REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovė „Ober-Haus“ po metų pertraukos vėl fiksuoja teigiamus būsto kainų pokyčius Lietuvos sostinėje. Per pirmus tris šių metų mėnesius butų kainos Vilniuje ūgtelėjo 0,5%, o vidutinė buto kaina išaugo iki 4112 Lt/m2. Kainos kilo visuose segmentuose: naujos ir senos statybos butuose gyvenamuosiuose ir prestižiniuose rajonuose bei centrinėje miesto dalyje. Tuo tarpu kiti Lietuvos didmiesčiai ir toliau nerodo atsigavimo požymių, o kainų kreivė lengvai juda žemyn. „Ober-Haus“ duomenimis, per tą patį laikotarpį Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje kainos sumažėjo atitinkamai 0,6%, 0,1% ir 1,3%. Šiauliuose pokyčių nebuvo stebima. Bendras butų kainų lygis Kaune ir Klaipėdoje išlieka labai panašus, atitinkamai 3255 Lt/m2 ir 3307 Lt/m2. Šiauliuose vidutinė buto kaina siekia 1887 Lt/m2, Panevėžyje - 1778 Lt/m2.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras būsto rinkos aktyvumas Lietuvoje auga jau ketverius metus iš eilės. VĮ Registrų centro duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje sudaryta virš 7% daugiau butų ir virš 2% daugiau namų pirkimo-pardavimo sandorių nei prieš metus. Jeigu 2012 m. I ketvirtį Lietuvoje vidutiniškai per mėnesį buvo sudaroma 1700 butų ir 510 namų sandorių, tai šiais metais šis rodiklis yra išaugęs iki 1830 butų ir 525 namų sandorių per mėnesį. Didžiausias butų ir namų sandorių augimas buvo užfiksuotas Šiauliuose (23%), Vilniuje (15%) ir Kaune (15%).

REKLAMA

Sostinėje aktyviai vykstančios statybos ne tik gerina įvairaus būsto pasiūlos rodiklius, bet ir toliau skatina pirkėjų susidomėjimą naujais butais. „Ober-Haus“ duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose tiesiogiai iš statytojų buvo nupirkta arba rezervuota apie 710 naujos statybos butų jau pastatytuose ir statomuose daugiabučiuose namuose. Tai yra net 70% daugiau, nei jų buvo realizuota 2012 m. I ketv. Tačiau iš visų didmiesčių labiausiai išsiskyrė Vilnius, kur per pirmuosius šių metų mėnesius buvo realizuota beveik 560 naujos statybos butų arba 35% daugiau nei per 2012 m. IV ketv., arba net 87% daugiau nei prieš metus. Pagrindinės tokio augimo priežastys - ne tik atsigaunantis žmonių pasitikėjimas rinka, palankios skolinimosi sąlygos, bet ir ženkliai išaugusios pasirinkimo galimybės.

REKLAMA
REKLAMA

Kituose Lietuvos miestuose pokyčiai būsto rinkoje aiškios krypties dar neįgauna, kadangi, skirtingai nuo sostinės, naujų daugiabučių plėtra yra itin vangi, o parduodami likučiai iš ankstesnių projektų dėl įvairių priežasčių dažniausiai nedomina pirkėjų. „Ober-Haus“ skaičiuoja, kad Kaune per pirmąjį 2013 m. ketvirtį buvo parduotas 81 butas arba 33% daugiau nei per 2012 m. IV ketv., Klaipėdoje per tą patį laikotarpį pardavimų ir rezervacijų apimt ys sumažėjo 39%, iki 66 butų. Šiauliuose ir Panevėžyje pardavimų apimtys iš esmės nesikeičia – čia per pirmus tris šių metų mėnesius parduoti 8 naujos statybos butai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smarkiai augusios pardavimų apimtys sostinėje mažino ir bendrą neparduotų naujos statybos butų skaičių Lietuvos didmiesčiuose. „Ober-Haus“ duomenimis, 2013 m. I ketv. pabaigoje Lietuvos didmiesčiuose neparduotų naujos statybos butų jau pastatytuose daugiabučiuose skaičius sudarė 2660, arba 9% mažiau nei 2012 m. pabaigoje. Šiuo metu 2007-2013 m. statytuose daugiabučiuose namuose Vilniuje siūloma įsigyti 1330 butų, Kaune - 510 butų, Klaipėdoje – beveik 760 butų, o Šiauliuose ir Panevėžyje kartu - apie 60 naujos statybos butų.

REKLAMA

Išaugusios būsto pardavimo apimtys atsispindėjo ir komercinių šalies bankų statistikoje. Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, per pirmuosius du šių metų mėnesius pagrindinės šalies kreditavimo įstaigos išdavė naujų būsto paskolų už 231 mln. litų, t. y. 31% daugiau, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Atsižvelgiant į šiuo metu statomų ir planuojamų plėtoti projektų kiekį Vilniuje, tikėtina, kad šiais metais ir toliau bus išlaikytos paklausos augimo tendencijos sostinėje, kurios iš dalies pagerins ir bendrus visos šalies rodiklius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų