REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Nemira Pumprickaitė, LRT televizijos laida „Savaitė“

Visus metus netilo pareigūnų profesinių sąjungų protesto akcijos prieš skurdinimą teisėsaugoje. Pareigūnai turi jausti atsakomybę, bet taip bus tik tada, kai jie gaus orų atlyginimą, sako pareigūnai ir priduria, kad per 20 metų politikai taip ir nesugebėjo pagerinti sąlygų pareigūnams. Ar tą sugebės padaryti naujoji valdžia? Į „Savaitės“ klausimus atsako vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai patys pareigūnai konstatavo, kad 2008–2012 metais nesiimta jokių esminių ir veiksmingų politinių priemonių, kurios spręstų ekonomines-socialines statutinių pareigūnų problemas. Tai kaip Jūs spręsite tas problemas?

REKLAMA

Žiniasklaidoje pasirodė vienas iš mano paskelbtų tikslų: kad per 4 mūsų kadencijos metus, tiek, kiek turėtų dirbti Vyriausybė, atlyginimai visiems statutiniams pareigūnams, nepriklausomai nuo to, kurioje tarnyboje jie tarnauja, vidutinis atlyginimas pakiltų 30 procentų. Mes padarėme pirmuosius žingsnius. Ir visi Lietuvos piliečiai žino, kad Vyriausybė iš karto padidino MMA, kuris realiai atneš į kiekvieno, gavusio MMA, kišenę 110 litų papildomų pajamų.

REKLAMA
REKLAMA

Bet ką tai turi bendro su statutiniais?

Aš dabar paaiškinsiu. Žiūrėkit, 110 litų. Ką žmogus darys gavęs šituos pinigus? Jis pirmiausia stengsis patenkinti savo poreikius: nusipirkti maisto sau ir savo vaikams, drabužių, sumokėti už šildymą, sumokėti už paslaugas. Tie pinigai iš karto atsiras apyvartoje ir nuo šitų pinigų, perkant bet kurią paslaugą ar bet kurią prekę, 21 proc. iš karto nueis į biudžetą per PVM. Tokiu būdu mes gausime papildomas įmokas į valstybės biudžetą. Ir aš manau, kad maždaug apie gegužės mėnesio pradžią mes turėsime galimybę koreguoti valstybės biudžeto išlaidas ir tokiu būdu dalį tų lėšų numatyti statutinių pareigūnų atlyginimų kėlimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai ar aš teisingai suprantu, kad Jūs duodate tokią viltį pareigūnams, kad po gegužės mėnesio jų atlyginimai gali jau šiek tiek padidėti?

Visiškai teisingai, Jūs visiškai teisingai pastebėjote.

Tai kaip Jūs manote, kiek dar šiais metais galėtų pakilti, jeigu kils 30 procentų per visus 4 metus?

Na, aš manau, kad tai galėtų būti apie 8–12 proc. šiais metais.

FNTT skandalas. Buvę FNTT vadovai Vitalijus Gailius ir Vytautas Giržadas laimėjo bylas teisme dėl neteisėtų atleidimų, o VRM apskundė tuos sprendimus. Ir dėl Vitalijaus Gailiaus, jau Jums tapus ministru. Ar tai reiškia, kad Jūs laikotės nuostatos, kad šiame ginče teisus buvo Jūsų pirmtakas ministras Raimundas Palaitis?

REKLAMA

Aš pirmiausia norėčiau pasakyti, kad nereikėtų viso šito proceso tapatinti su manimi, nes visas šitas skandalas buvo prieš du ministrus. Kažkiek kliuvo ir prieš mane buvusiam ministrui, tačiau aš nesu tų dokumentų matęs, tai įvyko normalia tvarka. Ir Barkauskas, kaip ministras, tikrai šitoje situacijoje tikrai „ne prie ko“. Dar kartą kartoju: „ne prie ko“.

Kaip ir Prezidentė sakė, jog ministras Palaitis kažkada buvo „ne prie ko“, tačiau dabar, žiūrėkite, pamažu tampa „prie ko“.

Bet Prezidentė nesakė, kad Barakauskas yra „prie ko“.

Šito ji nesakė. Bet žiūrėkite, ministre, tuo metu, kai ministerija apskundė Vitalijų Gailių išteisinančią teismo nutartį, Jūs jau buvote ministras, tai Jūs negalite sakyti, kad „ne prie ko“.

REKLAMA

Gerbiamoji Nemira, aš pasirašiau priėmimo aktą, perdavimo iš ministro Meliano, tai buvo gruodžio 13 diena, po pietų. Susipažinti su dalimi dokumentų aš galėjau tik pirmadienį, nes tai buvo penktadienis, po to buvo Kalėdos, Naujieji metai ir visas šitas procesas realiai žygiavo be manęs.

22 dieną šitas sprendimas apskųstas.

Sprendimas apskųstas normalia tvarka VRM ir tų, kurie tame procese dalyvauja.

Tai Jūs norite pasakyti, ministre, kad Jūs nežinote, kas vyksta normalia tvarka, Jūsų neinformuoja?

Aš galiu pasakyti, kad tas procesas vyksta Lietuvos Respublikos teismuose.

O ar Jūs tęsite paieškas tų, kurie nutekino informaciją apie „Snorą“?

Klausimas geras, šitokio klausimo man tikrai niekas nėra uždavęs. Jūs supraskite, aš tuo metu Seime dirbau – Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetuose, ir buvau visus 4 metus Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoju, t. y. komitetas, kuris turi nepaprastai didelį krūvį, ypač praėjusiais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet dabar Jūs esate vidaus reikalų ministras. Ir turite turėti savo poziciją.

Visiškai teisingai, bet Jūs vėl klausiat manęs, kokia buvo mano pozicija Seime.

Ne, aš dabar klausiu, ar Jūs tęsite paieškas tų, kurie nutekino informaciją apie „Snorą“?

Aš tiesiog, nežinau, kaip Jums atsakyti, nes praktiškai „Snoro“ situacija yra tokia, kaip mes matėme, yra atlikta begalė teisinių procedūrų dėl „Snoro“ veiklos sustabdymo. Aš galvoju, kad niekada nereikia kovoti su praeitimi ir dabartimi, nes tada visuomet tu neteksi ateities. Aš dirbsiu dėl ateities ir niekada negrįšiu nė vieno žingsnio atgal.

REKLAMA

Gerai ministre, jeigu dirbsite dėl ateities, tai ar reikia pertvarkos FNTT? Nes ana Vyriausybė sakė, kad ji būtina, Premjeras Algirdas Butkevičius savo nuomonę irgi yra pareiškęs. Tai ką Jūs manote?

Mano nuomonė yra lygiai tokia pati, kaip ir Ministro Pirmininko, nes mes esame šitą klausimą aptarinėję. Viena galimybė yra, kad šita tarnyba būtų perduota pagal savo funkcijas iš VRM vis tik, ko gero, ne Vyriausybei, bet...

Finansų ministerijai?

Finansų ministerijai, tačiau aš nesu tikras, kad tai yra pats geriausias sprendimas, nes tai yra visgi tyrimo insitucija. Tai yra institucija, savo funkcijomis labai panaši į STT, t. y. tai, ką daro policija. Ir aš nesu tikras, tačiau pasaulyje ir Europoje variantai yra du: vienas – toks kaip pas mus, kitas – toks, kaip buvo siūloma praeitos Vyriausybės. Klausimas yra ne tai, kas yra vadovas, klausimas yra: kaip ta institucija atlieka savo funkcijas, kurios yra numatytos įstatyme. Štai, kur pagrindinis klausimas, bet visa žiniasklaida šiandien klausia ne apie funkcijas ir apie naudą valstybei, o klausia, kaip yra su Gailiumi ar dar kažkuo kitu. Mes nuėjome į klausimą, kuris šiandien valstybei jokios naudos įplaukoms į biudžetą neduoda.

REKLAMA

Tai, pone ministre, mano klausimas toks ir buvo, ar reikia pertvarkos, ir ką Jūs apie ją manote? Jūs pasakėte, kad yra du keliai, Jūs nežinote, kuris geresnis, bet prieš tai Jūs sakėte, kad laikotės Premjero Butkevičiaus nuostatos. Tai jo nuostata – perduoti FNTT Finansų ministerijai.

Taip, apie tai yra kalbama, aš galiu pasakyti, kad sprendimas bus kolegialus, jis nepriklausys nuo vieno vidaus reikalų ministro nuomonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų