REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien ne vienas leis pasireikšti fantazijai ir užsiims margučių dažymu. „Mūsų krašto“ skaitytojams vieną iš kiaušinių dažymo būdų siūlo Pakiršinio dvare įsikūrusio Etninės kultūros ir amatų centro direktorė Elžbieta KARALIŪTĖ.

REKLAMA
REKLAMA

Marginimui reikės: kiaušinių (tinka ir baltalukščiai, ir rudalukščiai kiaušiniai), ryškiaspalvių, ornamentuotų kaklaraiščių (žiūrėkit, kad būtų užrašyta 100 procentų šilkas), siūlų, medvilninių arba drobinių medžiagos skiaučių ir vandens kiaušiniams virti.

REKLAMA

Į du litrus vandens reikia įpilti keturis šaukštus acto.

Kaklaraiščius reikia išardyti – spalvotą šilkinę dalį atskirti nuo visų kitų papildomų medžiagos skiaučių. Paėmus po vieną kambario tamperatūroje palaikytą kiaušinį, jį tampriai apsupti šilkinės medžiagos skiaute ir galus užrišti (suvynioti kaip saldainį).

Tada kiaušinį įvynioti į medvilninės arba lininės medžiagos skiautę ir vėl tampriai apvynioti siūlu skersai ir išilgai.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kiaušiniai jau „aprengti“, dėkit juos į puodą ir užpilkit paruoštu vandens tirpalu.

Puodą uždengus virti 15–20 minučių. Išvirtus kiaušinius pakiškite po šaltu vandeniu, kol atvės.

Išvyniokite, nusausinkite ir aliejumi pateptomis rankmis nuglostykite kiaušinius – raštai labiau išryškės, o kiaušiniai bus gražiai blizgūs.

Pasak E. Karaliūtės, kiaušinių raštai ir spalvų ryškumas priklauso nuo audinio raštų ir spalvų. Marginimui reiktų rinktis sodresnių, ryškesnių, kontrastinių ir tamsesnių spalvų kaklaraiščius, nes nuo šviesių ar pastelinių atspalvių kiaušiniai nusidažys labai blankiai, o raštai bus vos matomi.

„Kad kuo ryškiau nusidažytų, svarbu kiaušinius „aprengti“ šilku kuo tampriau. Tam juos papildomai reikia įvynioti į dar vieną, viršutinį audinį. Kaip visuomet, reikia pasitelkti fantazijos ir improvizuoti“, – pataria Elžbieta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų