REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Provokuojančiai apsirengę romų merginos, svaiginančiai besisukančios grojant čigoniškai muzikai, stengiasi patraukti raumenis aptempiančiais marškinėliais ir odiniais švarkeliais apsirengusių vaikinų dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA

Susirinkimo aplinka asketiška, labai primena automobilių pardavimo aikštelę, o aprangos kodas asocijuojasi su pigiu naktiniu klubu. Nenuostabu, kad tokius surinkimus vietiniai pakrikštijo „nuotakų turgumi“, straipsnio įžangoje rašo Dailymail.co.uk.

REKLAMA

Tiesa, meilė šiame nuskurdusiame Bulgarijos kampelyje neparduodama, tačiau prišiukšlintoje automobilių stovėjimo aikštelėje vykstančio flirtavimo metu šeimos vertina, ką už turimus finansus jiems gali suteikti būsimo nuotakos.

Šie romai, kurie yra vieni neturtingiausių šiame smarkiai nuskurdusiame regione, ieško abiems pusėms naudingų jungtuvių galimybių. Visa tai daroma siekiant išgyventi didžiulį Bulgarijos ekonomikos nuosmukį.

REKLAMA
REKLAMA

Globalizacija turėjo savo poveikį ir taip pavojingai jų ekonominei situacijai. Susirinkę šeimos yra dalis maždaug 18 tūkst. romų bendruomenės, žinomos kaip kalaidžiai, kurie pragyvenimui užsidirba gamindami vario dirbinius.

Dabar šis istorinis amatas pamažu nyksta. Iš dalies dėl to, kad tradiciniai variniai puodai ir keptuvės pakeičiamos pigesnėmis prekėmis, atgabentomis iš nuolatos veikiančius fabrikus turinčios komunistinės Kinijos.

Bet kuriuo atveju, nuotakų mugės metu ore tvyro festivalio atmosfera.

Netgi tos merginos, kurios laikomos per jaunomis vedyboms, užsitape nemažą sluoksnį makiažo, puošiasi spindinčiais papuošalais ir avi aukštakulnius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jų trumputės suknelės dažnai būna ryškiai rožinės, kraujo raudonumo arba kanarėlių geltonumo spalvų. Vaikinai tuo metu vilki aptemptus juodus džinsus, ankštus marškinėlius ir juodus odinius švarkelius.

Nepaisant niūrios aplinkos, maždaug du tūkstančiai čia susirinkusių žmonių puikiai nusiteikę, ant daugelio automobilių padėti garsiakalbiai visu galingumu groja čigonišką popsą.

Vaikinai ir merginos kartu šoka ant automobilių stogų, seksualumas tiesiog tvyro ore.

Tokį jų energingumą daugiausiai lemia faktas, kad dėl bendruomenėje įsigaliojusių konservatyvių pažiūrų jaunimas labai retai turi galimybę leisti laiką kartu su priešingos lyties atstovais.

REKLAMA

Kalaidžiai žinomi kaip vieni pamaldžiausių krikščionių ortodoksų - merginas iš mokyklų jie atsiima kuomet joms sukanka 15 arba dar anksčiau, kad apsaugotų jas nuo pagundų.

Viena į mugę atkeliavusių jaunų merginų Donka Hristova tikisi nučiupti tinkamą gerbėją. Apsirengusi prie kūno prigludusia mini suknele ir kruopščiai pasidažiusi ji prisijungia prie seserų provokuojančio šokio tikėdamasi atrodyti geriausiai kaip tik gali daugumai čia besilankančių vaikinų.

19-os metų Donka yra pasiruošusi vedyboms. „Tikiuosi sutikti naujų žmonių, taip pat čia besilankančių vaikinų tėvų, kad mano tėvai galėtų su jais susitikti, − pasakoja ji Dailymail.co.uk žurnalistams. – Tai puiki tradicija. Taip mums lengviau gauti tėvų pritarimą.“

REKLAMA

Viskas prasideda kaip mokyklos šokiai, kuomet vaikinai ir merginos, susibūrę į atskiras grupeles, karts nuo karto pasisveikindami vertina vieni kitus – tuo metu motinos ir tėvai lieka nepastebimi fone.

Neskaitant šių du kartus per metus vykstančių mugių vaikinai ir merginos vieni su kitais bendrauja tik internetu. Taigi galime įsivaizduoti, kaip džiaugiasi Donka galėdama palikti „Facebook“ erdvę ir susitikti su tikrais jaunais vyrukais.

„Aš noriu surasti žmogų, su kuriuo būtų lengva sutarti, − pasakoja ji darydama pertrauką tarp šokių ant įspūdingus kulnus turinčių sandalų. – Tokį, kurio tėvai nesikiš tuomet, kai mes būsime kartu, ne pernelyg turtingą ir ne per daug nuskurdusį, turintį darbą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renginio kaip „nuotakų turgaus“ reputaciją tektų sekti ne per vieną kartą. Kadaise jis vykdavo dumblingame atvirame lauke netoliese mažo miestelio arklių turgaus, kur nuotakos stovėdavo ant pakylos, o jaunikiai dėl jų varžydavosi.

Tos dienos jau praeityje. Šiais metais siekiant išvengti nesutarimų su arklių prekybininkais policija perkėlė mugę į miestą. Vis dėlto, flirtavimas gali vesti į derybas, o po keleto mėnesių gali būti ir vestuvės.

Jei jaunuoliai vienas kitam patinka, mugėje gali prasidėti sudėtingos finansinės derybos dėl kainos, kurią jaunuolio šeima turi sumokėti merginos tėvams tuo atveju jei jie susituoktų.

REKLAMA

Nuotakų kainos svyruoja nuo 5 iki 10 tūkst. bulgariškų levų (nuo 8,8 iki 17,6 tūkst. litų). Pastaraisiais metais smarkiai sumažėjus darbo vietų skaičiui jos pastebimai krito. Vestuvių šventės trūkstant pinigų tapo gerokai kuklesnės.

Visgi kainos gerokai išauga, kuomet daug gerbėjų varžosi dėl labai gražios jaunos moters, teigia apie kalaidžius rašantis Velcho Krastevas.

Kai kurie sako, kad tai tiesiog nekaltas mokėjimas už vestuvinę suknelę ir pagal romų tradicijas keliamas prašmatnias vestuvių puotas. Kiti teigia, kad tai yra kaina, kurią šeimos sutinka sumokėti tam, kad jų sūnus gautų moterį, kuri kaip tikima yra nekalta.

REKLAMA

„Ištekindami juos tokius jaunus mes išsaugome vaikų moralę, − sako mugę stebėjęs Kosta Kostovas. – Jei ji nėra nekalta, nuotakos tėvai turi gražinti pinigus.“

Jis pasakojo, kad dėl gniuždančio Bulgarijos ekonominio nuosmukio ir kone visiško vario dirbinių industrijos žlugimo jo šeimai tapo praktiškai neįmanoma surinkti pinigus, kurių reikia apvesdinti tris 18, 20 ir 22 metų anūkus.

„Jie nedirba, o jų tėvai negali sumokėti pinigų nuotakų šeimoms, − sakė jis. – Dabar tikra krizė.“

Nors supratimas, kad jauna moteris ištekėdama turi būti nekalta daugelyje Bulgarijos visuomenės sluoksnių išnyko, romų gretose jis išlieka stiprus. Ypatingai, tarp tų, kurie seka ortodoksų mokymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitaip nei dauguma romų bendruomenių kalaidžiai neleidžia mergaitėms ištekėti labai jaunoms – dauguma potencialių nuotakų yra 18-os arba vyresnės – ir atiduoti savo nekaltybę už dar didesnę sumą.

Visgi net ir tokios bendruomenės požiūris šiais laikais kiek pasikeitė. Dabar plačiai pripažįstama, kad jaunieji turi vienas kitam kažką jausti.

„Dabar tai yra pirmas ir pats svarbiausias žingsnis, − tvirtina Bulgarijos mokslų akademijos narys V. Krastevas. – Praeityje tėvai būsimų sutuoktinių neklausdavo ar šie vienas kitam patinka.“

REKLAMA

„Kuomet jie nusprendžia, kad vienas kitam patinka, o tėvai tam taip pat pritaria, prasideda derybos dėl nuotakos kainos“, − pasakojo jis.

Kalbos apie parduodamas nuotakas siutina kalaidžius, kurie atstovauja tik mažą dalį iš 700 tūkst. Bulgarijoje gyvenančių romų. Jie sako, kad vestuvių mugė yra tradicija, kuri iš tiesų veiksminga išlaikant tvirtą bendruomenę ir per kartų kartas nenutrūkstančius ryšius tarp šeimų.

Iš tiesų lengva surasti trečiąją dešimtį baigiančių ar ketvirtą pradedančių vyrų ir moterų, kurie susitiko būtent nuotakų mugėje prie porą dešimtmečių, o dabar tikisi rasti poras savo vaikams.

REKLAMA

Daugelis iš tų, kurie poras čia susirado prieš penkerius ar šešerius metus sugrįžta norėdami padėti jaunesniems šeimos nariams ar pusbroliams susirasti antrąsias puses.

Pepa Georgieva už savo vyro Kolyo ištekėjo 2008 m., po nuotakų mugėje prasidėjusių piršlybų. Į šių metų renginį ji atvyko norėdama padėti 20 metų pusseserei susigaudyti potencialių kandidatų minioje. „Ji nervinasi, kadangi yra ne vienas tinkamas jaunikis, − kalbėjo Gergieva. – Ji dar nenusprendė ir negali to padaryti pati. Mes klausiame jos nuomonės, tačiau ji taip pat turi įsiklausyti į mūsų.“ Ir ta nuomonė ne vien tik apie patį jaunikį.

„Esu čia tam, kad susitikčiau su jų šeimomis, − sakė ji. – Įvertinčiau, ar jie pakankamai pasiturintys tam, kad išlaikytų nuotaką.“

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų