REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius antradienį Seime pristatė naujosios vyriausybės programą. Kaip ir buvo galima tikėtis, opozicijos gražūs valdančiųjų ketinimai neįtikino. Pristačius programą, Seime prasidėjo tikras kritikos ir klausimų maratonas.

Paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius antradienį Seime pristatė naujosios vyriausybės programą. Kaip ir buvo galima tikėtis, opozicijos gražūs valdančiųjų ketinimai neįtikino. Pristačius programą, Seime prasidėjo tikras kritikos ir klausimų maratonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Programa dviprasmiška, deklaratyvi, nekonkreti, jaučiamas idėjų deficitas. Sau užsirašiau 50 klausimų, kurie lieka neatsakyti“, – pirmasis ironiškai pareiškė Arvydas Anušauskas. A. Butkevičius iš karto susilaukė klausimų apie energetinius projektus, elektros kainas.

REKLAMA

„Tikrai jums ir jūsų naujai sudaromai vyriausybei linkiu sėkmės įgyvendinti tas nuostatas, kurias esate pateikę Vyriausybės programoje. Atsikvėpiau, kai nepamačiau programoje įsipareigojimų, kad minimali alga bus 1509 litų, kad nedarbas po dviejų metų sieks 0 proc., atsisakote senjorų ekskursijų po pasaulio paveldą. Visa tai buvo jūsų koalicijos partnerių koaliciniai pažadai“, – ironizavo Eligijus Masiulis. „Kaip jūs padidinsite darbo vietų skaičių, kai daugybė programos punktų kaip tik mažins darbo vietas?“

REKLAMA
REKLAMA

Barono Miunhauzeno žygdarbių sąrašu A. Butkevičiaus programą pavadino Dalia Kuodytė. Ji tvirtino, kad programoje nurodyta daug gerų darbų, tačiau nepaaiškinta, kaip jie bus vykdomi, kokie jų įvykdymo terminai. „Vilkindami, o de facto stabdydami regioninius energetinius projektus, naikinate Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų palaikymą ir pačių artimiausių kaimynų pasitikėjimą“, – programos nuostatą dėl santykių su kaimyninėmis valstybėmis kritikavo užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

„Pažadų programa turėtų būti konkretesnė ir atsakyti į klausimą, kaip?“, – tvirtino R. Šimašius. Jis akcentavo pirmo programos puslapio dalį: „Todėl mūsų Vyriausybės pagrindinis siekis – eiti gerovės valstybės kūrimo keliu, kad Lietuvos žmonės jaustųsi orūs, saugūs ir laimingi". Pasak teisingumo ministro, toks sakinys yra dviprasmiškas: „Jūsų siekis yra eit keliu, kaip jūs gale pamatuosite to sieko realizavimą? Kilometrais, metrais? Ar pamatuosite tik labai dideliu noru siekti?”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskirtasis premjeras vengė konkretaus atsakymo į eilinį kartą užduotą klausimą dėl Visagino atominės elektrinės statybų. A. Butkevičius tvirtino, kad būtina peržiūrėti visą Lietuvos energetinę strategiją ir tik tuomet priiminėti sprendimus.

A. Butkevičius pareiškė, kad konkretūs naujosios vyriausybės darbai bus aiškiau apibrėžti Vyriausybės priemonių plane, o galutinis rezultatas bus vertinamas rinkėjų.

***

Vyriausybės programą po pateikimo svarstys parlamento komitetai bei frakcijos. Jie išvadas turi parengti ne vėliau kaip per dešimt dienų nuo jos pateikimo. Ne vėliau kaip per 15 dienų nuo pateikimo Seimas savo posėdyje turi apsvarstyti Vyriausybės programą ir priimti dėl jos sprendimą.  

REKLAMA

Anksčiau naujosios vyriausybės programa susilaukė Finansų ministrės Ingridos Šimonytės kritikos. Savo tinklaraštyje ministrė paskelbė ilgą straipsnį, kurioje kritikuojama daugybė programos nuostatų.

Andrius Kubilius pareiškė, kad naujosios vyriausybės programa yra tik gražių ketinimų rinkinys. „Turime dokumentą, kurį man būtų sunku pavadinti Vyriausybės programa. Tai toks labiau gražių ketinimų rinkinys. (...) Gerai, jog iš programos matyti, kad nebus įgyvendinami daugelis tų gana populistinių pažadų, kuriuos girdėjome prieš rinkimus. Viena vertus, gerai, kad paaiškėjo, ko nedarys Vyriausybė, bet, kita vertus, neaišku, ką gi Vyriausybė darys“, – antradienį kalbėjo A. Kubilius.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų