REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Margarita PŪDŽIUVIENĖ

Teisybės paieškos Gedimino gatvės 8 name gyvenančiai Aldonai Krompalcienei atsirūgo. Pagyvenusi moteris, norėdama išsiaiškinti, kodėl jos bute penktajame aukšte žiemą termometro stulpelis nepakyla aukščiau 16 laipsnių, kaip reikiant įsiutino namo bendrijos pirmininką Edmundą Blažį. Pastarasis sudarė komisiją, kuri priėmė sprendimą, įpareigojantį A.Krompalcienę sumažinti radiatorių sekcijas, o buto lubas apšiltinti. Jei tam neturinti lėšų, moteriai pasiūlyta kreiptis į banką.

REKLAMA
REKLAMA

Surinkta 4 asmenų komisija

Kad radiatoriai per ilgi, už namo šilumos ūkį atsakingas E.Blažys pastebėjo apsilankęs patikrinti, kodėl, kaip teigė A.Krompalcienė, neprišyla jos butas. Motyvuodamas, kad didesnis radiatoriaus sekcijų skaičius gali išbalansuoti šildymo sistemą (dėl ko neprišyla A.Krompalcienės ir jos kaimynų butai) įpareigojo moterį nuimti papildomas radiatoriaus sekcijas ir apšiltinti lubas.

REKLAMA

Moteris tai daryti atsisakė: teigė, jog jos papildomos radiatoriaus sekcijos šildymo sistemai įtakos nedaro ir, jos nuomone, namas pakankamai neprišyla dėl problemų šilumos mazge. Ji įsitikinusi, jog E.Blažio bute įrengtos šildomos grindys. A.Krompalcienė kartą su savo dukra mėgino pas pirmininką įsiprašyti į svečius ir tai patikrinti, tačiau pastarasis jų neįsileido.

Kilus ginčui Sigitas Sendžikas, Tauragės šilumos tinklų Vartotojų aptarnavimo tarnybos vadovas, patarė gyventojams suburti komisiją, kuri apsilankytų kaimynų butuose ir paneigtų ar patvirtintų kylančius įtarimus. Namo pirmininkas komisiją surinko. Ją sudarė Kęstutis Armonas, Tauragės šilumos tinklų inspektorius, namo santechnikas Povilas Stulginskas, Gintas Bertulis, namo gyventojas, ir už šilumos ūkį atsakingas namo pirmininkas E.Blažys. Vyrai pasitarę nusprendė, jog šilumos mazgas dirba gerai, o E.Blažio bute šildomų grindų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo kreiptis į banką

Tiesa, pirmininko bute buvo dviem radiatoriaus sekcijomis per mažai, tačiau infraraudonųjų spindulių termometras parodė, jog viduje 19–21 laipsnis šilumos. Pamatuoti A.Krompalcienės buto temperatūros komisijai nepavyko – jos tuo momentu nebuvo namuose.

Apie tai, kad komisija norėjo apsilankyti jos bute, A.Krompalcienė sužinojo gavusi laišką su komisijos surašytu aktu ir išvadomis, jog ji privalo nuimti pridėtas radiatorių sekcijas. Paprašyta pasidalinti tolimesniais planais moteris sakė radiatorių neardysianti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ne aš pridėjau tas radiatorių sekcijas. Prieš daugelį metų, kai mano mama sirgo ir turėjo pirmosios grupės negalią, iš mano darbovietės „Keramikos“ paprašėm apsilankyti santechniką ir įvertinti, kodėl mano bute taip šalta. Jis ir pailgino radiatorių, – pasakojo ji.

Moteris apgailestavo nebuvusi namie, kai komisija norėjo apsilankyti, ir piktinosi, kodėl niekas nemėgino jai paskambinti ir pranešti apie apsilankymą, o tiesiog pakišo komisijos išvadą: „Pagal techninius nustatytus duomenis temperatūra pakiltų apie 5 laipsnius ir būtų 21 laipsnis šilumos. Neturint lėšų tam tikslui, kreiptis į banką. Bankas suteiks kreditą“.

REKLAMA

„Priversti negali“

Lubų A.Krompalcienė teigė nešiltinsianti. Anot jos, lubos dengtos dekoratyvinėmis putų polistirolo plokštėmis ir tokio šiltinimo pakanka. Be to, ji yra pensininkė ir neturi pakankamai pinigų.

Ar namo pirmininkas gali priversti gyventoją apšiltinti buto lubas, pasiteiravau teisininkės Lilijos Tranelienės.

– Jei gyventoja pasirašė lubas apšiltinti įpareigojančią sutartį, ji turi vykdyti įsipareigojimus. Jei ne – niekas negali jos priversti. Nebent dėl jos bute kylančių problemų kentėtų kiti namo gyventojai. Jos butas yra jos privatus turtas ir reikia ar nereikia jį apšiltinti, sprendžia tik jo šeimininkė, – sakė Savivaldybės Juridinio ir personalo skyriaus specialistė L.Tranelienė.

Pasak A.Krompalcienės, prieš ketverius metus vykusio susirinkimo metu, kai buvo nutarta, jog viršutinių aukštų gyventojai turi apšiltinti lubas, ji nepasirašiusi jokio įsipareigojimo. Anot jos, apšiltinti lubas buvo tik pasiūlymas. Moteris teigė pasikvietusi ir laukianti kitą savaitę atvykstančio Tauragės šilumos tinklų atstovo, kuris apžiūrės jos buto šildymo sistemą, patars, ką ji galinti padaryti, kad bute būtų šilčiau.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų