REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

18 dalykų, kuriuos išduoda jūsų pėdos

Norite paprasto, ne ilgiau kaip dešimt sekundžių užtruksiančio būdo pasitikrinti sveikatą? Pažvelkite į savo pėdas.

Norite paprasto, ne ilgiau kaip dešimt sekundžių užtruksiančio būdo pasitikrinti sveikatą? Pažvelkite į savo pėdas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai pediatrai tvirtina, kad vien apžiūrėjus pėdas įmanoma diagnozuoti praktiškai bet kokią ligą pradedant diabetu ir baigiant mitybos sutrikimais. Jau nebekalbant apie tai, kad nesprendžiamos pačių pėdų problemos gali turėti labai netikėtų ir labai nemalonių pasekmių. Pavyzdžiui, negydomi pėdų skausmai verčia mus mažiau judėti, taigi priaugti svorio – arba ieškoti pusiausvyros nenatūraliose pozose ir taip padidinti lūžių riziką. Taigi, kai jūsų pėdos siunčia pavojaus signalą, vadinasi, reikalas tikrai rimtas.

REKLAMA

Beplaukės pėdos ar pirštai

Ką tai reiškia. Prasta kraujotaka (paprastai sukelta kraujagyslių ligos) dažnai būna kalta dėl to, kad plaukai ant pėdų išnyksta. Kai širdis nebegali pumpuoti pakankamai kraujo į galūnes, o tai paprastai nutinka dėl aterosklerozės, mūsų kūnas priverstas rinktis prioritetus. O plaukuotos pėdos yra pačiame sąrašo gale.

Kiti simptomai. Dėl sutrikusios kraujotakos tampa sunku pajusti pulsą pėdose (jis tikrinamas pėdos viršuje arba vidinėje kulkšnies pusėje). Kai stovite, jūsų pėdos gali būti ryškiai raudonos arba patamsėjusios, bet pakeltos akimirksniu išblykšta. Pėdų oda blizga. Ką daryti. Pradėjus gydyti kraujagyslių problemas kraujotaka turėtų pagerėti. Retai pasitaiko, kad plaukai ant pėdų vėl ima augti, bet retas dėl to skundžiasi.

REKLAMA
REKLAMA

Šiek tiek įdubę šaukšto formos nagai

Ką tai reiškia. Vidutinio sunkumo arba sunki anemija (geležies stygius) dažnai pasireiškia įdubomis kojų nagų guoliuose, dėl to šie tampa panašūs į šaukštus. Priežastis – kraujyje per mažai hemoglobino, geležies turtingo baltymo kraujo ląstelėse, pernešančio deguonį. Anemiją gali sukelti vidinis kraujavimas (pavyzdžiui, opa) arba gausios menstruacijos.

Kiti simptomai. Ne tik kojų, bet ir rankų pirštų oda bei nagų guoliai išblyškę. Be to, nagai gali būti blyškūs, kojos – dažnai šalti. Tačiau pagrindinis anemijos simptomas yra nuolatinis nuovargis, taip pat dusulys, svaigulys staiga atsistojus ir galvos skausmai. Ką daryti. Anemijai diagnozuoti būtinas pilnas kraujo tyrimas, o fizinė apžiūra gali padėti nustatyti jos požymius. Greičiausiai teks pavartoti geležies preparatus bei pakoreguoti mitybą, kad kasdieniame valgiaraštyje atsirastų daugiau geležies ir vitamino C (skatinančio geležies pasisavinimą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažnas pėdų mėšlungis

Ką tai reiškia. Mėšlungį gali sukelti ir atsitiktinės trumpalaikės aplinkybės – kad ir intensyvūs fiziniai krūviai, dehidracija. Tačiau jeigu tai dažnai pasikartojantis reiškinys, gali būti, jog jūsų dietoje stinga kalcio, natrio ar magnio.

Ypač dažnai dėl tokio negalavimo kenčia besilaukiančios moterys trečiąjį nėštumo mėnesį – dėl padidėjusio kraujo kiekio ir sutrikusios kraujotakos pėdose.

Kiti simptomai. Pėdų mėšlungis puola iš pasalų, dažnai tiesiog gulint ir ilsintis. Tai gali būti vienas ūmus raumenų spazmas arba kartotis bangomis. Bet kuriuo atveju po to dar kurį laiką juntamas skausmas nėra malonus. Ką daryti. Pabandykite palankstyti pėdą ir pamasažuoti labiausiai skaudančią vietą. Kartais atpalaiduoti raumenį pavyksta uždėjus šalčio arba įtrynus alkoholiu.

REKLAMA

Kad išvengtumėte mėšlungio priepuolių, prieš eidami gultis pamankštinkite pėdas. Ir išgerkite stiklinę šilto pieno – miegosite saldžiau, o ir kalcio gausite.

Neužgyjanti opa ant pado

Ką tai reiškia. Labai garsus signalas, įspėjantis apie diabetą. Padidėjęs cukraus kiekis kraujyje pažeidžia nervus pėdose, taigi menki įbrėžimai, nutrynimai ar sudirgimai nė nejaučiami (ypač jeigu žmogus nė nežino sergantis diabetu). Negydomos tokios opelės gali sukelti infekcijas, privedančias net iki amputacijos. Šlapiuojančios, blogą kvapą skleidžiančios žaizdelės ypač pavojingos, nes greičiausiai būna senokai užleistos. Kiti simptomai. Kiti diabeto požymiai – nuolatinis troškulys, dažnas šlapinimasis, padidėjęs silpnumas, miglota rega, žvėriškas alkis, svorio netekimas. Ką daryti. Nedelsiant pradėkite gydyti opelę ir apsilankykite pas endokrinologą, kad patvirtintų diagnozę ir įvertintų jūsų sveikatos būklę. Diabetikai privalo kasdien apsižiūrėti pėdas, o kartą per tris mėnesius pasitikrinti pas profesionalą.

REKLAMA

Šąlančios pėdos

Ką tai reiškia. Ypač dažnai šąlančiomis pėdomis skundžiasi moterys (arba jų vyrai). Tai gali visiškai nieko nereikšti, bet gali ir įspėti apie skydliaukės bėdas. Vyresnėms nei 40 metų moterims tai gali reikšti nepakankamą skydliaukės funkciją – juk ji organizme reguliuoja medžiagų apykaitą ir temperatūrą. Dar viena galima priežastis – sutrikusi kraujotaka. Ji būdinga abiem lytims. Kiti simptomai. Hipotirozės simptomai nepaprastai subtilūs, be to, pasireiškia įvairiausiais negalavimais – nuovargiu, depresija, padidėjusiu svoriu, išsausėjusia oda. Ką daryti. Keli sluoksniai drabužių iš natūralių audinių paprastai padeda įveikti šaltį, taigi teks prisiminti močiutės megztas vilnones kojines. Bet jeigu dar kamuoja ir kitos sveikatos problemos, pasiskųskite šąlančiomis kojomis gydytojui. Jeigu kalta skydliaukė, specialistas išrašys vaistų, ir problema greičiausiai išsispręs. Jei ne, ką gi – greičiausiai teks ir toliau gyventi šąlančiomis kojomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stori, geltoni, bjauriai atrodantys nagai

Ką tai reiškia. Gali būti, jog po nago paviršiumi įsisiautėjo grybelinė infekcija. Onichomikozė gali būti jūsų viešnia ne vienus metus, o jūs to nė nejausite, nes nieko neskaudės. Iki to laiko, kai iš nagų išvaizdos suprasite, kad kažkas negerai, infekcija jau bus pažengusi ir gali išplisti į visus pirštus – taip pat ir rankų. Kiti simptomai. Nagai taip pat gali skleisti nemalonų kvapą ir patamsėti. Dažniausiai grybelinė infekcija taikosi į sergančiuosius diabetu, turinčiuosius kraujotakos problemų arba sergančiuosius imunodeficito ligomis (pavyzdžiui, reumatoidiniu artritu). Taip pat gana dažnai grybeliu skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės. Liga neretai apsunkina vaikščiojimą, nes užsikrėtę nagai sukietėja, juos sunkiau nukirpti, taigi dažnas žmogus ignoruoja šią problemą, kol skausmas tampa nepakenčiamas. Ką daryti. Apsilankykite pas pėdų specialistą arba bent pas šeimos gydytoją. Jeigu grybelinė infekcija toli pažengusi, nereceptiniai tepaliukai retai kada padeda – ne taip, kaip rimti vaistai (naujesnės kartos preparatai dabar turi mažiau šalutinių efektų) ir pažeistų nagų pašalinimas.

REKLAMA

Staiga padidėjęs didysis pirštas

Ką tai reiškia. Greičiausiai podagrą. Taip, ši liga, daugeliui žinoma iš senovinių romanų, vis dar niekur nedingo ir puola anaiptol ne senius – podagra serga ir jaunesni nei 65-erių žmonės. Iš tiesų podagra yra artrito forma, kurią sukelia pernelyg didelis šlapimo rūgšties (natūraliai susidarančios azotinės atliekos) kiekis organizme. Susikaupusi šlapimo rūgštis suformuoja į adatas panašius kristalus – ir ypač tose kūno vietose, kur temperatūra žemiausia. O vėsiausia kūno dalis, labiausiai nutolusi nuo širdies, kaip tik ir yra didysis kojos pirštas. Gydytojų podiatrų teigimu, trys ketvirtadaliai atvejų, kai ištinsta šis pirštas, būna sukelti podagros. Kiti simptomai. Patinimas ir žvilganti raudona ar net violetinė oda, deginantis karštis ir skausmas taip pat gali pasireikšti kelties, Achilo sausgyslės srityje, keliuose ir net alkūnėse. Susirgti podagra taip pat gali kiekvienas, tačiau dažniausiai tai būna į 5-ą ar 6-ą dešimtį įžengę vyrai. Moterims podagra dažniau išsivysto pomenopauziniu periodu. Ką daryti. Apsilankykite pas gydytoją – jis skirs vaistų arba dietą, padėsiančią suvaldyti podagros simptomus. Pėdų specialistas padės palengvinti skausmą, kad pėda normaliai funkcionuotų.

REKLAMA

Tirpulys abiejose pėdose

Ką tai reiškia. Jeigu nejaučiate pėdų arba jas dilgčioja, tarsi būtų nutirpusios, tai jau periferinės neuropatijos – arba pažeistos periferinės nervų sistemos skiriamasis ženklas. Gali būti daug periferinės neuropatijos atsiradimo priežasčių, bet dvi pagrindinės visada buvo diabetas ir piktnaudžiavimas alkoholiu (šiuo metu ar praeityje). Dar viena dažna kaltininkė – chemoterapija. Kiti simptomai. Dilgčiojimas ar deginantis jausmas gali pasireikšti ir delnuose, ir net ilgainiui išplisti į rankas bei kojas. Galūnės tampa nejautrios, tarytum nuolat mūvėtumėte storas kojines ar pirštines. Ką daryti. Nueikite pas gydytoją – pabandykite kartu paieškoti priežasties (ypač tai svarbu, jeigu niekada į burną neėmėte nė lašo alkoholio). Vaistų nuo periferinės neuropatijos nėra, tačiau yra įvairių medikamentų, pradedant skausmą malšinančiaisiais ir baigiant antidepresantais, galinčių padėti įveikti simptomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaudantys kojų pirštų sąnariai

Ką tai reiškia. Reumatoidinį artritą, degeneracinę sąnarių ligą... Tokie negalavimai dažnai pirmiausia pasireiškia smulkesniuose sąnariuose – kojų pirštų ar rankų krumplių. Kiti simptomai. Skausmą dažniausiai lydi dar ir sąstingis bei patinimas. Be to, skausmas paprastai būna simetrinis: vienu kartu skauda abu didžiuosius kojų pirštus. Reumatoidinis artritas pasireiškia staigiau nei degeneracinis, jo priepuoliai gali užeiti ir praeiti. Ir savo aukomis jis beveik keturiskart dažniau pasirenka moteris. Ką daryti. Norint nustatyti sąnarių – bet kokių sąnarių skausmų priežastis, būtinas kruopštus viso kūno sveikatos patikrinimas. Jei tai reumatoidinis artritas, yra daugybė vaistų ir gydymo metodų su juo kovoti: jie palengvina skausmus ir išsaugo sąnarių funkciją. Norint išvengti nepataisomų deformacijų būtina ankstyva diagnozė.

REKLAMA

Rauplėti nagai

Ką tai reiškia. Daugiau nei pusei psoriaze sergančių žmonių ši odos liga taip pat pažeidžia ir nagus – ant jų atsiranda daugybė mažyčių duobelių: gali būti gilių, o gali ir ne. Daugiau nei trys ketvirtadaliai sergančiųjų psoriaziniu artritu – gimininga liga, kuri pažeidžia ne tik odą, bet ir sąnarius, – taip pat skundžiasi duobėtais, išraižytais nagais. Kiti simptomai. Nagai (taip pat ir rankų), be kita ko, sustorėja. Ant jų gali atsirasti gelsvai rudų arba lašišos atspalvio dėmelių. Artimiausias nagui sąnarys taip pat dažniausiai būna išsausėjęs, paraudęs ir patinęs nuo uždegimo. Ką daryti. Yra daugybė vaistų psoriazei ir psoriaziniam artritui gydyti. Daugeliu atvejų jie gali atkurti nago guolio paviršių – ypač jeigu gydyti pradedama ankstyvojoje ligos stadijoje.

REKLAMA

Neįmanoma atlenkti pėdos aukštyn nuo kulno

Ką tai reiškia. Tai signalizuoja apie pažeistą nervą ar raumenį. O šio negalavimo priežastis gali glūdėti gerokai šiauriau jūsų pėdos – pavyzdžiui, nugaroje arba net petyje ar kakle. Kai kurie chemoterapijai naudojami vaistai taip pat gali trukdyti pakelti priekinę pėdos dalį vaikštant ar stovint. Kiti simptomai. Taip pat galimas skausmas ir net pėdų nejautrumas, tačiau nebūtinai. O kartais skausmas juntamas šlaunyje arba net apatinėje nugaros dalyje, nes būtent ten užspaudžiamas nervas (tai gali būti traumos arba auglio darbas). Daugeliu atvejų žmogui einant pėda velkama arba jis yra priverstas kelti kelį aukščiau nei paprastai reikėtų. Atvejai, kai toks negalavimas pažeidžia abi pėdas, nepaprastai reti. Ką daryti. Tai rimtas simptomas, todėl apie jį privalu pranešti gydytojui. Pėdos funkciją galima visiškai atkurti, bet kai kuriais atvejais negalia lieka visam gyvenimui – viskas priklauso nuo jos priežasties ir gydymo. Neretai rekomenduojama nešioti specialų įtvarą, kuris apsaugo nuo nugaros ir klubų skausmų.

REKLAMA
REKLAMA

Sausa, pleiskanojanti pėdų oda

Ką tai reiškia. Ne tik veido ar rankų oda gali būti sausa kaip popierius, todėl neignoruokite, kai tokia odos bėda atsiranda ant pėdų. Juk visai nebūtina būti sportininku, kad taptumėte vadinamosios „atleto pėdos“ – grybelinės pėdų infekcijos auka. Ši liga pirmiausia apie save praneša sausa perštinčia oda, paskui prasideda uždegimas, atsiranda pūslelių. Kai šios pratrūksta, infekcija plinta toliau. Kiti simptomai. „Atleto pėda“ – problema, dažniausiai prasidedanti tarpupirščiuose, bet paskui dėl kasymosi išplinta ant pado ir net kitose kūno vietose (pažastyse, kirkšnyse). Ką daryti. Lengvą infekcijos formą galima išsigydyti ir savo jėgomis – tereikia dažnai plauti kojas ir kruopščiai jas nusausinti. Pėdos neturi drėkti, todėl pateisinamos visos kovos su prakaitavimu formos, įskaitant ir specialią pudrą, beriamą į kojines bei batus. Jeigu per dvi savaites nepagerėja – arba infekcija įsišėlsta dar labiau, – gydytojas gali skirti išorinių arba vidinių antigrybelinių preparatų.

Spalvoti pirštai

Ką tai reiškia. Šaltu oru dėl Reino ligos (arba Reino fenomeno) galūnės iš pradžių pabąla, paskui pamėlsta, o galiausiai parausta prieš atgaudamos natūralų atspalvį. Dėl kol kas iki galo nesuprantamų priežasčių rankų ir kojų kraujagyslės jautriai sureaguoja į žemas temperatūras surengdamos tokį trispalvį šou. Kiti simptomai. Reino fenomeną taip pat galima stebėti ant rankų pirštų, nosies, lūpų, ausų. Visos šios kūno vietos palietus atrodo šaltos ir nejaurios. Dažniau Reino liga serga moterys ir gyvenantieji šalto klimato zonose. Negalavimas paprastai pasireiškia jaunesniems nei 25-erių ir vyresniems nei 40 metų žmonėms. Beje, stresas taip pat gali sukelti Reino ligos simptomus. Ką daryti. Pasitarkite su gydytoju. Reino liga nors ir sukelia aibę nemalonių pojūčių, bet tikrai nėra pavojinga. Tačiau pasitaiko žmonių, kuriems šis negalavimas yra įspėjimas, kad jie serga autoimunine liga. Tuomet jį jau pageidautina gydyti.

REKLAMA

Visi sergantieji Reino liga gali apsieiti be vaistų, jei išmoksta visada laikyti galūnes šiltai – taigi apsisaugoti nuo nemalonių kraujagyslių spazmų. Kai kuriais atvejais gydytojas gali skirti kraujagysles plečiančių vaistų – jie palengvina priepuolių simptomus.

Skausmas pėdose trukdo vaikščioti

Ką tai reiškia. Nediagnozuoti uždari lūžiai dažna nepaaiškinamų pėdų skausmų priežastis. Tokiu atveju didžiausias diskomfortas juntamas pėdos pakraščiuose, paduose arba visoje pėdoje. Blogiausia, kad tokie lūžiai gali kartotis dėl kitos užsislėpusios sveikatos bėdos – paprastai osteopenijos (kaulų audinio masės sumažėjimo, ypač būdingo vyresnėms kaip 50 metų moterims), bet kaltininkas gali būti ir prasta mityba, įskaitant vitamino D trūkumą, nepakankamą kalcio pasisavinimą arba anoreksiją. Kiti simptomai. Neįtikėtina, tačiau dažniausiai įmanoma priminti net ir lūžusius kaulus – tiesiog vaikščiojimas kelia pragarišką skausmą. Vis dėlto yra pasitaikę žmonių, kurie taip pravaikščiojo net metus. Ką daryti. Pajutę bet kokį skausmą pėdose, apsilankykite pas gydytoją. Nes jeigu savaitę ar dvi lakstėte po miestą avėdami ankštus, jums netinkančius batus, tai yra viena. O jeigu pėdų skausmas kankina 55 metų sėslaus gyvenimo būdo moterį, jai būtina atlikti kaulų tankio tyrimus. Nepakenks pasitikrinti ir mitybą.

REKLAMA

Užsirietę pirštų galiukai

Ką tai reiškia. Kai patys kojų pirštų galiukai ištinsta tiek, kad pirštai praranda savo natūralų išlinkimą ir atrodo, jog išsiriečia į viršų, tai vadinama būgniniais, arba Hipokrato, pirštais – pagal tą patį Hipokratą, aprašiusį šį negalavimą prieš gerus du tūkstančius metų. Sunku patikėti, bet tai dažnas rimtos plaučių ligos, įskaitant fibrozę ir net vėžį, požymis. Širdies bei tam tikros skrandžio ir žarnyno ligos (pavyzdžiui, Krono) taip pat siejamos su šia būkle. Kiti simptomai. Negalavimas gali pažeisti ne tik kojų, bet ir rankų pirštus. Bet nebūtinai visus – gali tik kai kuriuos. Ką daryti. Gydymas priklauso nuo ligos priežasties, todėl atminkite: šis simptomas labai rimtas, privalote apie jį papasakoti gydytojui.

„Šaudantis“ skausmas kulnuose

Ką tai reiškia. Plantarinis fascitas – taip įmantriai vadinamas jungiamojo audinio raiščio, einančio palei pėdos apačią, uždegimas. Dėl jo audinys išsitempia labiau nei turėtų normaliomis sąlygomis. Kiti simptomai. Skausmą pajuntate, kai žengiate pirmuosius žingsnius iš ryto, o į dienos pabaigą jis dažniausiai intensyvėja. Skausmas paprastai būna susitelkęs kulne (arba kulnuose), tačiau gali radijuoti ir į pado skliautą arba viršutinę pėdos dalį. Taip gali nutikti, jeigu daug bėgiojate ar šokinėjate arba jeigu avite tinkamai pėdos nefiksuojančią avalynę. Tad jeigu mėgstate dažnai vaikščioti pėsčiomis arba avėti lengvas įsispiriamas paplūdimio šlepetes, priaugote svorio arba kasdien minate kietus paviršius, priklausote rizikos grupei. Ką daryti. Jeigu skausmas atkakliai nenori trauktis kelias savaites ir atrodo, kad jis stiprėja, pasirodykite podiatrui. Rinkitės gerai pėdas fiksuojančią avalynę žemais padais, kol išgirsite tikslią diagnozę. Blogiausiu atveju gali tekti pagerti uždegimą malšinančių vaistų ir įsigyti ortopedinių įklotų į avalynę.

REKLAMA

Na ir kvapelis...

Ką tai reiškia. Nors gausiai prakaituojančios (tai vadinama hiperhidroze) ir smirdančios pėdos sukelia daugiausia rūpesčių, nemalonūs aromatai retai kada būna fizinės negalios ženklas. Tiesiog pėdose yra daugiau prakaito liaukų nei bet kurioje kitoje kūno dalyje – net pusę milijono abiejose! – o kai kurie žmonės (ir dažniau vyrai nei moterys) yra linkę prakaituoti labiau nei kiti. Dar pridėkime kojines, batus, ir bakterijos, kurios įprastai gyvena ant mūsų kūno, ima tarpti besikaupiančioje drėgmėje. Būtent jos ir skleidžia tą, švelniai pasakius, nemalonų kvapą. Kiti simptomai. Šiuo atveju ir vieno simptomo per akis. Ką daryti. Kruopščiai plaukite kojas antibakteriniu muilu ir visada gerai jas nusausinkite. Padus įtrinkite kukurūzų krakmolu arba antiperspirantu. Niekada nemūvėkite jau panešiotų kojinių. Visada rinkitės tik natūralių medžiagų kojines ir avalynę (pavyzdžiui, medvilnines ir odinius). Jeigu avite batais su raišteliais, nusispyrę juos visuomet atvarstykite – kad jie gerai išsivėdintų, – ir niekada nesiaukite avalynės, jei ši dar drėgna.

Seni batai

Ką tai reiškia. Didžiulį pavojų! Jeigu jūsų kasdien avimi batai skaičiuoja jau trečius ar net dar daugiau metų, esate vaikščiojanti bomba, kelianti pavojų savo pačių sveikatai. Specialistai sako, kad mūsų avalynė nusidėvi greičiau, nei mes manome. Ir blogiausia, kad seni batai nebefiksuoja pėdos taip, kaip derėtų, taigi didina traumų riziką. Kiti simptomai. Pūslės – jeigu batai per ankšti, nuospaudos – jeigu per siauri, skausmai kulnuose – jeigu pernelyg išklerę. Trumpai tariant: jeigu pėdos jums kelia nors kokių problemų, yra 50 procentų tikimybė, jog dėl to kalta netinkama avalynė. Pagyvenusiems žmonėms ypač svarbu pasirūpinti tinkama patogia avalyne, nes jie linkę prisirišti prie senųjų batų, kol tie visiškai praranda formą, o padai tampa tokie slidūs, jog nė pačiūžų nereikia. Ką daryti. Pirmai progai pasitaikius pakeiskite batus.

SANDRA MIŠKINIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų