių žmonių, tėvai dažnai ieško dingusių vaikų. Kartais, matydami labai komplikuotus šeiminius santykius, detektyvai prašo neskubėti ir stačia galva nepulti ieškoti pradingėlių. „Kartą į mus kreipėsi vyras, kurio žmona išvyko į užsienį su kitu vyriškiu. Žmogus buvo labai sutrikęs, nelabai susigaudė, kai taip galėjo nutikti. Šis atvejis puikiai parodo, kad į mus dažnai kreipiamasi tada, kai problemų atsiranda puoselėjant šeiminius santykius arba tarp partnerių. Tą kartą pabėgusios žmonos problema buvo išspręsta kiek nestandartiškai: pabendravę su vyru ir pasiaiškinę padėtį pasiūlėme jam nesiimti labai skubių veiksmų ir neinvestuoti į paieškas didelių pinigų, bet truputį luktelėti ir kartkartėmis palaikyti ryšį su Lietuvoje likusiais moters giminaičiais. Reikia išlaukti tam tikro momento ir tiesa bei kitos aplinkybės paaiškės savaime“, – pasakojo detektyvas.

REKLAMA

Mergina prašė nuvilioti jos vaikiną

Kalbėdamas apie itin nestandartines situacijas detektyvo darbe, pašnekovas kalbėjo: „Dažniausiai tokios situacijos yra susijusios su žmonių santykiais. Kartą į mus kreipėsi mergina ir pageidavo, kad būtų nuviliotas jos vaikinas. Maža to, ji pageidavo, kad tokia „neištikimybė“ būtų užfiksuota nuotraukose. Mergina suteikė informacijos, kur ir kada vaikinas būna, kokiame renginyje galima jį užkalbinti ir pan.“

A. Bieliūno teigimu, viso plano įgyvendinti neprireikė, nes mergina į padėtį reagavo emociingai ir neadekvačiai, tad pavyko ją perkalbėti: „Įtikinome ją atsisakyti kai kurių ketinimų, nes vargu ar toje situacijoje jie būtų padėję, veikiau atvirkščiai – pakenkę.“

REKLAMA

Prašo surasti dingusius šunis

Paklaustas, kokio keisčiausio užsakymo yra sulaukęs, detektyvas atviravo, kad kartais klientų pageidavimai būna tokie netikėti, jog sunku ką nors išskirti, tačiau pastebima nauja tendencija – į privačius detektyvus kreipiamasi net dingus naminiam gyvūnui.

„Keisčiausias užsakymas, kokio esu sulaukęs, buvo prašymas surasti dingusį šunį. Per pastarąjį pusmetį tokie atvejai buvo net du. Tokių paslaugų mes neteikiame, be to, kai apskaičiavome preliminarią tokių paslaugų kainą, vargu ar koks nors klientas sutiktų mokėti tokią sumą“, – pasakojo jau septynerius metus privataus detektyvo veikla besiverčiantis Arūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovo teigimu, dingusį gyvūną surasti yra sunku. Jis neturi jokių ryšio priemonių, nepalaiko socialinių santykių ir pan., tad labai sunku nuspėti, kuria kryptimi keturkojis pradingėlis galėjo patraukti.

Paklaustas, ar pasitaiko atvejų, kai privataus detektyvo sutrinkta informacija nuvilia ne todėl, kad detektyvas darbą atliko prastai, o todėl, kad žinios būna nelauktos, pašnekovas sakė: „Taip dažnai nutinka, ypač ieškant pradingusių giminaičių ar giminystės ryšių apskritai. Kai žmonės sužino, kad jų nėra Lietuvoje ir jie gyvena kur nors toli, pavyzdžiui, Rusijoje. Ieškantieji puikiai suvokia, kad bus sunku kontaktuoti su giminaičiais, visi tikisi, kad viskas vietoje ir kitą dieną po sėkmingų „radybų“ nueis ir susipažins“, – pasakojo detektyvas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų