REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusios savaitės pabaigoje žiniasklaidoje nuvilnijo žinia, kad nuo 2013 m. sausio 19 d. visi nauji ES išduodami vairuotojo pažymėjimai bus plastikinės kredito kortelės formos, visai Europai bendro standartinio formato, o jų apsaugos priemonės – didesnės.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip mus informavo „Regitros“ atstovai, šiuo metu įvairiose ES valstybėse narėse galioja daugiau kaip 110 vairuotojo pažymėjimų pavyzdžių. Natūralu, kad tai kelia skaidrumo problemų eismą tikrinančioms policijos pajėgoms ir pasitaiko atvejų, kai klastojami vairuotojo pažymėjimai, kurie kartais būna kelių dešimtmečių senumo. Siekiant išvengti šių ir panašių problemų, Europos parlamento ir Tarybos direktyva 2006/126/EB įpareigoja valstybes nares imtis visų reikiamų priemonių, kad valstybėse būtų išduodami vieningo pavyzdžio vairuotojo pažymėjimai. Pagal nustatytą standartą vairuotojo pažymėjimo kortelė turi būti gaminama iš polikarbonato.

REKLAMA

Atitinka daugumą reikalavimų

Nauji ES išduodami bendro standarto vairuotojo pažymėjimai yra viena direktyvos dalis. Taip pat nustatytas ir laikotarpis, per kurį valstybės narės turi užtikrinti, kad visi apyvartoje esantys vairuotojo pažymėjimai direktyvos nuostatas atitiktų ne vėliau kaip iki 2033 m. sausio 19 d.

Kaip pažymėjo valstybės įmonės „Regitra“ atstovai, Lietuvoje išduodami vairuotojo pažymėjimai jau dabar atitinka daugumą direktyvoje keliamų reikalavimų, o naujojo pavyzdžio vairuotojo pažymėjimus įmonė planuoja pradėti išduoti 2013 m. antrajame pusmetyje.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurios naujovės įgyvendinamos jau šiuo metu.

Vykdant minėtos direktyvos reikalavimus, po 2013 m. sausio 19 d. užsakytuose vairuotojo pažymėjimuose bus pateikta daugiau informacijos apie suteiktą teisę vairuoti tam tikros kategorijos transporto priemones, tai yra, bus išvardintos visos transporto priemonių kategorijos, kurias vairuoti asmuo turi teisę, nurodant kategorijos pirmojo išdavimo datą ir kiekvienos kategorijos galiojimo pabaigą.

Pateiks daugiau informacijos

Pavyzdžiui, jei bus išduodamas vairuotojo pažymėjimas vairuoti A kategorijos transporto priemones, tai vairuotojo pažymėjime bus taip pat nurodoma, kad asmuo gali vairuoti ir A1, A2 kategorijos transporto priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O jei bus išduodamas vairuotojo pažymėjimas vairuoti B, C arba D kategorijų transporto priemones, tai vairuotojo pažymėjime bus taip pat nurodoma, kad asmuo gali vairuoti atitinkamai ir B1, C1, arba D1 kategorijų transporto priemones.

Išduodant vairuotojo pažymėjimą vairuoti bet kurios kategorijos motorines transporto priemones, bus nurodoma, kad asmuo turi teisę vairuoti ir AM kategorijos transporto priemones (mopedus).

Niekas iš esmės nepasikeitė, kadangi anksčiau minėta papildoma informacija buvo teisės aktuose, bet ne ant pačio vairuotojo pažymėjimo, taigi, naujasis, po 2013 m. sausio 19 užsisakytas vairuotojo pažymėjimas bus informatyvesnis.

REKLAMA

Pažymėjimai vairuoti sunkiąja techniką galios 5 metus

Taip pat, vykdant jau minėtos direktyvos reikalavimus, išduodant po 2013 m. sausio 19 d. užsakytus vairuotojo pažymėjimus vairuoti C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 ir (arba) D1E kategorijų transporto priemones, bus nurodoma, kad teisė vairuoti šių kategorijų transporto priemones galioja 5 metus nuo vairuotojo pažymėjimo išdavimo dienos.

„Regitros“ duomenimis, 2013 m. sausio 1 d. Lietuvoje teisę vairuoti kelių transporto priemones turėjo 1 mln. 562 tūkst. Lietuvos gyventojų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų