REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mero alga gali susitraukti?

2013-aisiais miesto vadovų piniginės, tikėtina, suplonės: Panevėžyje sumažėjus gyventojų, gali mažėti algos ir valdžios atstovams.

REKLAMA
REKLAMA

Neeiliniame vakarykščiame miesto Tarybos posėdyje miesto merui Vitalijui Satkevičiui ir jo pavaduotojai Reginai Eitmonei nebuvo padidinti pareiginių algų koeficientai. Seimas 2013 metams paliko galioti valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinį dydį tokį, toks koks buvo šiais metais, – 450 litų. Tad mero ir vicemerės algos nepadidės beveik pusantro tūkstančio litų per mėnesį. Tačiau gali atsitikti kitas nenumatytas dalykas – sumažėjus Panevėžyje gyventojų, pagal galiojančius šalyje įstatymus, valdžiai kitais metais teks spręsti dilemą, ar mažinti pareiginių algų koeficientus.

REKLAMA

Prakalbo apie politinį atkatą Pasibaigus miesto Tarybos posėdžiui konservatorius Viktoras Trofimovas išplatino tokio turinio pranešimą: „Buvo parengti Tarybos sprendimų projektai nepartinį merą Vitalijų Satkevičių ir socialdemokratę Reginą Eitmonę pamaloninti didesnėmis algomis. Neva, tokie įstatymai tiesiog verčia didinti jiems algas, nors ketvirtadienį Seimas nusprendė visų valstybės pareigūnų, tarnautojų atlyginimų augimą įšaldyti dar vieniems metams.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės administracijos direktorės Kristinos Vareikienės teiktus Tarybai sprendimo projektus pavadinčiau politiniu „atkatu“ merui už uolią jos gynybą. Tik mero gynybos dėka direktorei pavyksta išvengti ir nuobaudų, ir interpeliacijų.

Tai, kad K. Vareikienei nepavyko prastumti mero ir vicemerės piniginių storėjimo reikalo, gal ir ne pati didžiausia bėda. Panašu, kad miesto vadovai turėtų rimtai galvoti ne apie didesnes algas, o apie jų mažėjimą. Pagal Lietuvos statistikos departamento duomenis, Panevėžio mieste gyventojų skaičius – 98,6 tūkstančio gyventojų. Todėl Lietuvos valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo priedėlis įpareigoja Savivaldybės merui nustatyti 9,45 pareiginės algos koeficientą (šiuo metu 10,98). Tačiau šiuo metu vietoj susimažinimo save krikščioniu laikantis meras į Tarybos darbotvarkę įtraukė klausimą, nustatantį sau net 12,2 pareiginės algos koeficientą. Bus įdomu pažiūrėti, ar taip skubiai ir neapgalvotai miesto vadovų algas didinti susiruošusi administracijos direktorė lygiai taip pat skubės įgyvendinti įstatymą, reikalaujantį sumažinti mero atlyginimą atsižvelgiant į gyventojų skaičiaus mažėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kiek moralu prieš šv. Kalėdas paknopstomis spręsti savo algų didėjimo reikaliukus ir kiek krikščioniška Tarybos nariams brukti tokius asmeniniu egoizmu grįstus sprendimų projektus, – nesiimu spręsti. Tegul sprendžia panevėžiečiai, klampojantys per nenuvalytus šaligatvius, klimpstantys sunkiai išvažiuojamose gatvelėse, nesijaučiantys saugiai vakarais silpnai apšviestame mieste.“ Turės keisti dydžius Paklausta, ar gali kitąmet mažėti miesto valdžios algos todėl, kad mieste beliko tik 98 600 gyventojų, Vyriausybės atstovė Panevėžio apskrityje Rasa Šošič aiškino: „Tai visai realus dalykas. Pagal Statistikos departamento duomenis, Panevėžyje nebėra šimto tūkstančių gyventojų. Belikę tik 98 600. Tai oficialūs skaičiai, todėl miesto merui pasiūliau geranoriškai pačiam spręsti algos mažinimo klausimą. Nors man buvo paaiškinta, esą deklaravusiųjų gyvenamąją vietą mieste yra per 104 tūkstančius. Manau, reikia tikėti Statistikos departamento pateiktais duomenimis. Jeigu mieste likę tiek gyventojų, tai ne tik teks mažinti pareiginių algų koeficientus, bet ir savivaldos rinkimuose Panevėžyje bus renkama mažiau Tarybos narių. Vietoj 31 bus renkami 29 politikai.“ Pataria rūpintis sava pinigine Miesto mero V. Satkevičiaus nuomonė priešinga. Anot jo, mieste, pagal gyvenamosios vietos deklaracijas, gyvena 104 000 gyventojų.

REKLAMA

„Dar keturi tūkstančiai deklaravo gyvenamąją vietą prie Savivaldybės. Tai mieste iš viso gyvena 108 000 gyventojų. Ką teikia Statistikos departamentas, nėra visai teisinga. Be to, žinoma, kaip vyko surašymas! Kita vertus, ne visi įstatymai vadovaujasi Statistikos departamento pateiktais duomenimis. Yra įstatymų, kurie vadovaujasi kitokia statistika – pagal gyventojų gyvenamosios vietos deklaracijas. Pavyzdžiui, Rinkimų įstatymas, socialinės išmokos, kompensacijos. Šie įstatymai vykdomi pagal gyvenamosios vietos deklaracijas. Dar reikia neužmiršti švietimo sistemos. Vaikai lanko mokyklas pagal tėvų gyvenamosios vietos deklaracijas. Manau, kad Viktorui Trofimovui visai nerūpi, kokią algą gaus meras ar mero pavaduotoja. Čia yra pigus politikavimas ir daugiau nieko. Verčiau tegu jis pagalvoja, jei mieste, pagal gyvenamosios vietos deklaracijas, gyvena 108 000 gyventojų, tai ir išlaidos biudžete turi būti skaičiuojamos tokiam gyventojų skaičiui. Jei vadovausimės Statistikos departamento duomenimis, kad mieste tėra 98 600 gyventojų, tai tokias pajamas ir gausime – pagal gyventojų skaičių. Kaip tuomet galėsime mokėti socialines pašalpas, kompensacijas ir kitas išmokas? Todėl ir sakau, kad kalbame ne apie mero atlyginimą“, – įsikarščiavęs kalbėjo meras ir pridūrė, kad V. Trofimovas, dirbantis Panevėžio darbo biržos direktoriumi, geriau rūpintųsi nedarbo mažinimu mieste ir nepamirštų, kad jo atlyginimas nėra pats mažiausias.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų