REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policininkas Arturas Kasprzakas

Policininkas Arturas Kasprzakas

REKLAMA

Kai kilus uraganui „Sendi“ („Sandy“) prasidėjo potvynis, 28 metų Niujorko policininkas Arturas Kasprzakas ištraukė iš vandens ir nunešė į namo palėpę šešis suaugusius ir vieną mažylį – savo sūnėną. Paskui jis pamatė, kad tarp išgelbėtųjų nėra jo tėvo, ir nusprendė nusileisti į apačią dar sykį. Vėliau paaiškėjo, kad policininko tėvui pavyko išsigelbėti pačiam. Patį A. Kasprzaką rado negyvą po keleto valandų.

REKLAMA
REKLAMA

Maksimilianas Kolbe

1941 metais lenkų kunigas Maksimilianas Kolbe atsidūrė Osvencime (Aušvice) . Kartą vienas iš kalinių pabėgo, ir koncentracijos stovyklos komendanto pavaduotojas atrinko dešimt kalinių, kurie turėjo už tai atsakyti – mirti bado mirtimi. Vienas iš pasmerktųjų – lenkų seržantas Francišekas Gajovničekas ėmė raudoti, garsiai minėdamas savo žmonos ir vaikų vardus. Tada M. Kolbe žengėį priekį ir pasiūlė savo gyvybę mainais už seržanto gyvybę. Jo auka buvo priimta. Klaikioje dvokiančioje vietoje, kur buvo sumesta mirti badu dešimt žmonių, M. Kolbe visą laiką palaikė likimo brolius maldomis ir dainomis. Po trijų savaičių jis vis dar tebebuvo gyvas, ir naciai nusprendė padaryti jam mirtiną injekciją. 1982 metais M. Kolbe buvo kanonizuotas – paskelbtas šventuoju.

REKLAMA

Muelmaras Magallanesas

2009 metais Filipinuose įvyko visa eilė potvynių. Vieno iš jų metu 18-metis statybų darbininkas Muelmaras Magallanesas prisirišo prie savo juosmens virvę ir išgelbėjo savo šeimos narius, po to puolė gelbėti kaimynų iš netoliese esančių namų. Jis nesustojo, kol neišsikvėpė, ir čia jaunuolis pamatė, kaip srovė neša motiną su kūdikiu ant rankų. Jis panėrė dar kartą, bet išplaukti jau nebepajėgė. Muelmaras išgelbėjo daugiau kaip 30 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Keisis Džonsas (Casey Jones)

Legendinis mašinistas Keisis Džonsas (Casey Jones) garsėjo kaip žmogus, kuris savo traukinį visada atgindavo į vietą laiku. 1900 metų balandžio 29 dieną, pavaduodamas sergantį kolegą ir todėl išvažiavęs pusantros valandos vėliau, jis varė savo garvežį maksimaliu greičiu, stengdamasis atsigriebti už prarastą laiką, kai jo kūrikas pastebėjo priekyje ant bėgių prekinį traukinį. Susidūrimas buvo neišvengiamas. Daug negalvodamas Keisis liepė kūrikui šokti iš garvežio, o pats liko kabinoje iki galo, viena ranka traukdamas švilpuko trosą, o kita – stabdį, iš visų jėgų bandydamas sustabdyti sąstatą. Mašinisto pastangomis susidūrimo metu žuvo tik vienas žmogus – pats Keisis. Jam buvo 37 metai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džordanas Raisas (Jordan Rice)

Kaip ir Muelmaras, Džordanas Raisas (Jordan Rice) savo žygdarbį atliko potvynio metu. Bet skirtingai nei Muelmarui, Džordanui buvo tik trylika metų, ir jis visai nemokėjo plaukti. Potvynis berniuko šeimą užklupo Kvinslende (Australija), kelionės automobiliu metu. Džordanas atsidūrė spąstuose kartu su motina ir jaunesniuoju broliu. Netrukus į nelaimę patekusią šeimą pasiekė gelbėtojai ir bandė Džordaną ištraukti, bet šis atsisakė, sakydamas, kad iš pradžių jie turi išgelbėti jo brolį. Deja, po to, kai jaunesnysis Raisas atsidūrė saugioje vietoje, didžiulė banga užliejo automobilį ir jį nunešė. Džordanas ir jo mama žuvo.

REKLAMA

Alfredas Gwynnas Vanderbiltas

Alfredas Gwynnas Vanderbiltas buvo aristokratas, sportininkas ir pasakiškai turtingas žmogus. 1915 metais verslo reikalais jis keliavo laineriu „Luzitanija“, kai šį torpedavo vokiečių povandeninis laivas, ir jis ėmė greitai skęsti. A. Vanderbiltas momentaliai susiorientavo ir labai aktyviai dalyvavo gelbėjimo operacijoje: padėjo keleiviams sulipti į gelbėjimosi valtis ir užsidėti gelbėjimosi liemenes. Savo paties liemenę Alfredas, išlikdamas džentelmenu iki galo, atidavė nepažįstamai moteriai su kūdikiu. Ir tą jis padarė, pats nemokėdamas plaukti. Bet yra šioje istorijoje ir dar viena įdomi detalė: prieš trejus metus, 1912 metais, A. Vanderbiltas rengėsi grįžti į Jungtines Valstijas įžymiuoju nelemtos dalios „Titaniku“, tačiau persigalvojo tiesiog paskutinę minutę.

REKLAMA

Didvyriai iš kino teatro

2012 metais kažkoks Džeimsas Holmsas (James Holmes) ėmė šaudyti Auroros miesto (JAV, Kolorado valstija) kino teatre rodant filmą „Tamsos riterio sugrįžimas“ („Dark Knight Rises“). Kai pasigirdo pirmieji šūviai, trys jaunuoliai – Jonas Blunkas, Mattas McQuinnas ir Alexas Tevesas – instinktyviai uždengė savo kūnais drauges, tuo išgelbėdami joms gyvybes.

Daktaras Liviu Librescu

Daktaras Liviu Librescu buvo Virdžinijos politechnikos instituto ir valstijos universiteto technikos mokslų ir mechanikos fakulteto profesorius. 2007 metais studentas vardu Cho Seung-Hui surengė universitete skerdynes, per kurias žuvo 32 žmonės. 76 metų L. Librescu iš visų jėgų stengėsi neleisti žudiko į auditoriją, laikydamas užrėmęs duris, kol jo studentai pro langus spruko į lauką. Žudikas šovė pro duris, penkios kulkos kliudė profesorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Olegas Ochrimenko

Vyresnysis operatyvinis įgaliotinis Olegas Ochrimenko savo žygdarbį atliko Omske (Rusija). 2002 metų balandžio 21 dieną jis dalyvavo sulaikant ypač pavojingą nusikaltėlį, ginkluotą granata ir pistoletu. Supratęs, kad pateko į spąstus, nusikaltėlis paėmė įkaite moterį ir išėjo į stotelę, kur buvo daug žmonių. Vienu metu neišlaikė jo nervai, jis ėmė šaudyti į milicijos darbuotojus ir buvo nušautas atsakomuoju šūviu. Granata nukrito ant žemės, ir Olegas, suvokdamas pavojų, uždengė ją savo kūnu ir taip išgelbėjo savo draugų, praeivių ir įkaitės gyvybes.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų