REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę prezidentė Dalia Grybauskaitė patvirtino naują, nepilnos sudėties Algirdo Butkevičiaus vyriausybę. Pažvelgus į jos sudėtį, bene pirmas dalykas, krentantis į akis, yra naujųjų ministrų amžius – ši vyriausybė pagal politikų amžių yra vyriausia visų laikų Lietuvos vyriausybė. Vos du ministrai yra jaunesni, nei 50 metų. Kiek naujos vyriausybės narių amžius skiriasi nuo pasitraukiančios Andriaus Kubiliaus vyriausybės?

Praėjusią savaitę prezidentė Dalia Grybauskaitė patvirtino naują, nepilnos sudėties Algirdo Butkevičiaus vyriausybę. Pažvelgus į jos sudėtį, bene pirmas dalykas, krentantis į akis, yra naujųjų ministrų amžius – ši vyriausybė pagal politikų amžių yra vyriausia visų laikų Lietuvos vyriausybė. Vos du ministrai yra jaunesni, nei 50 metų. Kiek naujos vyriausybės narių amžius skiriasi nuo pasitraukiančios Andriaus Kubiliaus vyriausybės?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Senoji gvardija“

54,2 – būtent toks yra vidutinis naujojo ministrų kabineto narių amžius. Būtent tiek metų (54) yra ir vyriausybės vadovui A. Butkevičiui. Tačiau jis nėra nei vyriausias, nei jauniausias vyriausybės atstovas. O jaunuolių tarp ministrų apskritai yra nedaug. Tarp „senolių“ vienintelis kaip jaunuolis gali atrodyti nebent Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, kuriam šiemet sukako dar tik 36 metai. Prie „jaunuolio“ statuso „pritempti“ galėtume nebent dar 44 metų amžiaus Žemės ūkio ministrą Vigilijų Jukną.

REKLAMA

Visi likusieji naujosios vyriausybės nariai jau yra perkopę penkių savo gyvenimo dešimtmečių ribą. Kai kurie jau netgi įžengė į septintąją dešimtį. Kultūros ministras Šarūnas Birutis ir užsienio reikalų ministras Linas Antanas Linkevičius šioje kategorijoje yra jauniausieji – jiems yra po 51 metus. 52 metai šiemet sukako Rimantui Šadžiui, kuris vadovaus Finansų ministerijai.

Prie septintosios dešimties šiemet dar labiau priartėjo 3 naujos vyriausybės nariai. Vėl krašto apsaugos ministru paskirtas Juozas Olekas gali pasigirti jau 57 gyvenimiškos patirties metais, o naujieji teisingumo ir aplinkos ministrai, socdemas Juozas Bernatonis ir „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis, šiemet šventė 59 savo gimtadienius.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausias vyriausybės narys – Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, kuris rugpjūčio 9 dieną atšventė jau 61 savo gimtadienį. Vos po vienuolikos dienų, rugpjūčio 19 dieną, 61 gimtadienį paminėjo ir kol kas vienintelė naujosios vyriausybės narė-moteris, naujoji ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. 60 metų šiemet sukako ir susisiekimo bei vidaus reikalų ministrams – atitinkamai Rimantui Sinkevičiui ir Dailiui Alfonsui Juknai.

A. Kubiliaus vyriausybė – „jaunuoliai“

Faktas, kad dabartinė vyriausybė yra vyriausia pagal amžių Lietuvos istorijoje, liudija apie tai, kad kairieji pasitiki senaisiais savo partijų „smogikais“ ir nėra prie aukščiausių valdžios postų linkę prileisti jaunesnių, naujos kartos politikų. Tuo ši vyriausybė visiškai skiriasi nuo praėjusio, A. Kubiliaus ministrų kabineto, kurios vidutinis amžius yra gerokai mažesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už tai, visų pirma, senoji vyriausybė turėtų dėkoti Lietuvos liberalų sąjūdžiui. Jie į ministrus delegavo, naujosios vyriausybės kategorijomis, „paauglius“. Tapimo ministrais akimirką liberalams Gintarui Steponavičiui ir Eligijui Masiuliui buvo vos 41 ir 44 metai. O štai Remigijus Šimašius teisingumo ministru tapo vos 34 metų amžiaus. Ir tai toli gražu nėra vieninteliai išeinančios vyriausybės „jaunuoliai“. Ūkio ministro pareigas Rimantas Žylius pradėjo eiti 37 metų amžiaus, o Ingrida Šimonytė perėmė Finansų ministerijos vadovavimą būdama 35 metų amžiaus.

REKLAMA

Tiek kultūros ministro Artūro Gelūno (tapo ministru būdamas 41 metų), tiek ir sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio (43 metų) taip pat jokiais būdais negalėtume priskirti prie Lietuvos politikų „senių“. Prie jų turbūt negalėtume priskirti ir 49 metų amžiaus savo pareigas pradėjusio eiti aplinkos ministro Gedimino Kazlausko.

Tiesa, įdomus pastebėjimas. Vyriausi pasitraukiančios vyriausybės nariai yra būtent rinkimus laimėjusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai. Rasa Juknevičienė krašto apsaugos ministre tapo 50 metų, Donatas Jankauskas socialinės apsaugos ir darbo ministru – 51 metų amžiaus. 52 metų amžiaus į vyriausybę įžengė užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ir žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius.

REKLAMA

Na, o vyriausias šios Vyriausybės narys – energetikos ministras, 57 metų amžiaus pareigas pradėjęs eiti Arvydas Sekmokas. Kiek ironiška, prisiminus, kad būtent Energetikos ministerijai A. Butkevičiaus Vyriausybėje vadovaus jauniausias jos narys Jaroslavas Neverovičius.

Susumuokime baigiančios Vyriausybės narių amžių, skaičiuojant tuos ministrus, kurie savo postuose yra dabar, ir pagal tą amžių, kokio jie pradėjo eiti savo pareigas. Būsite apstulbę – 42,3 metų. Tai reiškia, kad Andriaus Kubiliaus vyriausybė už A. Butkevičiaus ministrų kabinetą buvo jaunesnė beveik 12 metų... Turbūt galėtume daryti išvadą, kad kairieji paprasčiausiai labiau pasitiki vyresniais, labiau patyrusiais politikais, o dešinieji nebijo naujovių, jauno kraujų ir inovacijų? Sunku pasakyti, nes atsakymas galėtų būti ir kitoks – kairiuosius kamuoja lyderių krizė?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujoji vyriausybė:

Algirdas Butkevičius – ministras pirmininkas (54 metai)

Valentinas Mazuronis – aplinkos ministras (59 metai)

Jaroslav Neverovič – energetikos ministras (36 metai)

Rimantas Šadžius – finansų ministras (52 metai)

Juozas Olekas – krašto apsaugos ministras (57 metai)

Šarūnas Birutis – kultūros ministras (51 metai)

Rimantas Sinkevičius – susisiekimo ministras (60 metų)

Vytenis Povilas Andriukaitis – sveikatos apsaugos ministras (61 metai)

Juozas Bernatonis – teisingumo ministras (59 metai)

Linas Antanas Linkevičius – užsienio reikalų ministras (51 metai)

Birutė Vėsaitė – ūkio ministrė (61 metai)

Dailis Alfonsas Barakauskas – vidaus reikalų ministras (60 metų)

Vigilijus Jukna – žemės ūkio ministras (44 metai)

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų