REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos centrinio banko vadovas trečiadienį pareiškė, kad 2012 metais iš šalies į užsienį buvo išsiųsta beveik 50 mlrd. JAV dolerių, arba apie 2,5 proc. visų nacionalinių pajamų. Pasak Sergejaus Ignatjevo, didžioji dalis šios sumos priklauso vienai asmenų grupei, kurios jis neįvardino.

REKLAMA
REKLAMA

Vienos iš labiausiai gerbiamų Rusijos institucijų išvados prisideda prie kaltinimų įstatymų nepaisymu ir korupcija vadinamojoje „Kremliaus kapitalizmo“ sistemoje, rašo naujienų portalas „Reuters“.

REKLAMA

Naujausi banko pranešimai nuskambėjo tarsi S. Ignatjevo atsisveikinimo kirtis. 65-erių centrinio banko vadovas po 11 metų palieka savo postą šių metų birželį, o jo įpėdinis dar nėra paskelbtas.

„Susidaro įspūdis, kad juos [minėtą pinigų sumą] valdo viena gerai organizuota žmonių grupė, - interviu šalies dienraščiui „Vedomosti“ teigė S. Ignatjevas po to, kai centrinis bankas nustatė, kad daugiau nei pusė lėšų nutekėjimo apima vieną su kita susijusias įmones. – Sutelkus teisėsaugos institucijų pastangas manau, kad galima surasti šiuos žmones.“

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pareikalavo nedelsiant sukurti įstatymus, kurie leistų bankams įšaldyti sąskaitas, naudojamas abejotiniems tikslams, ir paragino įstatymų kūrėjus griežtinti įmonių steigimo taisykles.

Situacijos jautrumą pabrėžia ir tai, kad S. Ignatjevas nepalietė neteisėto kapitalo nutekėjimo iš šalies trečiadienio rytą kalbėdamas Rusijos Federacijos Taryboje, šalies parlamento aukštuosiuose rūmuose. Apie tai jo neklausė ir patys įstatymų leidėjai.

Žurnalistų paprašytas įvardinti šią „gerai organizuotą žmonių grupę“, susijusią su neteisėtų pinigų nutekėjimu į užsienį, S. Ignatjevas atsisakė komentuoti ir išskubėjo iš parlamento. Kremlius taip pat atsisakė komentuoti centrinio banko išvadų, teigdamas, kad pateiktos sumos yra pernelyg išpūstos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu buvęs Valstybės Dūmos žemesniųjų rūmų etikos komiteto vadovas buvo priverstas atisakyti savo mandato po to, kai buvo nustatyta, kad jo šeimai priklausė keli butai JAV Floridos valstijoje. Teisininkas Vladimiras Pechtinas neigė nusižengęs įstatymams. Prieš porą mėnesių Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pristatė iniciatyvą, kuria siekiama išvalyti šalies ekonomiką nuo lengvatinės prekybos įmonių (angl. offshore) ir uždraudė valstybės pareigūnams investuoti užsienyje.

Pinigai narkotikams ir kyšiai

Centrinio banko tyrimas atskleidė, kad praėjusiais metais iš Rusijos neteisėtai buvo išgabenta 49 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

„Tai gali būti mokėjimai už narkotikus, šešėlinių prekių, kyšių ir „atkatai“ valstybės tarnautojams ir įmonių vadovams vykdant stambaus masto įsigijimus, - kalbėjo S. Ignatjevas. – Tai gali būti schemos, siekiant išvengti mokesčių.“

Kovotojai prieš korupciją tvirtina, kad kapitalo nutekėjimas gali būti vykdomas įvairiais būdais. Bankai gali pervesti pinigus sudėtingų operacijų pagalba per fiktyvias bendroves ar vadinamas „išsigryninimo“ schemas, siekiant išvengti kontrolierių.

Šaltinių teigimu, dažniausiai stambių sumų pervedimus vykdo didelės valstybinės įmonės, o itin turtingi Rusijos oligarchai naudojasi lengvatinės prekybos zonomis, kad apsaugotų savo verslus. Statistika rodo, kad Kipras yra didžiausias užsienio investicijų šaltinis į Rusiją. Bankininkų teigimu, didžiosios dalies iš šios salos atkeliaujančių pinigų kilmė yra pačioje Rusijoje.

REKLAMA

Vašingtone esančio tyrimų centro „Global Financial Integrity“ atliktas tyrimas parodė, kad per paskutinius 8 metus nešvarių pinigų srautai į ir iš Rusijos išaugo daugiau nei dvigubai. Skaičiuojama, kad nuo 2004 metų į šalį pateko ar iš jos iškeliavo apie 62 mlrd. JAV dolerių, uždirbtų iš korupcijos, prekybos žmonėmis, ginklų kontrabandos ar kitos neteisėtos veiklos.

Magnitskio byla

Žymiausią pastarųjų metų nelegalaus kapitalo nutekėjimo bylą tyrė investicinio fondo teisininkas Sergejus Magnitskis, kuris 2009 metais mirė viename Rusijos kalėjime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Magnitskio darbdavys, turto valdymo bendrovė „Hermitage Capital“, apkaltino Rusijos teisėsaugos pareigūnus pasisavinus 230 mln. JAV dolerių perėmus bendrovės valdytas įmones ir apgaulės būdu susigrąžinus mokesčius.

Tyrėjai Šveicarijoje ir kitose valstybėse bando atsekti vadinamosios „Magnitskio bylos“ pinigų srautus. „Hermitage“ teigimu, dalis šių pinigų galėjo būti panaudoti nekilnojamojo turto investicijoms į Dubajaus perkybos uosto statybas.

Rusijos atstovai neigia pažeidę bet kokius įstatymus. Vietoj to buvo pradėtas teismo procesas, kuriame S. Magnitskis po mirties kaltinamas mokesčių vengimu, baudžiamojon atsakomybėn jam nedalyvaujant taip pat buvo patrauktas ir „Hermitage“ įkūrėjas Billas Browderis.

REKLAMA

Rusijos centrinis bankas skaičiuoja, kad iš visos praėjusių metų nelegalaus kapitalo nutekėjimo sumos 14 mlrd. JAV dolerių buvo susiję su prekybos operacijomis, likusi dalis (35,1 mlrd. JAV dolerių) – „įtartinais“ kapitalo pervedimais.

Pastaroji suma sudaro apie 60 proc. nuo 2011 m. fiksuoto 56,8 mlrd. JAV dolerių kapitalo nutekėjimo, rodo Rusijos centrinio banko atliktas tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų