REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Garliavos šturmo chronologija: ką įvykio vietoje užfiksavo Balsas.lt žurnalistai

Unikalios nuotraukos ir vaizdo medžiaga iš Kedžių kiemo

Prieš metus, gegužės 17-ąją, vienos komercinės televizijos žiūrovai ankstų rytą išvydo ne įprastą rytinę programą, o kraują stingdančius kardus iš Garliavoje esančios Klonio gatvės, kur vykdant teismo sprendimą motinai Laimutei Stankūnaites buvo perduota Drąsiaus Kedžio dukra, iki tol gyvenusi su globėja Neringa Venckiene.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalo balsas.lt žurnalistai vadinamojo Garliavos šturmo išvakarėse taip pat sulaukė informacijos, kad teismo sprendimas gali būti vykdomas ankstų rytą, ir išvyko į įvykio vietą. Pateikiame skaitytojams tikslią įvykių chronologiją ir išskirtinę portalo balsas.lt komandos užfiksuotą vaizdo medžiagą.

REKLAMA

(01.35) Naujienų portalo balsas.lt komandai atvykus į Garliavą apie pirmą valandą nakties, Kedžių kieme matėsi besibūriuojantys žmonės. Į klausimą, kokios paskutinės jų turimos žinios, buvo atsakyta: „Žinome, kad Kauno vaikų teisių specialistės yra įspėtos būti pasiruošusios, o paryčiui į Garliavą atvyks specialiosios policijos pajėgos. Šią informaciją pranešė net keli skirtingi šaltiniai“, – pasakojo vienas iš budėtojų. Vyriškis taip pat pridūrė, kad šiuo metu į Klonio gatvę skuba žmonės iš įvairiausių šalies vietų: Marijampolės, Kauno, Klaipėdos ir pan. Nors Garliavą kaip ir daugelį Lietuvos miestų šiuo metu merkia lietus, anot budinčiųjų, tai jokio nepatogumo nesukelia: „Juk buvome čia ir per žiemos šalčius“, – kalbėjo vienas jau ne pirmą mėnesį Garliavoje budintis vaikinas.

REKLAMA
REKLAMA

(02.50) Lietus liovėsi, bet Klonio gatvėje – neramu, nuolat atvyksta žmonės: vieni pakeičia budėjimą baigiančius, kiti – prisijungia prie jau budinčių. Vieni laiką leidžia kieme stovinčioje palapinėje ar stoginėje, kiti – nuo ryto šalčio slepiasi automobiliuose. Budintys Garliavoje nuolat palaiko ryšį su bendraminčiais internetu, nuolat skamba mobilieji telefonai – budinčiųjų Garliavoje giminaičiai teiraujasi apie situaciją. Ne pirmą mėnesį Garliavoje budintis Renaldas, paklaustas, kaip vertina esamą situaciją, sakė: „Jei mūsų būtų vos dešimt – mergaitę jau seniausiai būtų paėmę, bet kai čia tiek žmonių ir mes visi tampame nusikaltimų prieš vaiką liudininkais – tai juos stabdo“. Vyriškis teigė, kad pastaruoju metu Klonio gatvėje leidžia ištisas paras, o į namus užsuka tik labai trumpam – persirengti, išsimaudyti. „Tokių kaip aš čia daug – atvažiuoja žmonės iš užsienio, specialiai tam pasiėmę atostogas, turintys nuosavą verslą – stengiasi dirbti telefonu ar pan., kad galėtų čia pabūti kuo ilgiau“, – kalbėjo Renaldas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(04.43) Garliavoje jau brėkšta rytas, bet Klonio gatvės budėtojai nė neketina skirstytis. Net pučiant šaltam vėjui su lietumi žmonės atranda būdų, kaip išsimiegoti palapinėje ant sudedamos kėdės – tokių nemažai. Vis dažniau pasigirsta kalbų, ką žada artėjantis rytas, mat nuo pat ankstyvo rytmečio Klonio gatvėje su nerimu laukiama pasirodant policijos ir vaikų teisių tarnybos pareigūnų. Budėtojai aptaria galimas veiksmų strategijas, net pasigirsta siūlymų nekviestus svečius sutikti su valstybinėmis vėliavomis bei kryžiais ir taip patikrinti, ar šių siekis paimti mergaitę iš globėjos namų yra toks tvirtas, kad bus nusižengta moralinės normoms ir šie simboliai bus paniekinti. Taip pat aiškėja, kad nemaža dalis šiuo metu Klonio gatvėje esančių žmonių net neplanavo čia apsinakvoti, tačiau atvykti nutarė vėlai vakare, kai išgirdo informaciją apie tikėtiną mergaitės paėmimą iš globėjos namų. Ryto žvarba Klonio gatvėje vejama karšta arbata ir draugiškais pašnekesiais, tačiau nė akimirkai iš akių nepaleidžiami prie įvažiavimo į gatvę budintys policijos ekipažai, kitais būdais sekamos naujienos.

REKLAMA

(06: 10) Prie Garliavoje esančių D. Kedžio tėvų namų atvyko policijos pajėgos. Šiuo metu Klonio gatvėje yra apie 100 žmonių, budėjusių visą naktį. Namus žmonės apjuosė Lietuvos vėliava. Jie tikisi, kad pareigūnai nedrįs jos plėšyti. Pasiekė žinia, kad keliai, vedantys į Klonio gatvę, yra blokuoti policijos. Tik pasirodžius pareigūnams prasidėjo visuotinė malda.

(06:36) Prie vartų išsirikiavo apie 100 pareigūnų. Policininkai įeina į kiemą. Prašo praleisti antstolę. Pasigirsta Lietuvos himnas, kurį gieda susirinkę žmonės. Antstolė reikalauja praleisti. Budėtojai skanduoja: „Lietuva, Lietuva, Lietuva“. Policija imasi prievartinių veiksmų. Girdisi garsūs klyksmai. Policijos pareigūnai per garso stiprinimo techniką primena apie atsakomybę ir reikalauja nutraukti, anot jų, neteisėtus veiksmus. Keli žmonės nuvedami į šalį jėga. Policijos pareigūnai kol kas negali prieiti prie durų. Policijos pareigūnai griauna žmones, jie nuvedami nuo namo... Atvyksta dar apie dvidešimt pareigūnų. Vyksta grumtynės. Kai kuriems žmonėms pasidaro bloga. Apie dvidešimt žmonių išvedami. Tarp jų – moterys, vaikai.

REKLAMA

(06:47) Pasirodo policijos padalinys su liemenėmis ir šalmais, daro gyvą koridorių. Iš namo vidaus šalinami operatoriai su kameromis. Suimta apie trečdalį budėjusių žmonių. Spėjama, kad yra sužeistųjų.

(06:52) Siekdami patekti į namo vidų, pareigūnai pjauna durų vyrius. Policija prie namo nieko neprileidžia. Žmonėms grasinama guminėmis kulkomis ir koviniais šunimis. Antstolė S. Vaicekauskienė ragina žmones netrukdyti vykdyti teismo sprendimo.

(06:56) Pareigūnai dar negali patekti į namo vidų. Kieme nuolat leidžiamas policijos paruoštas garso įrašas, kuriuo įspėjama apie atsakomybę ir reikalaujama nutraukti neteisėtus veiksmus. Žmonės į įrašą atsako gyva malda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(07:02) Policininkai išsirikiavo prie langų, blokuojamos prieigos žurnalistams. Daužomi stiklai. Policija jau pusvalandį negali pateikti į namo vidų. Daužomos namo sienos. Atvyksta apsaugininkų saugoma L. Stankūnaitė. Išvedamas kunigas J. Varkala. Iš namų šalinami visi esantys viduje žmonės. Išvedamas G. Kedžio tėvas iš savo paties namų, išvedama ir teta A. Skučienė. Žmonės skanduoja: „Gėda, gėda.“ Išnešama basa ir verkianti D. Kedžio motina. Namo viduje vaikšto kaukėti vyrai.

(07:12) Apsaugininkų vedama L. Stankūnaitė įeina į namą. Klykianti mergaitė išnešama iš gyvenamosios vietos. Įvyksta susistumdymas tarp žmonių ir policijos. Pareigūnai ir toliau neleidžia priartėti prie namo.

REKLAMA

(07:12) Prie namo privažiuoja transporto priemonė tamsintais langais. Iš namų išvedami dar keli žmonės. Viduje girdisi riksmai. Su įjungtomis sirenomis atvažiuoja policijos pastiprinimas. Klonio gatvės prieigose būriuojasi daugybė žmonių, tačiau į teritoriją jų neįleidžia gausios policijos pajėgos.

(07:29) Policija ir toliau blokuoja Kedžių namo prieigas. Prie namo langų stovėję žmonės liudija apie panaudotą prievartą. D. Kedžio duktė buvo tampoma už rankų. Mergaitės gyvenamoji vieta suniokota. Sulaikyti 36 asmenys, tarp jų – D. Kedžio teta A. Skučienė.

(07:50) Lydimos švilpimų ir skanduočių „Gėda, gėda“ policijos pajėgos traukiasi nuo namų. Kiemą užtvindė žmonės, kurių policijos pajėgos per šturmą neįleido į Klonio gatvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų