REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar butai brangs? Pasak „Nordea Bank“ ekonomisto Žygimanto Maurico, norint atsakyti į šį klausimą, reikia atsisukti į istoriją, kuri rodo, kad NT kainos visuomet yra daugiau mažiau stabilios. Didesni kainų šuoliai pasijunta šoktelėjus ekonomikos rodikliams – kuo didesnis ekonomikos augimas, tuo didesnės butų kainos. 

REKLAMA
REKLAMA

Kita tendencija rodo, kad kartkartėmis NT rinkoje išsipučia „burbulai", kurie turi savybę ne tik subliūkšti, bet ir vėl prisipūsti, 2008 metų NT rinkos „burbulą“ Lietuvos ekonomikos konferencijoje prisiminė Ž. Mauricas.

REKLAMA

Anot jo, NT kainas keičia ne tik racionalūs, bet ir iracionalūs veiksniai, tokie kaip lūkesčiai, kitaip tariant „mada“, kuri suformuoja tendencijas, populiarių ir nepopuliarių objektų sąvokas.

Lietuva pasaulinėje NT rinkoje šiuo metu yra tarp neapsisprendusiųjų – tarp NT rinkos „burbulo“ ir NT rinkos stagnacijos. Švedijoje iki šiol jaučiamas NT rinkos išsipūtimas, Norvegijoje rinka pamažu stabilizuojasi, nors kainos laikosi gana aukštos, palyginti su kainų kritimu Baltijos šalyse. Pasaulinėje NT rinkoje šiuo metu išsiskiria JAV, kur NT kainos ir paklausa auga smarkiau nei prieš krizę ir tikima, kad investicijos į NT bus sėkmingesnės nei buvo anksčiau. Pasak Ž. Maurico, skandinavams pavyko atgaivinti savo NT rinką dėl būsto paskolų palankumo – čia būsto paskolas turi dauguma gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

NT rinką taip pat stipriai veikia demografiniai pokyčiai – augant gyventojų skaičiui, auga ir statybų bei NT sektorius. Kartu auga paklausa, ji skatina NT kainų augimą.

Lietuvoje situacija nėra itin bloga. Anot Ž. Maurico, demografiniai pokyčiai Lietuvoje bus palankūs dar 2–3 metus. Po 10 metų stipriai pajusime didžiojo iššūkio – emigracijos pasekmes.

Jau dabar matoma, kad renovuotas būstas pereina į naują lygmenį ir kelia kartelę naujiems būstams – gerėjant senos statybos daugiabučių kokybei, krinta naujų būstų paklausa. Ar taip peraugs į ryškesnę tendenciją, lems renovacijos programos vykdymo sėkmė.

Pasak Ž. Maurico, būsto paskolų palūkanos dar kelerius metus bus žemos, demografiniai veiksniai taip pat skatins NT rinkos pagyvėjimą. Butų kainos per artimiausius kelerius metus kils nežymiai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų