REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

5 taisyklės, kaip nepersišaldyti

Kai aplinkui visi čiaudo, kosti ir visaip kitaip primena, jog už lango – ne vasara, svarbu išlikti tvirtai ir sveikai. O nesusirgti peršalimo ligomis tau padės šios 5 taisyklės.

Kai aplinkui visi čiaudo, kosti ir visaip kitaip primena, jog už lango – ne vasara, svarbu išlikti tvirtai ir sveikai. O nesusirgti peršalimo ligomis tau padės šios 5 taisyklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1 taisyklė: subalansuota mityba

Pamiršk sausus, šaltus užkandžius, Stenkis kasdien valgyti šiltos sriubos, ypač tavo organizmui pravers natūralus vištienos sultinys. Padėk savo imuninei sistemai: į valgiaraštį įtrauk daugiau šviežių daržovių ir vaisių. Daug vitaminų slypi citrusiniuose vaisiuose, obuoliuose (lyderiai – antaniniai), su lupena virtose bulvėse. Gerk erškėtrožių arbatos – tai taip pat puikus vitamino C šaltinis. Nepamiršk ir svogūno, česnako, juose gausu fitoncidų. Iš gyvulinės kilmės produktų tau naudingiausia bus riebi jūros žuvis, kiaušinio trynys, kepenėlės. Visas imuniteto pajėgumas turėtų būti nukreiptas į kovą su infekcija, tavo užduotis – nuolat jį pamaitinti.

REKLAMA

• Dėmesio! apribok kavos ir juodosios arbatos porcijų skaičių, šie gėrimai slopina imunitetą.

2 taisyklė: laikykis higienos

Peršalimo profilaktikai rekomenduojama kuo dažniau plauti rankas, praustis. Stenkis neliesti nosies, akių, veido nešvariomis rankomis. Namuose dažniau plauk grindis, drėgnu skudurėliu valyk dulkes, vėdink patalpas. Venk vietų, kur susirenka daug žmonių, ypač jei ten prasta ventiliacija. Stenkis nesisveikinti paduodant ranką, duris viešose vietose atidarinėk ne delnu, o alkūne (ant durų rankenų, kaip ir ant popierinių pinigų ir žmogaus delnų, susikaupia milžiniški kiekiai mikroorganizmų).

REKLAMA
REKLAMA

• Dėmesio! Drėgnoje nosinėje mikrobai jaučiasi tiesiog nuostabiai: jiems šilta ir drėgna. Tad naudokis vienkartinėmis nosinėmis, kartą pasinaudojusi – išmesk. O jei tenka naudotis medžiagine – keisk ir skalbk kuo dažniau!

3 taisyklė: valyk kvėpavimo takus

Virusai į organizmą patenka visų pirma per nosį – ten ir pradeda daugintis. Todėl pravartu kartkartėmis profilaktiškai išvalyti nosies ertmę – praplauti šiltu sūriu vandeniu. Jei pasireiškė nedidelė sloga – išsimaudyk karštoje vonioje, daryk inhaliacijas su eteriniais aliejais. Kasdien prieš eidama į lauką nepamiršk sutepti šnerves oksolino tepalu. Dažniau skalauk gerklę, tai daroma taip pat šiltu sūriu vandeniu. Gerk daugiau karštų gėrimų, nelauk, kol burnos gleivinė išsausės – nepalik gerklės be natūralios apsaugos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Dėmesio! Jei rūkai – dabar pats metas mesti ar bent jau sumažinti cigarečių kiekį. Tabako dūmai dirgina kvėpavimo takus ir silpnina imunitetą.

4 taisyklė: fizinis aktyvumas ir visavertis poilsis

Stenkis bent kartą per dieną pasimankštinti, daugiau pasivaikščiok – tiks bet kokia aktyvi fizinė veikla. Schema paprasta: širdis pradeda dirbti aktyviau, pagerėja kraujotaka, organizmas stiprėja. Stenkis gyventi aktyviai, paisyk dienos režimo, pakankamai ilsėkis, miegok ne trumpiau kaip 8 valandas – poilsio reikia kad imunitetas galėtų nuolat palaikyti darbo režimą.

REKLAMA

Dėmesio! Užpuolus stresui organizmo pasipriešinimas ligoms smarkiai sumažėja. Stenkis vengti konfliktinių situacijų, mažiau bendrauk su nemaloniais žmonėmis, imkis meditacijos, atsipalaidavimo.

5 taisyklė: šildykis ir iš išorės, ir iš vidaus

Neperšalk, renkis pagal oro sąlygas, nepamiršk užsirišti šaliko, turėk pirštines. Batai taip pat turėtų visada būti sausi. Gerk daugiau šiltų gėrimų: arbatos su citrina ar pieno, žolelių nuoviro (mėtų, ramunėlių, erškėtrožių). Taip ne tik sušilsi iš vidaus, bet ir sutepsi gleivines – o tuo pačiu padėsi organizmui kovoti su jį atakuojančiomis infekcijomis.

• Dėmesio! Net ir nedidelio kūno ploto sušalimas pavojingas. Pasak mokslininkų, sušalusi nosis negali efektyviai užkirsti kelio bakterijoms ir virusams

 

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų