REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiaulietė floristė Miglė Plukienė artėjančių švenčių stalą siūlo puošti žaliai. Kūrybiškai panaudojus gėles, vaisius ar senus daiktus, galima Kalėdas paversti apelsininėmis, muzikinėmis, aitriųjų paprikų ar net džinsinėmis.

Šiaulietė floristė Miglė Plukienė artėjančių švenčių stalą siūlo puošti žaliai. Kūrybiškai panaudojus gėles, vaisius ar senus daiktus, galima Kalėdas paversti apelsininėmis, muzikinėmis, aitriųjų paprikų ar net džinsinėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dekoro priemonės namuose

M. Plukienė parengė savo pirmąją knygą – „Kviečiu prie „žalio“ stalo“.

Knygą su keturių metų laikų stalo dekoro aprašymais, iliustracijomis M. Plukienė sumanė išleisti pamačiusi, jog knygynuose pilnos lentynos patiekalų receptų knygų, tačiau nei vienos apie stalo dekorą.

REKLAMA

„Grožis yra labai svarbu. Geriau ant stalo nepadėkime dešros ar kokio patiekalo, bet gražiai jį papuoškime“, – juokavo floristė.

Floristika moteriai siejasi ne tik su estetika, bet ir su ekologija, ekonomiškumu.

Floristė skatina neskubėti iš prekybos centrų pirkti vazų, indų, nes vėliau vis tiek juos išmetame ir ieškome naujų. Ji pataria panaudoti tai, ką turime namuose.

Kodėl stalas „žalias“? M. Plukienė stengiasi puošti jį gyvais mūsų krašto, o ne atvežtiniais augalais.

REKLAMA
REKLAMA

„Žalias“ stalas autorei siejasi ir su taupumu – tų pačių daiktų naudojimu antrą kartą. Jai svarbu įvertinti ir šeimos relikvijas: „Nors prosenelės arbatinukas ar puodelis įskilęs, jį galima pritaikyti kaip gėlių vazą.“

M. Plukienės manymu, į „žalio“ stalo idėją svarbu įtraukti vaikus. Pavyzdžiui, aplenkti prekybos centrą ir užsukti į mišką, prisirinkti kankorėžių, šakelių.

„Ekologiškumo sąvoka šiandien yra labai komercinė. Man ekologiškumas – tai, kas iš gamtos. Viena kita gėlė, keletas pagaliukų ir sukuriama ištaiginga vakarienė“, – įsitikinusi floristė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stebuklai – paprastumas

„Idėja – paprastumas“, – neabejoja floristė. Pavyzdžiui, nespėjusieji nusipinti advento vainiko, gali jį pasidaryti į didelę lėkštę pridėję šakelių, kankorėžių, žvakių.

Kūčių stalo puošybai tinka džiovinti obuoliai, riešutai, šienas, moliūgų sėklos, pupelės. Visa tai galima sudėti į indą kiekvienam svečiui. Vietoje servetėlių po lėkštėmis galima pakloti šieno. Vengiantiems tiesioginio kontakto su šienu, patariama jį dėti į celofaną.

Per Kalėdas vietoje servetėlių galima kloti džinsų skiautes. Prie džinso floristė derina cinamono lazdeles, hiacintus, kankorėžius.

REKLAMA

Muzikines Kalėdas galima paruošti naudojant senus natų sąsiuvinius. Didelius lapus pritaikyti servetėlėms, o mažesniais apsukti žvakeles.

Kad nereikėtų pirkti žvakidžių, M. Plukienė siūlo apversti taures, ant jų uždėti žvakes. Į apverstas taures įdėti žaisliukų, gėlių.

Vyno degustacijos vakarui ji naudojo seną „Aušros“ muziejaus retro stiliaus kalendorių.

Sukurti „Apelsininės svajonės“ stalo dekorą M. Plukienę įkvėpė vaikystės prisiminimai, kuomet ji, užuodusi mandarinus ir apelsinus, pajausdavo artėjančias šventes.

„Kaspinėliais pasirėdę apelsinai– ne tik stalo puošmenos, bet ir gražios dovanėlės svečiams. Spalvos šildo šaltą ir tamsų žiemos vakarą“, – sako floristė.

Gintarė VALUCKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų