REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trylika metų „Lietuvos ryto“ krepšinio komandai vadovavęs jos prezidento, „Lietuvos ryto“ vyriausiojo redaktoriaus Gedvydo Vainausko sūnus Jonas Vainauskas antra savaitė dirba nuo praėjusio rudens suburto Alytaus krepšinio klubo „Dzūkija“ sporto reikalų vadovu. Artėjantį savaitgalį Alytaus arenoje vyksiančios Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) finalinio ketverto varžybos – didelis išbandymas „Dzūkijai“ su nauju sporto reikalų vadovu priešakyje.

REKLAMA
REKLAMA

Iš karto įvardytas tikslas

Pernykščio rugsėjo viduryje Alytaus miesto savivaldybėje viešėdami Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis, tuometis federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas ir alytiškis krepšininkas, treneris Tomas Pačėsas apgailestavo, kad Dzūkijos sostinėje trūksta krepšinio. Tačiau jau netrukus, tos pačios viešnagės metu, pranešta, jog artėjančiame NKL čempionate dalyvaus ir nauja Alytaus vyrų krepšinio komanda „Dzūkija“.

REKLAMA

Ją ėmė burti Alytuje įsteigta viešoji įstaiga „Dzūkijos sportas“, kurios steigėjai – T.Pačėsas ir jo žmona Laima Pačėsienė. Įstaigos direktorė – L.Pačėsienė.

Greitai tapo aišku, kad kuriamas naujas Alytaus krepšinio klubas „Dzūkija“ įsigijo susispendavusios Kauno „Erelitos-KTU“ teisę žaisti NKL, kurioje šį sezoną žaidžia 18 komandų.

Tuometės viešnagės ir susitikimo su miesto vadovais metu T.Pačėsas įvardijo „Dzūkijos“ tikslą netrukus rungtyniauti aukščiausiojoje šalies krepšinio lygoje – LKL. Miesto meras Jurgis Krasnickas naujai krepšinio komandai pažadėjo finansinę paramą.

REKLAMA
REKLAMA

Mero žodis buvo ištesėtas. Miesto taryba nusprendė dalyvauti viešosios įstaigos „Dzūkijos sportas“ veikloje dalininko teisėmis su vieno lito įnašu. „Dzūkijos“ dalyvavimą šio sezono NKL čempionate savivaldybė parėmė 200 tūkst. litų. Tam tikslui panaudoti pinigai, gauti iš šilumos tiekėjų bendrovės „Litesko“ kaip parama miesto sporto renginiams. Ji numatyta išnuomojant miesto šilumos ūkį prancūzų kompanijos „Dalkia“ antrinei įmonei „Litesko“.

„Dzūkija“, patekdama į NKL finalinio ketverto turnyrą, ėmė teisinti praėjusį rudenį įvardytą tikslą. NKL pirmą vietą iškovojusi komanda įgis teisę žaisti LKL.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketverto turnyras Alytuje – tik dėl savivaldybės paramos

Artėjantį savaitgalį Alytaus arenoje vyksiančiame NKL finalinio ketverto turnyre „Dzūkijos“ laukia labai rimtas išbandymas. Ji susitiks su stipriausiomis NKL komandomis – Mažeikių „Mažeikiais“, Kauno „Žalgiriu-2“ ir Jonavos „Triobet“.

„Dzūkijai“ nebus lengva, nes jaus namų spaudimą. Komanda yra deklaravusi norinti patekti į LKL, kitos komandos to nėra deklaravusios“, – sakė NKL vykdomasis direktorius Giedrius Grybauskas. Jo teigimu, Alytuje finalinio ketverto turnyras vyksta tik dėl miesto savivaldybės skiriamos paramos šiam renginiui. Pagal reguliarius sezono komandų rezultatus šis turnyras turėjo būti organizuojamas Mažeikiuose, nes jų komanda turi geriausius laimėjimus. Antroje vietoje likusi „Dzūkija“ suteikė miestui teisę turėti NKL finalinio ketverto turnyrą, nes savivaldybė iš Sporto programos numačiusi skirti 50 tūkst. litų.

REKLAMA

Ir dar viena priežastis, dėl kurios šis turnyras rengiamas Alytuje, G.Grybausko pastebėjimu, yra ta, kad miestas ir kartu „Dzūkija“ turi gerą areną.

„Mūsų visų tikslas – kad „Dzūkija“ sužaistų geriausią krepšinį“

Artėjantis NKL finalinio ketverto turnyras bus didelis išbandymas ne tik „Dzūkijai“, bet ir antra savaitė šio klubo sporto reikalų vadovu dirbančiam J.Vainauskui, buvusiam „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo generaliniam direktoriui, valdybos pirmininkui, su šia Vilniaus komanda iškovojusiam dvi Europos taures.

REKLAMA

„Dzūkijos“ sporto reikalų vadovą dabar kiekvieną dieną sutiksi Alytaus arenoje. Laisvu nuo komandos treniruočių metu jis net ėmė treniruotis pas čia dirbantį lengvosios atletikos trenerį Vytautą Šmidtą, nes rengiasi dalyvauti Kauno maratone.

 

Kad ir būdamas užsiėmęs, J.Vainauskas pasidalijo mintimis apie naują darbą, „Dzūkijos“ komandą, savaitgalio turnyrą. – Kas Jus pakvietė į „Dzūkiją“ ir koks Jūsų konkretus darbas klube?

– Jau kurį laiką norėjau grįžti į krepšinį, nes „Lietuvos ryte“ nebedirbu nuo 2011-ųjų. Buvau išvykęs į Vokietiją, dirbau su Leipcigo vyrų krepšinio komanda „Uni-Riesen“, su ja iškopėme į aukštesnę lygą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grįžus į Lietuvą teko dažnai bendrauti su Tomu Pačėsu, jis ir pakvietė į „Dzūkiją“. Mano pagrindinis darbas yra su žaidėjais, treneriais, sprendžiami klausimai dėl komandos komplektavimo, žaidėjų, reklamos paieška.

Turiu vadovavimo klubui patirties, pats esu žaidęs krepšinį JAV, baigęs tarptautinio verslo studijas Konkordijos universitete Taline, manau, kad pavyks atlikti pavestus darbus „Dzūkijoje“.

– Kokią komandą radote ir kaip ją vertinate?

– Atėjęs jau radau suformuotą penkiolikos žaidėjų ir trenerių komandą. Su visais lengva bendrauti, klubas puikus. Čia žaidžia „Lietuvos ryto“ krepšinio auklėtiniai Lukas Brazdauskis, Žydrūnas Kelys, Tomas Lekūnas. Žydrūnas šiuo metu yra potencialus kandidatas į šalies krepšinio rinktinę. Tomas Lekūnas – toks pat kandidatas į Lietuvos dvidešimtmečių rinktinę. Iš jauniausių krepšininkų komandoje perspektyvus alytiškis Edgaras Švelginas.

REKLAMA

Kiek pastebiu, ekipoje vienas sėkmingiausių ir perspektyviausių duetų visoje NKL yra mūsiškiai žaidėjai Bryanas Harrisonas iš JAV ir Cezary Trybanskis iš Lenkijos.

„Dzūkijoje“ žaidžia ne tik alytiškiams, bet ir šalies krepšinio aistruoliams žinomų žmonių atžalos: trenerio Rimo Kurtinaičio sūnus Giedrius Kurtinaitis, su buvusiu Alytaus klubu „Alita“ dirbusio Antano Sakavicko sūnus taip pat Antanas Sakavickas.

Komandos vyriausiojo trenerio Mindaugo Jaruševičiaus treneris asistentas yra ne vienus metus „Lietuvos ryto“ komandoje tokias pat pareigas ėjęs Robertas Kuncaitis.

REKLAMA

– Kaip matyti, „Dzūkijoje“ yra nemažai su „Lietuvos rytu“ ryšių turėjusių asmenų. Gal Alytaus ekipa taps „Lietuvos ryto“ dublerių komanda?

– Tikrai ne. Alytaus klubas pakankamai stiprus ir gali sėkmingai dirbti nepriklausydamas nuo didžiųjų klubų malonės.

– Ar Jus tenkina „Dzūkijai“ Alytuje sudarytos sąlygos treniruotis?

– Sąlygos Alytaus arenoje tikrai geros. Retas atvejis Lietuvoje, kad komanda gali treniruotis ir žaisti toje pačioje arenoje. Tai didelis privalumas. Taip pat mes galime naudotis rezervine sale, lengvosios atletikos maniežu, baseinu. Atnaujinti Alytaus sporto rūmai yra vienas gyviausių sporto objektų Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar kalbant apie „Dzūkijos“ krepšininkus reikia pasakyti, kad neblogai sutvarkyta ir jų buitis, – išnuomoti neprasti butai.

– Kokias prognozes turite „Dzūkijai“ NKL finalinio ketverto turnyre?

– Visos keturios komandos pajėgios, bet kurios pergalė nenustebintų. Kovos dėl pirmos–trečios vietų nebus lengvos. Mūsų visų tikslas – kad „Dzūkija“ sužaistų geriausią krepšinį. Turiu vilties, kad ji iškovos pirmą vietą, – komanda gerai pasiruošusi. Jei nepavyks, sieksim iš naujo.

– Kokį įspūdį palieka pats Alytus?

– Gyvenu viešbutyje miesto centre, tenka po jį pasivaikščioti. Centras sutvarkytas, pasivaikščiojimo takai gražūs. Miestas palieka tikrai malonų įspūdį.

Alma MOSTEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų