REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keturiolika visuomeninių organizacijų rinkimus į Valstybės kultūros paveldo komisiją vadina neskaidriais, todėl ragindami juos atšaukti išsiuntė skundus aukščiausiems Lietuvos vadovams. Visuomenininkus stebina, kad Paveldo komisiją rinko pasižymėję nejautra istoriniam palikimui asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame pasipiktinę kovo 21 d. įvykusiais rinkimais į Valstybinę kultūros paveldo komisiją nuo visuomeninių organizacijų. Vertiname juos kaip akibrokštą pilietinei visuomenei“, – savo kreipimesi teigia organizacijos.

REKLAMA

Jų pastebėjimu, nuo rinkimų nušalinta Žvėryno bendruomenė, tačiau juose dalyvavo buvusi Kultūros vertybių apsaugos departamento direktorė Diana Varnaitė. Žvėryno bendruomenė nuosekliai globoja paveldą ir aktyviai kovoja už jo išsaugojimą.

Dėl paveldosaugos skandalų D. Varnaitė buvo atleista.

„D. Varnaitės vadovavimo metais Lietuvos paveldosaugos sistema tapo itin neskaidri, o paveldo vertybių naikinimas ir žalojimas įgijo sisteminį pobūdį“, – piktinasi visuomeninės organizacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Jos primena, kad Žvėryno bendruomenės nariai pasisakė prieš paveldosaugos gėdos simboliu šiandien vadinamo „Novotelio“ statybas, kai D. Varnaitė šį projektą pasirašė, atšaukdama jį atmetusio savo pavaldinio parašą.

Anot piliečių, teisė dalyvauti rinkimuose palikta organizacijoms, kur galimas interesų konfliktas, taip pat asmenims, kurių veikla yra padariusi žalos kultūros paveldui. Jie mini ne vien D. Varnaitę, bet ir paveldui žalingus projektus laiminusius architektus.

Todėl 14 nevyriausybinių organizacijų ir judėjimų reikalauja rinkimus pripažinti negaliojančiais ir skelbti naujus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10 Valstybinės kultūros paveldo komisijos narių kas 4 metus skiria Prezidentas, Seimas ir Ministras Pirmininkas. Du narius renka visuomeninės organizacijos, kurių veikla susijusi su kultūros paveldo apsauga.

Skundą pasirašė Žvėryno bendruomenė, M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas, Pilaitės bendruomenė, Jūrinės istorijos ir kultūros klubas „Budys“, Pilių ir dvarų asociacija, Lietuvos Žaliųjų judėjimas, Vilniaus nepriklausomų bendruomenių asociacija, Kuršių nerijos mylėtojų draugija, Visuomeninė aplinkos apsaugos komisija, Visuomeninė miesto plėtros komisija, VšĮ „Plėtros konsultacijos“, Klaipėdos miestiečių iniciatyvinė grupė, neformalus judėjimas „už Lietuvą be kabučių“ bei Kauno istorikų draugija.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų