REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliuose treji metai uždrausta rūkyti Prisikėlimo aikštėje, skvere prie Savivaldybės, Beržynėlio parke, tačiau šiauliečiai cigaretės dūmų nenorėtų uostyti autobusų stotelėse, vasaros kavinėse ir kitose gausiai lankomose vietose. Politikams bus teikiamas siūlymas kurti daugiau nerūkymo zonų.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiama plėsti nerūkymo zonas

Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras su Bendruomenės sveikatos taryba pernai teikė siūlymą Savivaldybės tarybai plėsti nerūkymo zonas. Taryba tuomet sprendimo nepriėmė.

REKLAMA

Šiemet siūlymas bus vėl teikiamas, tačiau jau pasitelkus apklausos duomenis. Buvo apklausta apie 500 miesto gyventojų.

Apklaustieji šiauliečiai norėtų, kad būtų uždrausta rūkyti visuose miesto parkuose, skveruose, aikštėse, centriniame parke, Rėkyvos pakrantėje, Dainų pėsčiųjų take, Kaštonų alėjoje.

„Tai tikrai nemažas gyventojų skaičius ir į šią nuomonę reikėtų atsižvelgti“ – sakė Savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Henrieta Garbenienė.

REKLAMA
REKLAMA

Siūloma uždrausti rūkyti: viešojo transporto keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo stotelėse, Dainų pėsčiųjų tako atkarpoje nuo Tilžės iki Dainų gatvės, Vilniaus gatvėje nuo turgaus iki „Šiaulių“ viešbučio (pėsčiųjų atkarpoje), taksi stovėjimo aikštelėse, kapinėse, viešose prekybos vietose, miesto parkuose ir skveruose bei masinių renginių metu.

Rūkaliai susikuria iliuzijas

Apklausus 223 vyrus ir 267 moteris paaiškėjo, kad trečdalis yra mėgėjai užtraukti dūmą, rūkoma daugiau nei pusės artimoje aplinkoje.

Daugiau nei pusė apklaustų rūkančių šiauliečių mano, kad rūkymas mažina stresą. Daugiau nei trečdalis – jog rūkymas mažina apetitą. Dažnam rūkymas yra bendravimo forma, surūkyta cigaretė teikia malonumą, atsirado tokių, kuriems rūkyti atrodė madinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paaiškėjo, kad daugiau rūko 21-30 metų vyrai, išsituokę, turintys vidurinį išsilavinimą, bedarbiai, gaunantys mažesnes nei 800 litų pajamas. Apie pusę apklaustųjų nors kartą buvo mėginę mesti rūkyti dėl sveikatos, rūkalų pabrangimo ar aplinkinių požiūrio“, – sakė H. Garbenienė.

Šiauliečiai mano, kad rūkymą mažinti galėtų suteikiama pagalba rūkaliams, rūkymo prevencijos programos ugdymo įstaigose, siūloma mažinti gaminių prieinamumą, rūkymo apribojimą viešose vietose, taip pat pritarta cigarečių kontrabandos kontrolės griežtinimui.

REKLAMA

NUOMONĖS

Jūra Vladas Vaitkevičius – biomedicinos mokslų daktaras, docentas, Šiaulių bendruomenės sveikatos tarybos pirmininkas:

– Be jokių abejonių, mieste reikia kuo daugiau nerūkymo zonų. Lietuvoje paskaičiuota, kad rūko 15 procentų moterų.

Šiauliečiai nori nerūkymo zonų, tai reikia tik skatinti. 2013 metai yra Sveikatingumo metai, miesto Taryba turi atsižvelgti į žmonių poreikius. Jei jie į tai neatsižvelgs, tai nežinau, ką jie ten veikia.

*** Šiaulietė Lina ŽUKAUSKIENĖ, mama:

– Mūsų šeimoje niekas nerūko, net draugų rūkančių nėra. Kalbamės su vaikais, kad tai kenksminga. Lauko kavinėse labai erzina rūkalų kvapas, net nežinau, ar galima rūkyti lauko kavinėse, siūlyčiau ir jose uždrausti rūkyti.

REKLAMA

Rūkaliai turėtų rūkyti tik tam skirtose vietose, jokiu būdu ne masinės susibūrimų vietose. Ateini į šventę, o vaikai mato rūkančiuosius, paskui sugalvos ir pats pabandyti.

*** Šiaulių dramos teatro projektų vadybininkė Margarita ANDROČENKO:

– Net nežinau, kad mieste yra nerūkymo zonos. Mane labai erzina rūkalų kvapas. Jis persmelks bet kokių kvepalų kvapą, o kuriai moteriai tai patiktų? Nepatinka ir man. Rūkalių kaimynystė yra nemaloni, bet aš nesibaru su rūkančiaisiais, geriau pasitraukiu pati.

Siūlyčiau nerūkyti visose žaliosiose zonose, svarbiausia – lauko kavinėse, nes norisi kvėpuoti normaliu oru, o ne tabako dūmais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

*** Šiauliečiai Nijolė ir Jonas TIŠKAI:

– Mes patys nerūkom, draugams ir kaimynams dar pasakome, kad nerūkytų. Pažiūrėkit, kiek daug gatvėse, prie laiptinių ir balkonų mėtosi nuorūkų. Moksleiviai lenda į laiptines, už kampų parūkyti.

Mes puikiai žinome, kur yra nerūkymo zonos, bet tokių zonų turi būti mieste daugiau.

*** Antanas, ekskavatorininkas:

– Rūkyti pradėjau prieš trejus metus. Kodėl pradėjau? Darbe ir mano aplinkoje beveik visi rūko. Ilgai dirbau Vokietijoje, ten visi rūkė – ir aš pradėjau. Manau, kad man rūkymas nekenkia. Nežinau, kad mieste yra nerūkymo zonų.

REKLAMA

***

PRAVARTU ŽINOTI

Pagal Tabako kontrolės įstatymą, Lietuvos Respublikoje rūkyti (vartoti tabako gaminius) draudžiama:

* visose švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir šių įstaigų teritorijose;

* darbo vietose, esančiose uždarose patalpose. Įmonėse, įstaigose ir organizacijose gali būti įrengtos specialios patalpos, kuriose leidžiama rūkyti.;

* bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru;

* visų rūšių viešajame transporte, išskyrus tolimojo susisiekimo traukinius, kuriuose turi būti numatyti atskiri vagonai nerūkantiesiems ir rūkantiesiems, taip pat orlaivius, kuriuose numatytos atskiros vietos nerūkantiesiems ir rūkantiesiems;

REKLAMA

* restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, interneto kavinėse, lošimo namuose, automatų salonuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose,

* patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ar pypkių klubus.

Natalija KONDROTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų