REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šventinę muziką grojantis paradinėmis uniformomis vilkintis orkestras, raudonas kilimas, degantys fakelai, vėjyje besiplaikstančios Lietuvos trispalvės, iškilmingai pasipuošę svečiai, aukščiausi valstybės vadovai  ir raitas ant žirgo nuo Vilniaus Aušros Vartų atjojantis... Marijus Mikutavičius. Tai – ne scena iš filmo, o tradicinių apdovanojimų „Lietuvos garbė 2013“ pradžia.

Šventinę muziką grojantis paradinėmis uniformomis vilkintis orkestras, raudonas kilimas, degantys fakelai, vėjyje besiplaikstančios Lietuvos trispalvės, iškilmingai pasipuošę svečiai, aukščiausi valstybės vadovai  ir raitas ant žirgo nuo Vilniaus Aušros Vartų atjojantis... Marijus Mikutavičius. Tai – ne scena iš filmo, o tradicinių apdovanojimų „Lietuvos garbė 2013“ pradžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovo 11-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, jau aštuntąjį kartą vyksta apdovanojimai „Lietuvos garbė 2013“, pagerbiantys paprastus Lietuvos žmones už jų nepaprastus darbus.

REKLAMA

Kaip ir kasmet, iškilminga apdovanojimų ceremonija prasidėjo Lietuvos himno giedojimu, kurį atliko dainininkė Rūta Ščiogolevaitė, o pirmąjį sveikinimo žodį tarė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Savo sveikinimus parodytame vaizdo reportaže taip pat perdavė ir Afganistane tarnaujantys Lietuvos kariai.

Šią ypatingą šventę iš Lietuvos nacionalinės filharmonijos transliavo TV3 televizija. Iškilmėse į sceną žengė daugybė Lietuvoje žinomų garbių žmonių ir populiariausių dainininkų. Tarp žinomiausių dainininkų ir netikėtų duetų – Jurga Šeduikytė, Vaidas Baumila, dirigento Modesto Pitrėno vadovaujamo orkestro lydimi Donatas Montvydas, Stasys Povilaitis, „X Faktoriaus“ žvaigždė Ugnė Valinčiūtė ir „Electric ladies“.

REKLAMA
REKLAMA

Ypatingai suskambėjo „X Faktoriaus“ finalistės Aleksandros Metalnikovos ir jos mokytojos Rūtos Ščiogolevaitės duetas, operos solistai Ieva Prudnikovaitė ir Jeronimas Milius priminė lietuvišką roko operą „Meilė ir mirtis Veronoje“, o „X Faktoriaus“ nugalėtoja Giedrė Vokietytė kartu su grupe RSP ir žymiąja lietuvių liaudies dainų atlikėja Veronika Povilioniene atliko naują dainą, į kuriąbuvo įpintos didžiojo Tautos poeto Justino Marcinkevičiaus eilės.

Iš talentingiausių asmenybių rankų paprastiems, kilnius darbus darantiems Lietuvos žmonėms įteiktos septynios statulėlės. Projekto vedėjai Renata Šakalytė-Jakovleva, Rokas Petkevičius ir Marijus Mikutavičius paskelbė nominacijas „Metų viltis“, „Metų pasiekimas“, „Metų pareiga“, „Metų drąsos vaikas“, „Metų gelbėtoja“, „Metų iniciatyva“ ir „Metų kaimynas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Metų vilties“ apdovanojimas atiteko moksleivei Ievai Krivickaitei, kuri, ligoninėje sutikusi sunkiai sergančią dvejų metukų Augustę, sugalvojo ir surengė jai paramos akciją. Žingsnelis po žingsnelio, ir Augustės mamos sąskaita pasipildė 300 tūkst. litų, tad sėkmingai sveikstančios mergaitės šeima dabar ruošiasi gydymo procedūroms Vokietijoje.  Ievai atiteko ne tik tradicinė „Lietuvos garbės“ statulėlė, bet ir daugybė su jos hobiais – karate, kinu, fotografija ir kelionėmis – susijusių dovanų.

„Metų pasiekimo“ statulėlė atiteko atiteko trims lezerius tyrinėjantiems mokslininkams – broliams Augustinui, Kristijonui ir Dominykui Vizbarams. Taip pat jiems įteiktas kvietimas per lyderių forumą Kaune asmeniškai susitikti su Richardu Bransonu bei bilietai į mėgstamo muzikos žanro – metalo grupės „Testament“ koncertą.

REKLAMA

Gydytojos Rasa Bagdonienė ir Rasa Sirtautienė, sukūrusios operacijų metodiką, neišnešiotus kūdikius išgelbstinčią nuo aklumo, buvo apdovanotos „Metų pareigos“ statulėlėmis. Jas sveikino ne tik žinomas gydytojas Antanas Vinkus, bet į sceną su gėlėmis lipo ir būrys vaikų, kuriems regėjimą išgelbėjo šios medikės.

Hipokrato priesaiką ištikimai vykdančios medikės labiau nei patogaus ir turtingo gyvenimo trokšta dalintis savo patirtimi ir pagydyti kuo daugiau vaikų. Viena iš dovanų joms – kelionė į Uzbekistaną, kur jos operuos uzbekų vaikus ir savo žinias galės perduoti vietos gydytojams.

REKLAMA

„Metų drąsos vaiku“ paskelbtas 7-metis Ignas Bernotas, išgelbėjęs skęstančią savo draugę Arijaną. Berniukas iš pradžių pats bandė ištraukti iš vandens kaimynystėje gyvenančią mergaitę, bet net kai to padaryti nepavyko, nesutruko ir tuoj pat nubėgo pakviesti pagalbos. Jo dėka buvo išgelbėta gyvybė, o garbingą apdovanojimą jam Nepriklausomybės atkūrimo dieną įteikė prezidentas Valdas Adamkus.

Drąsusis berniukas buvo apipiltas ir vaikiškomis dovanomis: gavo didžiulį konstruktorių, vaikiškų knygų ir net kelionę sau ir Arijanai į Paryžių, kur galės apsilankyti daugelio vaikų svajonių vietoje – „Disneilende“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Metų gelbėtoja“ – Lina Atkočiūtė. Vilniaus savivaldybės tarnautoja vieną rytą ruošėsi darbo reikalais skristi į Maskvą, kai oro uoste užėjusi į tualetą pamatė parkritusią jauną merginą. Pamiršusi savo kelionę ir kitus svarbius reikalus, ji puolė gaivinti miokardo infarktą patyrusią ir sąmonę praradusią merginą, kol atvyko greitoji medicinos pagalba.

Sužavėtas L. Akočiūtės žygdarbiu, M. Mikutavičius parkrito ant grindų ir ėmė prašyti, kad ši išgelbėtų ir jo gyvybę. Jauna moteris jį „atgaivino“ paglosčiusi plaukus. Jai ir trims jos vaikams buvo padovanota kelionė į Druskininkus ir slidinėjimo snieglentėmis pamokos.

REKLAMA

„Metų iniciatyvos“ apdovanojimas atiteko Daliai Kitavičienei. Nepaisydama stereotipų, ji ištiesė ranką ir iš alkoholizmo liūno padėjo pakilti ne vienam kaimo gyventojui. Sveikatos biuro direktorė dirba ne tik nuo 8 iki 17 val., bet, prireikus jos pagalbos ar tiesiog išklausymo, telefono ragelį pakelia ir vidury nakties. Tai išgirdęs, M. Mikutavičius suskubo paprašyti šviesiaplaukės moters telefono.

Už profesionalaus kario ištekėjusi D. Kitavičienė, kuri atostogas dažniausia praleidžia keliaudama su kuprine ant pečių, buvo apdovanota ir prabangia poilsine kelione į Turkiją.

REKLAMA

„Metų kaimyno“ nominacija atiteko misionieriams iš Argentinos, broliams vienuoliams Domingo ir Davinsinui. Jie, atvykę į Pumpėnus Pasvalio rajone, iš sąstingio pažadino ir subūrė miestelio bendruomenę. Argentiniečiai netgi užkrėtė Pumpėnų jaunuolius futbolo virusu.

Į sceną su futbolininko apranga išbėgęs M. Mikutavičius įteikė broliui Domingo futbolo kamuolį, kuriuo žaidžia geriausios pasaulio futbolo lygos ir pažadėjo, kad pavasarį Pumpėnuose įvyks Lietuvos futbolo A lygos komandų susitikimas. Misionierius iš Argentinos pasveikino ir kunigas Germanas Šulcas, jau kelis dešimtmečius besidarbuojantis Afrikoje. Su juo atvykę būrys vaikų iš Ruandos atliko tradicinį savo tautos šokį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iškilmingą apdovanojimų ceremoniją vainikavo scenos veterano, neblėstančio populiarumo maestro Stasio Povilaičio daina.

***

Aštuntųjų tradicinių apdovanojimų „Lietuvos garbė 2013“ garbingoje komisijoje – prezidentas Valdas Adamkus, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, banko „Nordea“ prezidentė Inga Skisaker, TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė, TELE 2 generalinis direktorius Petras Masiulis, TV3 Orų vedėjas Naglis Šulija, dainininkas, penkiasdešimtmetį scenoje ką tik atšventęs maestro Stasys Povilaitis ir Lietuvos „Caritas“ generalinė direktorė Janina Kukauskienė.

REKLAMA

TV3 Žinių tarnybos vadovas Sigitas Babilius sako, kad paskelbti didvyriškas istorijas – priminti, kas yra tikri Lietuvos herojai, labai svarbu. „Galvodami apie tai, kokie žymūs Lietuvos žmonės „Lietuvos garbės 2013“ didvyriams įteiks statulėles, norėjome, kad didvyriai jaustųsi ypatingai ir atsimintų šią akimirką ilgai. Labai stengėmės įgyvendinti mūsų herojų svajones ir visai Lietuvai papasakoti apie šviesius jų poelgius. Tikiu, vakaras su TV3 ir „Lietuvos garbe“ geriausiai tinka švęsti Valstybės laisvės dieną“, – sakė S. Babilius.

Per septynerius projekto metus iškilminguose apdovanojimuose už kilnius darbus jau pagerbti 69 žmonės iš Lietuvos ir pasaulio. „Lietuvos garbės“ projektas jau tradiciškai rengiamas su ilgamečiu projekto partneriu – banku „Nordea“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų