REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Miestų, kuriuose gimė diktatoriai Josifas Stalinas ir Adolfas Hitleris, visiškai skirtingai vertina jų paveldą ir turi skirtinga požiūrį į jų vardų minėjimą, rašoma BBCRussian.com.

Miestų, kuriuose gimė diktatoriai Josifas Stalinas ir Adolfas Hitleris, visiškai skirtingai vertina jų paveldą ir turi skirtinga požiūrį į jų vardų minėjimą, rašoma BBCRussian.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visai nesunku įsivaizduoti du labiau skirtingus miestus, nei Gruzijos Goris ir austrų Braunau prie Ino. Goris su savo susenusiais sovietino laikotarpio daugiaaukščiais, yra išsidėstęs Kaukazo kalnų papėdėje. Mieste vis dar galima pamatyti 2008 metų Rusijos ir Gruzijos karo pėdsakų – tuomet rusų pajėgos buvo įėjusios į miestą. Miestas skurdus. Žiemą galima pamatyti pensininkų, kurie stengiasi bent kažkiek užsidirbti maistui, padedami automobilių vairuotojams parkuotis.

REKLAMA

Braunau prie Ino – visiškai kitoks, jaukus austriškas miestelis su gražiais, puikiais išsilaikusiais Viduramžių namais. Perėjus per Ino upę, jūs atsidursite Bavarijoje – klestinčioje vienos iš turtingiausių Europos valstybių srityje.

Atrodo, kad vienintelis šiuos miestus siejantis dalykas – žymiausių jų „sūnų“ vardai. A. Hitleris Braunau prie Ino gimė 1889 metais, dešimčia metų anksčiau Goryje gimė Stalinas. „Kai kuriems žmonėms gali nepatikti šis Stalino ir Hitlerio palyginimas“, – teigia vienas iš Gorio gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Herojus ar diktatorius

Jie laiko jį vietiniu herojumi, gruzinų berniuku, kuris laimėjo Antrąjį pasaulinį karą ir pakeitė pasaulį. Tačiau kai kurie – ypač vakariečiai – jo nekenčia, laikydami diktatoriumi, kuris užgniaužė Gruzijos nepriklausomybę. Tačiau nebūtina tarp Stalino ir Hitlerio dėti lygybės ženklą. Tiesiog įdomu, kaip šių miestų gyventojai vertina jų paveldą.

Goryje nesutarimai dėl Stalino asmenybės privedė prie miesto veido pakeitimų. Pagrindinėje gatvėje, ilgus metus turėjusioje Stalino vardą, stovėjo didžiulis Stalino paminklas. Tačiau 2010 metais jis didžiam daugelio Gorio gyventojų nusivylimui, buvo demontuotas provakarietiško Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš aplink tą paminklą važinėjau dviračiu, kai buvau vaikas“, – pasakoja 39 metų Leila. Ji rodo paminklo nuotrauką, padarytą šeštajame dešimtmetyje, kurią ji saugo savo mobiliajame telefone. „Reikia grąžinti jį atgal“, – teigia ji.

Ir panašu, kad jos noras gali jau netrukus išsipildyti, atsižvelgiant į Gruzijoje vykstančias politines permainas. Praėjusiais metais M. Saakašvilio partija patyrė pralaimėjimą parlamento rinkimuose, nusileidusi koalicijai „Gruzijos svajonė“, kuri pasisako už santykių su Rusija atstatymą ir gerinimą.

REKLAMA

Prieš keletą savaičių Gorio miesto taryba, kurioje daugumą sudaro būtent „Gruzijos svajonės“ atstovai, skyrė lėšų paminklo atstatymui. Gatvė nebus dar kartą pervadinta, tačiau pagrindiniu miesto turistiniu objektu taps Stalino muziejus, kuris nuo 1957 metų yra savotiškas stalinistų altorius.

Braunau prie Ino negalima net ir pagalvoti apie tai, kad pavadintų gatvę Hitlerio garbei. Ant XVII amžiaus pastato, kuriame gimė Hitleris, nėra jokių memorialinių lentų. Viskas, kas primena apie Hitlerį – akmuo prie tilto, ant kurio užrašyta: „Neleisime fašizmo dar kartą, milijonai žuvusiųjų mūsų to prašo.“ Be to, Hitlerio vardas nėra paminėtas.

REKLAMA

Braunau ant Ino faktiškai apskritai neįmanoma rasti bet kokių priminimų apie Hitlerį, o Goryje tokie priminimai yra beveik visur.

„Mes galvojome apie tai, kad uždėtume ant namo, kuriame gimė Hitleris, lentelę, konstatuojančią šį istorinį faktą. Tačiau namo savininkas neleido mums to padaryti“, – tvirtina miesto administracijos atstovas.

Tylėjimas ar diskusija

Braunau prie Ino vyksta ginčai apie tai, ar vertėtų aptarinėti Hitlerio paveldą atviriau ar geriau nutylėti šį istorijos puslapį.

„Mes nekalti dėl to, kad Hitleris gimė čia. Mums nereikia atsiprašinėti už mūsų miestą“, – tvirtina vienas iš Braunau gyventojų. Tačiau vietinio istoriko Floriano nuomone, miesto gyventojai neturėtų galvoti, kad jie neturi jokių įsipareigojimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Netgi jei Hitleris čia praleido tik trejus metus, Braunau jau turi dėmę, mes turime pasisakyti prieš nacizmą“, – teigia jis.

Trečiojo Reicho laikais naciai išpirko Hitlerio namą iš jo savininkų, Pommer šeimos. Tačiau po karo Pommeriai vėl susigrąžino namą.

Nuo 1970-ųjų iš Pommerių pastatą arendavo Austrijos vidaus reikalų ministerija, kad neleistų pastatą paversti neonacių šlovinimo objektu.

Iki 2011 metų name buvo neįgaliųjų centras. Tačiau jį teko perkelti, nes savininkė Gerlinda Pommer nesutiko su planuojamais pakeitimais ir remontu. Pokalbiai apie požiūrį į Hitlerio paveldą galiausiai virto audringa diskusija.

REKLAMA

Kai kurie žmonės nori, kad name įsikurtų centras, skirtas Vokietijos nacistinei praeičiai. Kiti tvirtina, kad čia turėtų būti eiliniai butai arba kotedžas. Vienas ultradešiniųjų politikos atstovas siūlo name įkurti gimdymo namus. Vienas rusų deputatas kartą pasiūlė namą tiesiog susprogdinti.

Braunau viskas, kas yra susiję su Hitleriu, yra paslėpta. Goryje Staliną demonstruoja su pasididžiavimu. Tai yra dvi visiškai skirtingos reakcijos į sudėtingą istorinį paveldą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų