REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kalendorinis pavasaris, kurio ypatumus kažkada aprašė K.Donelaitis savo „Pavasario linksmybėse“ (Jau saulelė vėl atkopdama budino svietą ir žiemos šaltos trūsus pargriaudama juokės… Pamenate?) jau įpusėjo, tačiau jis vis dar vos juntamas tiek Anglijoje, tiek Lietuvoje. Neįprastai ilgai užsitęsę šalčiai ir kas mėnesį gaunamos sąskaitos už šildymą baigia pragraužti skyles mūsų tėvynainių piniginėse. Belieka, nuoširdžiai palinkėti jiems kuo greičiau sulaukti šilumos ir išsivaduoti iš piktųjų energetikų gniaužtų.

REKLAMA
REKLAMA

Būsto išlaikymo mokesčiai arba komunaliniai, Lietuvoje nėra minimi geruoju. Mat jie, skirtingai nei šalies gyventojų pragyvenimo lygis, kiekvienais metais turi tendenciją didėti, didėti ir dar kartą DIDĖTI.

REKLAMA

Beje, Anglijoje ne kitaip. Būsto išlaikymas, ypač šaltuoju metų laiku, nėra jau toks pigus. Skirtumas tik tas, jog daugeliu atvejų, išlaidas už komunalines paslaugas galime šiek tiek įtakoti, nes daugelyje namų ir butų yra įrengtas autonominis šildymas. Mokėjimai už komunalines paslaugas taip pat, gana, lankstūs. Mokesčius galima mokėti kas savaitę, mėnesį, ketvirtį ir pan. Arba pildyti elektrą ir dujas specialiomis kortelėmis (kas lietuviškai patirčiai gana neįprasta).

REKLAMA
REKLAMA

Ir visgi, imkime ir palyginkite kaip skiriasi, o tiksliau, KIEK skiriasi, išlaidos už komunalines paslaugas Lietuvoje ir Anglijoje. Lygiagretų palyginimą būtų sudėtinga padaryti dėl pačių mokesčių skirtingumo, nes, pavyzdžiui, Anglijoje mokestis už šaltą vandenį dažnai yra fiksuotas. Tuo tarpu Lietuvoje, jis skaičiuojamas pagal sunaudotą vandens kiekį. O Council Tax mokesčio*, kuris yra mokamas už vietinio konsulo (lietuviškas atitikmuo – savivaldybė) teikiamas paslaugas, Lietuvoje nėra arba kai kurie mokėjimai yra atskiri. Todėl paprasčiau bus, jei pabandysime sudėti paskutinio mėnesio visų mokesčių sumas ir paskaičiuoti kokią dalį šeimos biudžeto jos sudaro. Beje, šalia komunalinių mokesčių, paminėsime ir sumas, kurios yra mokamos už naudojimąsi televizija, internetu ir mobiliaisiais telefonais. Tai tebus dviejų konkrečių atvejų palyginimas, kurio negalime laikyti absoliučiai tinkamu bet kurioje situacijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, du nedideli 2 kambarių, butai, kuriuose gyvena po vieną 3 asmenų šeimą. Pirmasis butas yra Kaune, antrasis – Manchester’yje. Butai ne šalių sostinėse, todėl jų išlaikymas sąlyginai pigesnis.

Dviems suaugusiems asmenims, gyvenant Anglijoje ir dirbant už minimalų atlyginimą apie 38 val. per savaitę, šeimos pajamos per mėnesį, atskaičius mokesčius, gali siekti iki 1930 svarų. Lietuvoje atitinkamai gaunasi – 1664 Lt. Nesunku paskaičiuoti, jog sumokėti mokesčiai, Anglijoje, sudaro šiek tiek daugiau nei trečdalį gaunamos sumos, t.y. lieka 1270.74 svarai. Lietuvoje jie sudaro beveik pusę šeimos pajamų ir lieka… 800.35 Lt.

Skirtumas nemenkas. Ypač, žinant, jog maisto, drabužių, avalynės, vaistų ir kuro kainos Lietuvoje neprilygsta mūsiškėms. Ką jau kalbėti apie prabangos prekes. Talentas išgyventi! Spaudžiame ranką tiems lietuvaičiams, kurie nors ir gaudami kuklias pajamas, vis dėlto atranda būdą kaip išsisukti iš sunkios padėties. Taip pat norisi tikėti, jog žmonių, uždirbančių minimalų atlyginimą yra kaip įmanoma mažiau. Ir (tik nesupykit) su palengvėjimu atsidūstame, kad mums netenka taip gyventi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų