REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mauzoliejai, balzamuoti kūnai ir stikliniai karstai. Tai paskutinė atskirų valstybių lyderių ir pasaulyje garsių žmonių poilsio vieta. Tik čia vargu ar galima kalbėti apie ramybę – diktatorių ir popiežių karstai tapo pagrindiniais masinio turizmo traukos objektais.

REKLAMA
REKLAMA

Visam pasauliui demonstruojamos mumijos vieniems atrodo niūrios ir net gąsdinančios, o kitus jos žavi ir įkvepia. Turistus iš viso pasaulio jie traukia tarsi magnetas.

REKLAMA

Dažniausiai tokio dėmesio sulaukia garsūs didžių valstybių vyrai. Nesvarbu, ar tai būtų faraonai, bažnyčios vadovai ar komunizmo lyderiai – po mirties jie buvo balzamuoti ir milijonai žmonių traukia jų pažiūrėti.

Tikriausiai garsiausias „gyvų mirusiųjų“ atstovas yra Sovietų sąjungos kūrėjas Vladimiras Leninas. „Apšviestas rožinės šviesos tarsi mėsos prekystalis prekybos centre“, – rašė viena žurnalistė apie komunistų garbinamą lyderį. Nepaisant to, Lenino mauzoliejus yra Raudonojoje aikštėje, Maskvoje, lankomas daugybės žmonių. Tiesa, po to, kai buvo atlikti reikalingi darbai stikliniame karste besiilsinčiam kūnui pakoreguoti.

REKLAMA
REKLAMA

Padirbėti specialistams teko ir prie dar vieno kūno – tik šįkart darbai nebuvo planuoti. Į Mao Dzeduno kūną iš Vietnamo atvykę balzamavimo specialistai prišvirkštė tiek formaldehido, kad Kinijos vadovas išsipūtė tarsi balionas. Jo veido bruožams po varginančių darbų vėliau visgi pavyko sugrąžinti tikrąją formą.

Fotografuoti mauzoliejuje Maskvoje griežtai draudžiamas, o Vatikano turistai turi visišką laisvę. Šv. Petro bazilikoje kai kurie popiečiai taip gerai balzamuoti, kad nebijo jokių fotoaparatų blyksčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei 60 popiežių bazilikos požemiuose rado savo ramybės vietą. Čia vienoje iš kriptų palaidotas ir Jonas Paulius II. Daugybė turistų lanko popiežių kapus, tyla čia – retas svečias.

Atitinkama pagarba parodyta ir buvusiam Šiaurės Korėjos vadovui Kim Ir Senui, kuris mirė 1994 metais. Jis „atgulė“ į mauzoliejų iš granito, kur anksčiau buvo diktatoriaus būstinė. Jis guli stikliniame sarkofage, jį gali lankyti ir turistai iš užsienio. Lankytojai eina nedidelėmis grupėmis, turi jam nusilenkti iš keturių sarkofago pusių. Kieme saugomi kai kurie Kim Ir Seno daiktai, automobilis ir asmeninis traukinys.

Kartu su nemirtinguoju lyderiu ramybės vietą rado ir jo įpėdinis bei sūnus Kim Čen Iras. Mylimas vadovas mirė 2011 metų gruodį. Kas nenori ilgai laukti eilėje, gali pasigrožėti abiem vadovų skulptūromis priešais mauzoliejų ir atnešti puokštę gėlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų