REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokie mitai griauna santuoką?

Tuomet, kai žengiame prie altoriaus, tikime pačia gražiausia savo būsimo santuokinio gyvenimo pasaka. Ilgainiui iš princesės virstame pelene arba dar blogiau, pačia pikčiausia ragana, nes laimės santuokoje taip ir nesurandame. Gal todėl, kad esame prisiklausę pernelyg daug mitų apie šeimyninę idilę, kuriais tikėdami nesugebame sukurti brandžių santykių?

REKLAMA
REKLAMA

1 mitas: viskas, ko reikia santuokai, yra meilė

Šiandieninėje visuomenėje pernelyg akcentuojama ne tik šeimyninė, bet ir asmeninė laimė, kurios pagrindas – besąlygiška meilė. O ji iš tiesų santuokiniuose ryšiuose neegzistuoja, net ir neturi egzistuoti. Tokios meilės reikia tik kūdikiams ir mažiems vaikams.

REKLAMA

Statistika negailestinga – sutuoktiniai ilgainiui pasuka skirtingais keliais kas antroje šeimoje. Taip bus ir toliau – tol, kol neatsiras suvokimo, kad santuoka nėra tinkamiausias visų problemų sprendimo būdas ir amžinos laimės šaltinis, o poros laukia sunkumai ir tikrai nelengvas santykių kūrimo etapas.

Tikėtis, kad vien tik meilė santuokoje sukurs laimę, be galo naivu, nes meilės laimei tikrai nepakanka. Šis jausmas gražus, tačiau meilė pati su sunkumais nekovoja ir problemų nesprendžia. Todėl santuoka pirmiausiai yra sunkus darbas, kuriam reikia tinkamų įgūdžių, sąmoningumo ir užsispyrimo, ir tik po to seka trumpos laimės akimirkos.

REKLAMA
REKLAMA

2 mitas: santuoka – naujo šeimos modelio kūrimas

Šiandieninėje mobilioje visuomenėje įprasta kurti naujas šeimas toli nuo savo tėvų, tačiau ryšys su tėvais, kad ir kaip toli nukeliautumėm, išlieka. Jis toks stiprus, kad santuokoje atkartojamas ankstesnės šeimos modelis. O jį tenka priimti tiek su stipriosiomis, tiek su silpnosiomis pusėmis.

Suvokimas, kad kartoji savo šeimos modelį, gali gerokai nustebinti – ypač tuomet, kai sau prisieki, jog sukursi savitą laimingos šeimos modelį, kuris gerokai skirsis nuo gyvenimo tėvų šeimoje. Bandymas priešintis ir pakeisti buvusio šeimos gyvenimo stilių bei įdiegtas vertybes, į naują šeimą įneša nemažai prieštaravimų ir chaoso, kurie sukelia dar didesnes problemas, todėl su tuo, kas tu esi ir iš kur atėjai, būtina susitaikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3 mitas: žmonės nesikeičia

Dauguma sutuoktinių, turinčių tam tikrų problemų, jaučiasi lyg atsidūrę aklavietėje, kadangi mano, jog nieko negalima pakeisti, nes žmonės nesikeičia. Dar blogiau, jei viliamasi pakeisti tik sutuoktinį. Panašūs lūkesčiai ir įsitikinimai stabdo šeimos problemų sprendimą.

Be to, iškilusių sunkumų pašalinimui paprastai pasirenkamas netinkamas būdas, o tuomet, kai nieko nesigauna, sutuoktiniai šaukia, kad žmonės negali pasikeisti. Iš tiesų dideli pokyčiai baugina, tad kartais nesąmoningai stengiamasi išsisukti nuo sunkaus darbo ir uždavinių santykių kūrime. Vis dėlto pasikeisti galima visuomet – net ir tada, kai partneris bendradarbiauti atsisako...

REKLAMA

4 mitas: pagrindinis bendravimo akcentas – atvirumas

Kiekvienas iš mūsų labai mėgsta kalbėti apie save, tačiau tuomet, kai ateina laikas išklausyti šalia esančio žmogaus mintis arba palaikyti su juo dialogą, pasidaro ganėtinai keblu, kadangi neturime gerų bendravimo įgūdžių: nemokame tinkamai nei išklausyti, nei kalbėti. Stengiamės išsakyti savo jausmus, tačiau nuoga tiesa kartais žeidžia.

Gyvenant santuokoje vertėtų nepamiršti, jog Vyrai kilę iš Marso, o moterys – iš Veneros, todėl lyčių bendravimo ypatumai gerokai skiriasi. Net ir tuomet, kai, rodos, išmokstama bendrauti, visuomet atsiranda kitų bendravimo skirtybių, kurios tampa nauju iššūkiu.

REKLAMA

5 mitas: egalitarinė santuoka geriau nei tradicinė

Egalitariniame šeimos modelyje siekiama, kad sutuoktinių ryšyje būtų paisoma lygiavos principo dalinantis tiek buities darbais, tiek priimant įvairius sprendimus. Vyro pareiga tokiuose santykiuose gerbti moters darbą, dalyvauti šeimyniniame gyvenime ir nesureikšminti savo finansinių pasiekimų bei vyriškosios jėgos.

Gaila, tačiau realybėje toks lyčių lygybės principas sulaukia daug prieštaravimų, nors pati idėja atrodo lyg ir priimtina. Vyrai paprastai mano, kad jų darbas namuose ir už šeimos sienų nėra tinkamai įvertinami. Tuo tarpu moterys, besisukdamos kaip voverės rate (skubėdamos iš darbo namo ir besirūpindamos šeima ir vaikais), tvirtina, kad nesulaukia sutuoktinio dėkingumo. Jos pervargsta, todėl santuokoje nesijaučia laimingomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6 mitas: vaikai stiprina šeimą

Reikia pripažinti, kad vaikai poros gyvenimą apverčia aukštyn kojomis: padaugėja ne tik darbų ir rūpesčių, kurie išsunkia fiziškai ir emociškai, bet ir keičiasi sutuoktinių santykiai, kadangi jiems paprasčiausiai nebelieka laiko.

Todėl vaikai – rimtas santuokos išbandymas. Siekiant išgelbėti šeimą, kurioje auga vaikai, būtina laikytis auksinės taisyklės: vaikams negalima visuomet teikti prioriteto. Kad ir kaip nežmoniškai skambėtų, bet santuokoje svarbiausias yra sutuoktinių ryšys. Toks suvokimas naudingas ne tik tėvams, bet ir vaikams, kurie vėliau sukūrę šeimas patys vadovausis šiuo principu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų