REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaizdingiausi Norvegijos fiordai

Fiordų, ilgų ir siaurų ledynmečio suformuotų slėnių, įsiterpusių į žemyną, yra įvairiose pasaulio šalyse. Vis tik, bene labiausiai savo fiordų grožiu garsėja Norvegija. Atsitraukdami ledynai šiame krašte suformavo įspūdingus slėnius stačiomis pakrantėmis, kurie buvo užlieti jūros vandeniu. Ties susijungimu su jūra fiordas paprastai būna palyginti seklus, tuo tarpu toliau į žemyną įsiterpę fiordų liežuviai gali būti ir per 1000 metrų gylio, rašo kelioniumanija.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Kur ieškoti gražiausių fiordų Norvegijoje? Įspūdingiausi fiordai plyti vakarinėje Norvegijos pakrantėje, kuri dar vadinama „Fiordų Norvegija“.

REKLAMA

Geirengerio fiordas

Legendomis apipintas, almančiais kriokliais pasidabinęs ir stačių uolų įrėmintas Geirangerio fiordas tituluojamas gražiausiu Norvegijoje. Fiordo ilgis – 15 km, o gylis siekia iki 600 metrų. Fiordu galima grožėtis plaukiant tarp Geirangerio miestelio ir Helesylto kursuojančiu keltu. Tačiau labiausiai kvapą gniaužiantis vaizdas atsiveria važiuojant Ornevegen, arba Erelių keliu, kuriame net 11 staigių posūkių vingiuoja į daugiau nei 600 m aukštį. Kitos apžvalgos aikštelės, esančios ties Geirangerio fiordu – tai Dalsnibba (1500 m aukštyje) ir Flydalsjuvet Geirangerio fiordas yra maždaug už 100 km nuo Alesundo miesto.

REKLAMA
REKLAMA

Sognės fiordas

Didžiausias ir ilgiausias Norvegijoje yra Sognės fiordas, kuris į šalies gilumą įsiterpęs beveik 200 km, jo gylis siekia iki 1300 m, o greta stūksančios uolos šauna į 1000 m aukštį virš jūros lygio. Sognės fiordas turi daugybę atšakų – mažesnių fiordų.Ties Sognės fiordu įrengta stačiausia pasaulio geležinkelio linija – Flam. Ties Sogne fiordu galima aplankyti ir kitas įdomias vietoves: Urnes medinę bažnyčią (stavkirke), kuri yra seniausia šalyje (pastatyta 1150 m.), Gudvangeno vikingų kaimelį ir baltąsias olas, taip pat Aurlandsdalen slėnį, kuris neretai tituluojamas Norvegijos Didžiuoju kanjonu. Už keleto kilometrų nuo Aurlando 650 m aukštyje įrengta Stegastein apžvalgos aikštelė, apdovanojanti puikias Sognės fiordo ir apylinkių vaizdais. Sognės fiordas nuo Bergeno nutolęs apie 170 km.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Hardangerio fiordas

„Norvegijos sodu“ pramintas Hardangerio fiordas atvykėlius apdovanoja ne tik įspūdingu vandens ir stačių uolėtų krantų vaizdu, bet ir apylinkėse augančiais vaismedžių sodais, kurių grožis atsiskleidžia pavasarį. 179 km ilgio Hardangerio fiordas, kurio gylis siekia iki 800 m, yra antras pagal dydį Norvegijoje po Sognės fiordo. Netoli Hardangerio fiordo yra keletas įdomybių – tai Voringsfossen krioklys, kurio vanduo krenta iš 182 m aukščio, o taip pat kvapą gniaužianti uola, pakibusi virš prarajos, Trolio liežuvis arba Trolltunga. Hardangerio fiordas prasideda už 40 km nuo Bergeno.

REKLAMA

Lysės fiordas

Lysės fiordas, esantis už 40 km į rytus nuo Stavangerio, nėra itin didelis – tik 42 km ilgio, tačiau lankytojų itin pamėgtas. Geriau nei pats Lysės fiordas yra žinoma įspūdingoji 600 m virš bedugnės pakibusi Preikestolen, arba Sakyklos uola. Beveik lygus Sakyklos uolos paviršius, sudarantis kone taisyklingą kvadrato formą, itin traukia smalsuolius, ieškančius kerinčių pojūčių. Manoma, jog seniau ši neįprasta uola buvo naudojama pagoniškiems ritualams. Dar viena Lysės fiordo įžymybė – tai Kjerago akmuo, „užstrigęs“ tarp dviejų uolų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų