REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tauragės miesto centre, prie Dariaus ir Girėno g. 22 namo (buvęs „buitinis“) esančioje aikštelėje iki šiol savo automobilius besistatę verslininkai netikėtai iš jos buvo išprašyti.

Tauragės miesto centre, prie Dariaus ir Girėno g. 22 namo (buvęs „buitinis“) esančioje aikštelėje iki šiol savo automobilius besistatę verslininkai netikėtai iš jos buvo išprašyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akcijos „atlaisvinti vietas“ ėmėsi UAB „Taurana“, kuriai ir priklauso 22-uoju numeriu pažymėtas pastatas, vadovė Birutė Stankienė. Neva šalia plytinti aikštelė yra privati ir skirta išskirtinai Stankų šeimos valdomame name patalpas besinuomojančioms įmonėms bei jų klientams. Tačiau su tuo kategoriškai nesutiko Tauragės rajono meras Pranas Petrošius. Anot jo, Savivaldybės įrengtoje aikštelėje palikti savo automobilius gali visi pageidaujantieji – Stankų šeimai priklauso tik keletas jos metrų šalia pastato.

REKLAMA

Pareikalavo patraukti automobilius

Su Dariaus ir Girėno g. 22 namu besiribojančiame daugiabutyje įsikūrusio grožio salono „Tavo stilius“ savininkė Remigija Jasulaitienė B.Stankienės vizito sakosi sulaukusi vieną snieguotą praėjusių metų gruodžio mėnesio dieną. Į kirpyklą įsiveržusi moteris pareikalavo patraukti automobilius iš jai priklausančios aikštelės.

– Tuo metu buvo daug sniego, įvažiuoti į kiemą, kuriame mano darbuotojos dažniausiai statydavo savo automobilius, buvo neįmanoma, todėl nutarė juos palikti šalia Dariaus ir Girėno 22 namo įrengtoje aikštelėje. B.Stankienė salone pasirodė rankose laikydama sąrašą „prasikaltusių“ mano darbuotojų vardų ir pavardžių bei joms priklausančių mašinų numerių. Ji ne prašė, o pareikalavo patraukti automobilius, elgėsi lyg kokia policininkė, – pasakojimą pradėjo R.Jasulaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak moters, konfliktų su Stankais iškildavo ir anksčiau, tačiau šįkart tonas buvo visiškai nederamas.

– Mašinų mano darbuotojos daugiau toje aikštelėje nebestatė, bet iš kur kiti vairuotojai gali žinoti, jog tai privati zona? Tegu įsirengia Stankai ženklus „rezervuota“, kaip tai padarė vidiniame to paties pastato kieme, kuriame yra išsipirkę keletą automobilių stovėjimo vietų, – patarimų negailėjo kirpyklos savininkė.

„Parkuojasi“ net ant šaligatvio

Prašymą, tiesa, korektišką, statytis automobilį kitur prisipažino išgirdusi ir šalia kirpyklos įsikūrusios „Tauragės optikos“ savininkė Loreta Stažienė. Vaistinės „Camelia“ darbuotojos B.Stankienės vizito nesulaukė, nes visuomet mašinas palieka vidiniame kieme. Tačiau moterys viena per kitą piktinosi nuolat neleistinoje vietoje stoviniuojančiais, prekes į „Tauranos“ pastatą atvežančiais bei šaligatvį prie parduotuvės „Drogas“ okupuojančiais mikroautobusais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Jie ne tik trukdo praeiviams, bet ir žolę išvažinėja. Negalima taip storžieviškai elgtis ir daryti ką nori centrinėje miesto aikštėje, – teigė vaistininkės.

Jos prisipažino irgi manančios, kad aikštelė šalia Dariaus ir Girėno 22 namo gali būti privati, tačiau pasigedo apie tai bylojančių ženklų. Pasak moterų, laisvų vietų pasistatyti automobiliui ten beveik niekuomet nebūna.

Kieme vietos irgi nėra

Tiesa, palikti automobilius vidiniame Vytauto g. 66 namo kieme gali būti irgi ne pats racionaliausias sprendimas – daugiabučio gyventojai dėl „vietų po langais“ kovoja įvairiais būdais. Yra buvę atvejų, kai radę šalia namo sienos pastatytą svetimą automobilį jie apipylę jį, pavyzdžiui, į kisielių panašia mase ar klijais. Laviruoti kieme trukdo ir mašinas gadina ir seniai nekeistas, gilių duobių išvagotas bei sueižėjęs asfaltas. O žiemą iškilusios pusnys neleidžia automobiliams net prasilenkti. Netoliese esančios aikštelės dažniausiai būna perpildytos, tad į darbą atvykę Vytauto g. 66 name įsikūrusių įmonių darbuotojai neretai neranda kur pasistatyti savų mašinų.

REKLAMA

Ženklai neprivalomi

Kam iš tikrųjų priklauso mašinų stovėjimo aikštelė prie Dariaus ir Girėno 22? Tauragės miesto seniūnas Virginijus Žilius prisipažino tikslių skaičių negalintis įvardinti, tačiau patvirtino, jog dalis aikštelės – „Tauranos“ nuosavybė.

– Pravažiavimas priklauso valstybei, tačiau aikštelės dalis, esanti šalia pastato, įeina į privataus žemės sklypo ribas. Įsirengti ženklų „Taurana“ savo teritorijoje neprivalo. Tiesa, visiems būtų aiškiau, jei „tinkami“ automobiliai turėtų aiškiai matomus leidimus ar numerius, – teigė V.Žilius.

REKLAMA

Pasak jo, ženklai privalomi tik išsipirkus rezervuotas vietas valstybinėje žemėje. Kaip pavyzdį seniūnas pateikė šalia Dariaus ir Girėno g. 18 namo, priešais Savivaldybę, įrengtas dvi rezervuotas vietas. Norint tokias turėti reikia kreiptis į Saugaus eismo komisiją ir gauti Tauragės miesto seniūnijos išduodamą leidimą. Kas mėnesį už rezervuotą vietą mokama apie 50 Lt.

Seniūnui priminus apie prieš dešimtmetį Stankų iškeltą idėją įrengti automobilių aikštelę vietoje centrinės aikštės su fontanu, jis kategoriškai atsisakė apie tai kalbėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Tai skveras, tai miesto centras, tad net svarstyti apie tai nereikėtų. Juk paminklas ten yra – jis tarp mašinų stovės? Manau, kiek aikštelių bedarysi, verslininkams jų vis vien trūks, – kalbą užbaigė V.Žilius.

Priklauso tik 93 kv.m

Paklaustas, kam priklauso aikštelė prie Dariaus ir Girėno 22 namo, Tauragės rajono meras P.Petrošius neabejodamas išrėžė, jog ji – valstybinė. Pasak rajono vadovo, mieste yra privačių aikštelių (centre prie „Swedbank“, prie „Gralio“, prie „Rimi“), tačiau net tokiose automobilius gali pasistatyti bet kas.

REKLAMA

– Drausti miesto centre kažkam statytis automobilį, ir dar ne privačioje aikštelėje – iššaukiantis elgesys, – teigė meras.

P.Petrošius prisiminė ir buvusio „buitinio“ „paslaptingą“ privatizavimo istoriją, bet veltis į detales nepanoro.

Tikslų atsakymą į klausimą, kam priklauso automobilių stovėjimo aikštelė, sutiko pateikti Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas Tadas Pauparis. Išnagrinėjus topografinį žemėlapį paaiškėjo, jog didžioji dalis aikštelės įrengta ant valstybinės žemės – „Tauranai“ jos priklauso tik 93 kvadratiniai metrai.

REKLAMA

– 1999 metais suformuotas beveik 7 arų sklypas, skirtas eksploatuoti UAB „Taurana“ priklausantį pastatą. Maža sklypo dalis išsitęsia į šalia įrengtą aikštelę: apie keturis metrus nuo lifto (pastato kampo) link gatvės bei apie 7,3 metro už laiptų, nuo „Lietuvos draudimo“ sienos. Nuo „Drogo“ sienos į aikštę sklypas tęsiasi tik 32 cm, tad laiptai įrengti jau ant valstybinės žemės. Kieme įrengtos rezervuotos vietos tikrai įeina į suformuoto sklypo ribas, – matavimus atliko T.Pauparis.

Peržvelgus pateiktus duomenis galima daryti išvadą, jog ties „Lietuvos draudimo“ langais įrengtos kelios mašinų stovėjimo vietos priklauso „Tauranai“, o esančiose prie šaligatvio savo automobilius gali statyti visi. Į keturių metrų zoną nelabai įtelpa ir stovintys automobiliai prie pastato kampo (ties liftu).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į detales nesileido

Pakalbinta šia tema „Tauranos“ vadovė B.Stankienė buvo nekalbi. Iš pradžių moteris telefoninio pokalbio negirdėjo dėl to, jog važiavo automobiliu, o perskambinus po keleto minučių pasiūlė kreiptis į V.Žilių bei Registrų centrą. Pasak jos, miesto seniūnas pasakysiąs, kam priklauso aikštelė, o Registrų centras informuosiąs, kam priklauso „Taurana“. Nesupratusi užduodamų klausimų tikslingumo, B.Stankienė paprašė rūpimus klausimus atsiųsti elektroniniu paštu. Kitą dieną „Tauragės kurjeris“ sulaukė gana trumpo ir abstraktaus „Tauranos“ vadovės atsakymo, esą pastatas eksploatuojamas laikantis įstatymų numatytų reikalavimų, o jame įsikūrusios įmonės sėkmingai vykdo veiklą prekybos ir paslaugų srityse bei sumoka daug mokesčių į Tauragės miesto biudžetą. B.Stankienė visiems asmenims, kurie turi pretenzijų dėl „Tauranos“ vykdomos veiklos, pasiūlė kreiptis į ją tiesiogiai.

Karolina STAŽYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų