REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Akistata“ bando surūšiuoti, kas ir kokiomis aplinkybėmis yra smarkiausai suteršę Lietuvos policijos mundurą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokios dėmės policijos mundurui seniai nebuvo“. Taip pareiškė vienas aukštas Vilniaus teisėsaugos pareigūnas, kai neseniai buvo sulaikyti Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato policininkai, kurie, dirbdami Narkotikų kontrolės skyriuje, kaip įtariama, patys kilogramais (!) savinosi ir platino narkotikus.

REKLAMA

„Akistatos“ nuomone, ant Lietuvos policijos munduro jau drėbta tiek dėmių, kad kažin ar dar likę švarios vietos. Belieka tik peržvelgti ryškiausias dėmes.

Bene dažniausiai pareigūnai mundurą suteršia mėgindami neteisėtai pasipelnyti. Už kyšelius nuteistų policininkų tiek daug, kad visiems surašyti jaučio odos neužtektų. Vis dėlto pasitaiko godžių, kurie besipelnydami uždrebia ne eilinio dydžio dėmę – tai ir padarė Šiaulių apskrities vyriausiojo komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnai: Tomas Ruchtinas, pravarde Rufas, ir jo pavaldiniai Ričardas Pocius bei Gediminas Motiejūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Godusis komisaras

Nežinia, kiek laiko tie godūs pareigūnai tikėjosi likti nedemaskuoti, vienus narkotikų platintojus dangstydami už kyšius, o iš kitų – konfiskuodami, pasisavindami ir pažįstamiems platintojams tyliai parduodami kilogramus narkotikų (šnekama, jog net kokainą).

Laimei, gana greitai nutiko tai, kas ir turėjo nutikti. Uniformuotus nedorėlius prokuratūrai ar Policijos departamentui įskundė jų skriaudžiami narkotikų platintojai, pasipiktinę „diskriminacinėmis“ narkotikų verslo sąlygomis. Vis dėlto Šiaulių kriminalistų trijulės uždrėbta tokio pobūdžio dėmė ant munduro tikrai ne pati riebiausia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp bandžiusiųjų neteisėtai praturtėti policininkų antrosios vietos tikriausiai nusipelnė Vilniaus policijos vadovas Erikas Kaliačius. Tiesa, jis – buvęs vadovas, bet pasakojimai apie jo žygius, lyg apie legendinio Heraklio, sklinda iš lūpų į lūpas.

Vergai iš areštinės

2005-ųjų pavasarį žurnalistai suuodė, kad vyriausiasis komisaras E. Kaliačius ne tik savo reikmėms naudojo policijos arklides, žirgus ir automobilius, bet ir Vilniaus rajono Svironių viensėdyje keistai vykdė keistas statybas. Negana to, kad statė savavališkai, darbams jis... išnaudojo areštantus. Net 18 už laiku nesusimokėtas baudas sėdėjusių areštantų paliudijo, kad E. Kaliačiaus sodyboje tvarkė aplinką, valė vandens telkinį, pjovė malkas, klojo plyteles ir nemokamai dirbo kitus darbus.

REKLAMA

Negana to, vyriausiasis komisaras darbo metu spėdavo nulėkti į Vokietiją pirkti pavažinėtų automobilių, o jais prekiavo irgi darbo valandomis.

Už tą legendinį piktnaudžiavimą tarnyba E. Kaliačius atsipirko lygtine bausme ir... nepasimokė. Pernai per Kūčias Vilniaus rajono teismas už 437 pakelių kontrabandinių baltarusiškų cigarečių gabenimą E. Kaliačių nubaudė 5000 litų bauda ir konfiskavo jo vairuotą brangų visureigį „Volkswagen Touareg“.

Bandito komisaras

Vis dėlto net ir minėtoji E. Kaliačiaus veikla nublanksta prieš anuometinio Kelmės policijos komisariato vadovo Algio R. darbelius. 1992 metais, būdamas vos 25 metų, iki tol Telšiuose pareigas ėjęs Algis R. buvo paaukštintas į Kelmės policijos komisaro pareigas ir iškart tapo... pavojingiausio Kelmės bandito, pravarde Čigonas, parankiniu.

REKLAMA

Komisaro Algio R. siunčiami Kelmės policininkai lydėdavo Čigono sunkvežimius su metalu. 1993-iųjų žiemą, paliepti komisaro, policijos automatu ginkluoti policininkai greitkelyje sustabdė vieno ruso į Kaliningrado sritį vairuojamą sunkvežimį su aliuminio laužo kroviniu, sunkvežimį atėmė (!) ir pusvelčiui pardavė Čigonui. Kiti, smulkesni komisaro organizuoti nusikaltimai liovėsi tik po pusmečio, kai Kelmę užgriuvęs „Aro“ būrys suėmė banditą su antpečiais Algį R., jo policininkus ir tikrąjį Kelmės teisėsaugos vadovą Čigoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1994 metais Aukščiausiasis Teismas Algį R. nuteisė kalėti 9 metus. Dabar jis bausmę jau atlikęs ir nebeįkliūva, todėl jo pavardės neminime. Tačiau Kelmėje ano meto komisarą visi puikiai ir ne be šiurpo atsimena.

Kruvinas uždarbis...

Į „nominaciją“ už policijos munduro sutepimą nužudytų žmonių krauju irgi tiktų daugiau policininkų negu būtų „prizinių vietų“.

Ketvirtąją vietą „Akistata“ skirtų Kauno miesto Aleksoto policijos nuovados postiniui Rokui Mikuckui (28 m.). Nepatenkintas maža policininko alga, 2008-ųjų liepos 1-ąją Rokas su dviem jaunais sėbrais – Vaidu Masalskiu ir tuo metu nuo teismo besislapstančiu Egidijumi Dobilu – nusibeldė į Marijampolės rajono Guobų kaimą, žiauriai nužudė ir apiplėšė nuošalios sodybos gyventoją taupų 70 metų pensininką Albiną Kunigonį.

REKLAMA

Kol V. Masalskis su E. Dobilu žmogui laužė šonkaulius ir dusino, policininkas iškraustė jo seifą ir radęs tyliai pasisavino 8000 litų. Po nusikaltimo dar kelias savaites ramiai dirbęs policininkas R. Mikuckas dabar atlieka 15 metų laisvės atėmimo bausmę. Teisiamas jis teisinosi neišgyvenęs iš mažos eilinio pareigūno algos.

Kvaila žmogžudystė

Trečioji policininko-žudiko vieta tikriausiai priklausytų buvusiam Šiaulių policininkui Genadijui G., kuris jau atsėdėjo teismo paskirtus 14 metų už itin kvailai suplanuotą žmogžudystę.

REKLAMA

Nenorėdamas verslininkui grąžinti 15 000 JAV dolerių skolos, Genadijus G. 1994-aisiais Šiauliuose už 10 000 litų pasamdė pažįstamą banditą, kad jis verslininką nušautų. Tam reikalui policininkas banditui paskolino savo... tarnybinį pistoletą. Šio kulka ir tapo pagrindiniu įkalčiu. Nusikaltėlis jau seniai atlikęs bausmę, dirba statybose, nebenusikalsta.

Antrąją vietą „Akistata“ skiria Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimų poskyrio viršininkui Algirdui Norkui, pernai už žmogžudystės organizavimą nuteistam kalėti 7 metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įskundė pasamdytasis

A. Norkus, ėmęsis padėti vietos chuligano skriaudžiamam savo giminaičiui, 2009-ųjų rugsėjį kiek persistengė – miške iki sąmonės netekimo sumušė telšiškį Vladą P. Pastarasis ligoninėje pareigūnams papasakojo, kas jį pridaužė.

Išsigandęs, kad dėl iškeltos baudžiamosios bylos neteks tarnybos ir jau beveik užtarnautos solidžios pareigūno pensijos, 51 metų A. Norkus paprašė teistą pažįstamą 26 metų Donatą... nušauti Vladą P. Už šią paslaugą kriminalistas pažadėjo beveik 5800 litų atlygį ir įteikė iš nusikaltėlių konfiskuotą ir tyliai pasisavintą pistoletą.

REKLAMA

Tačiau Donatas, išsigandęs gresiančios atsakomybės, nuskuodė į prokuratūrą ir A. Norkų įskundė. Iki paskutinės minutės kaltę neigęs A. Norkus nuteistas kalėti 7 metus ir jau stumia dienas Vilniuje esančioje vadinamojoje pareigūnų kolonijoje.

Įsiutęs žalotojas

Vis dėlto bene įsimintiniausią smurtinį nusikaltimą, suteršusį policijos mundurą, organizavo buvęs Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjas Albinas Nemeikšis (46 m.) – už seriją pasikėsinimų į savo žmonos Dainos gyvybę jis nuteistas kalėti 11 metų.

REKLAMA

Užuot su nebemylima žmona ramiai išsiskyręs, policininkas A. Nemeikšis buvo sumanęs ją banditų rankomis paversti bejėge invalide. Už pinigus jo siundomi pažįstami nusikaltėliai vieną 2006-ųjų rudens vakarą, kai paties A. Nemeikšio namie, žinoma, nebuvo, įsiveržę į jo namus, žmoną sumušė, surišo ir apiplėšė.

2007 metų sausį kitas A. Nemeikšio pasamdytas banditas Dainai gatvėje į veidą šliukštelėjo sieros rūgšties. Laimei, moteris spėjo nusisukti, tad apdegė nesmarkiai.

Dėl to nepatenkintas A. Nemeiškis taip įsiuto, kad per vieną mėnesį net 347 kartus (!) skambino tam pačiam žalotojui ir reikalavo Dianą kuo greičiau „padėti į vietą“. Toks nesveikas neatsargumas policininką ir atvedė į teisiamųjų suolą.

REKLAMA
REKLAMA

Seksualusis postinis

Geriau pažiūrėję, ant Lietuvos policijos munduro rasime ne tik purvinų pinigų ir kraujo, bet ir... spermos dėmių.

Nemenką tarp jų uždrėbė buvęs Kauno vyriausiojo policijos komisariato Areštinės ir konvojavimo skyriaus postinis Romaldas Gasiulis. Išėjęs į atsargą, jis pasistengė kuo greičiau sugrįžti į mylimą areštinę – tik jau kaip kalinys.

2008-ųjų vasarą ką tik nusipirkęs motociklą R. Gasiulis atburzgė į Kauno jachtklube vykstančią baikerių šventę, o po jos pasiūlė aštuoniolikmetei moksleivei ją pavėžinti. Žvelgdama į pagal amžių jai į tėvus tinkantį 47 metų baikerį juodais odiniais drabužiais, dvyliktokė dvejojo, bet iš nepažįstamojo išgirdusi, kad jis esąs policininkas, nusprendė, jog važiuoti su pareigūnu – nepavojinga.

Deja, ta kelionė baigėsi tuo, kad moksleivė prokuratūroje suraitė ašaromis aplaistytą pareiškimą, jog apkūnusis baikeris ją nusivežęs į pakaunės miškelį ir išžaginęs.

Naktį nuoga miške

Na o R. Gasiulis, neigdamas kaltinimus, išėjo į atsargą. Kol vyko ikiteisminis tyrimas, jis ramiai sau gyveno besimėgaudamas pareigūno pensija.

2010-ųjų rugsėjį R. Gasiulis, Kaune susipažinęs su vilniete verslininke, jai vis dėlto prisistatė policininku. Ir ši pažintis baigėsi apkaltinimu lytine prievarta, o R. Gasiulis atsidūrė jam iki skausmo pažįstamoje areštinėje.

REKLAMA

Buvęs policininkas R. Gasiulis už moksleivės išžaginimą bei lytinį išprievartavimą neseniai nuteistas kalėti pusšeštų metų. Nuosprendį jis apskundė, bet seksualiojo (s)ekspolicininko laukia antrasis teismas. Jame vilnietė bandys įrodyti, kad ji visa nuoga slapstėsi miške, nes nuvežęs į kaimą R. Gasiulis naktį nuplėšė jai drabužius ir mėgino išprievartauti, tik nepajėgė dėl girtumo.

Banaloka istorija, netiesa? Žymiai žiauriau sperma pasitaškė tuometiniai Jurbarko policijos patruliai 31 metų Marius Kvedys ir jo bendraamžis Evaldas Endriukaitis.

Bičiuliai patruliai

2007-ųjų birželio 3-iosios rytą Jurbarko pakraštyje viena septyniolikmetė stabdė mašinas. Į tarnybinę „Škoda Octavią“ stabtelėję ją įsisodino pamainą bebaigiantys Jurbarko policijos patruliai E. Endriukaitis bei M. Kvedys. Važiuodami jiedu linksmai girtavo, klausinėjo keleivės vardo ir amžiaus, pažadėjo pavėžėti iki Tauragės, tačiau sustojo P. Paulaičio gatvėje esančioje miško aikštelėje... Pasak merginos, abu policininkai baugindami ir mušdami privertė ją klauptis ir patenkinti jųdviejų lytinius geidulius.

Netikėtai budėtojas per raciją pranešė, kad Viešvilėje pavogtas automobilis. E. Endriukaitis bei M. Kvedys į Viešvilę nusivežė ir tą merginą. Ten dėl akių pasisukioję nusikaltimo vietoje, nepilnametę persodino į kolegos automobilį „Nissan“ ir nusivežė į kitą mišką.

REKLAMA

Septyniolikmetė teigia, kad čia ji buvo vėl bauginama, mušama, žaginama, o pabėgo pasiprašiusi atlikti gamtinius reikalus. Policininkai jos nesaugojo, nes nesitikėjo, kad ji bėgs be drabužių. Bet mergina prisidengė griovyje rastu skuduru, kitoje miško pusėje išpuolė į plentą ir susistabdžiusi pirmą pasitaikiusį automobilį verkdama pasiprašė nuvežama į prokuratūrą.

Pernai įsiteisėjo teismų nuosprendžiai, pagal kuriuos E. Endriukaitis nuteistas kalėti 6 metus ir 6 mėnesius, o M. Kvedys – metais trumpiau.

Viešnamis policijoje

Vis dėlto pirmąją „spermos dėmių nominacijos“ vietą „Akistata“ skirtų dviem linksmiems ir seksualiems sostinės kriminalistams, kurie Vilniaus 2-ąjį policijos komisariatą buvo pavertę... savotišku viešnamiu su narkotikų kvapu.

2011 metų vasario 18-ąją komisariate vakarojo du komisariato tyrėjai: Nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnas V. Š. ir jaunesnis Prevencijos poskyrio pareigūnas Liudvikas Vasiliauskas. Įrodyta, kad V. Š. iš tarnybinio telefono paskambino pažįstamai prostitutei, pakvietė ją atvykti į komisariatą...

Suteikusi lytines paslaugas ir iš policininko už tai gavusi 50 litų, paleistuvė nuskubėjo į Kirtimų taborą pirkti narkotikų. Vos jų įsigijo, vėl suskambo prostitutės telefonas. Tas pats policininkas pakvietė dar kartą atvažiuoti – moteris tą ir padarė.

REKLAMA

Vertinga informacija

Pasirodo, ši prostitutė taip dažnai vykdavo į komisariatą, kad jos išsiilgę policininkai jai buvo pasakę... tarnybinio įėjimo durų spynos kodą! Jį surinkusi prostitutė įėjo, bet kriminalistų kabinete rado kitą prostitutę Kariną, ką tik patrulių atvežtą iš čigonų taboro.

Vėliau abi moterys teisme tikino, kad V. Š. su L. Vasiliausku buvo užsimanę kūniškų paslaugų. Jiedvi tas paslaugas suteikusios, tada netrukdomos nupėdinusios į komisariato tualetą ir įsišvirkštusios po dozę už policininkų operatyvinius pinigus įsigytų narkotikų.

Dabar V. Š. su L. Vasiliausku jau nubausti simbolinėmis bausmėmis ir išvaryti iš policijos. Patys jiedu kaltės nepripažįsta, savo elgesį vadina operatyviniu darbu. Žinoma, kad tai tiesa. Juk tą nelemtą vakarą „operai“ V. Š. bei L. Vasiliauskas gavo itin vertingos operatyvinės informacijos – sužinojo, kad Vilniaus čigonai Kirtimų tabore prekiauja narkotikais, o prostitutės – suteikia lytines paslaugas...

Girti ir pasiutę

Dar gana dažnai savo mundurus policininkai žmonių krauju sutepa, kai prieš tai būna girti atsisėdę prie vairo. Šioje munduro teršėjų kategorijoje neginčijamai labiausiai nuskambėjo buvęs Skuodo rajono policijos patrulis Saulius Paulikas.

REKLAMA

2007-ųjų lapkričio 7-ąją S. Paulikas savo BMW’u girtas lėkė per Aleksandrijos kaimą (Skuodo r.) didesniu kaip 100 kilometrų per valandą greičiu. Posūkyje nevykėlis girtuoklis nesuvaldė savo itin galingo nuosavo automobilio ir sutraiškė tris iš mokyklos ėjusius pradinukus... Pamatęs, ką pridirbo, bailiai spruko iš įvykio vietos ir slapstėsi, kol išsiblaivė. Dabar jis atlieka 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

Tarp ne eilinių sąžinę praradusių policijos munduro teršėjų yra patekę ir tuometinis Vilniaus kelių policininkas Darius Narinkevičius, ir tuo metu Trakų rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos ir kelių policijos poskyrio vyresniojo patrulio pareigas einantis Sigitas Šostakas (41 m.).

D. Narkevičius 2001-ųjų spalio 28-osios naktį girtas Vilniuje suvažinėjęs krepšinio trenerį Gediminą Ulį bei jo močiutę. Šis pareigūnas sugebėjo pasiekti, kad ligoninėje jo kraujo mėginys būtų pakeistas į kito, blaivaus žmogaus, kraują.

Dėmes uždengia medaliai?

Ne ką gražiau elgėsi ir girtas policininkas S. Šostakas. 2011-ųjų vasario 13-ąją Vilniaus–Kauno greitkelyje savo masyviu automobiliu „Audi A6“ jis prisivijo ir, nesugebėjęs aplenkti, sutraiškė „Opel Vectrą“. Žuvo trys garbūs Kauno medikai, kurie ja važiavo: Rimgaudas Kazimieras Žukas, Vida Žukienė ir Audronė Golubovienė. Į avarijos vietą atskubėjusiems kolegoms pareigūnams S. Šostakas melavo, atseit ne jis vairavęs savo mašiną, nepūtė į alkotesterį ir ieškojo, kas vietoj jo ligoninėje duotų kraujo mėginį girtumui nustatyti. Šis buvęs policininkas myli tik save – išgirdęs, kad yra nuteistas kalėti 8 metus, teisme apsiverkė.

REKLAMA

Na o trečiosios vietos tarp avarijose žuvusiųjų krauju policijos mundurą suteršusių asmenų, be abejonės, nusipelno Šakių rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Patrulių būrio komisaras 55 metų Vytautas Demenius. Visi pasibaisėjo ne dėl to, kad komisaras 2012-ųjų gegužę Šakių rajone suvažinėjo dviračiu besivažinėjantį berniuką, o kad vairavo girtas ir niekšiškai pabėgo, palikęs šalikelėje sunkiai sužeistą vaiką likimo valiai. Net ir demaskuotas V. Demenius ilgai suko uodegą ir melavo. Štai kokios moralės policijos vadovas daug metų valdė visą patrulių būrį!

Vis dėlto mūsų policija nėra beviltiška. Atvirkščiai – dauguma pareigūnų dirba sąžiningai ir stropiai, o komisarai pavaldinių nusižengimų, juo labiau – nusikaltimų, nedangsto. Na o pasitaikančias dėmes ant munduro uždengia komisarams įteikiami medaliai už gerą darbą.

Jau kalbama, kad už Kauno Agurkinių gaujos išblaškymą neeilinis apdovanojimas bus iškilmingai įteiktas generaliniam policijos komisarui S. Skverneliui.

Sigitas STASAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų