REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienio pavakarę sėkmingai susprogdinta senojo Panemunės tilto sija. Tilto griūtį susirinko stebėti keli šimtai kauniečių.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Kauno savivaldybės pranešimo, bandomieji ilgiausios tilto sijos sprogdinimo darbai buvo atlikti daugiau kaip prieš savaitę. Tada bandomasis sprogdinimas leido įvertinti, kokio minimalaus sprogmenų kiekio reikia norint išardyti siją. Specialistams atlikus skaičiavimus ir nustačius tikslią sprogmenų išdėstymo schemą, tilto sija ketvirtadienį buvo susprogdinta.

REKLAMA

„Pirmą kartą gyvenime teko paspausti detonatoriaus mygtuką. Maloniau yra įkasti simbolines kapsules, kurios žymi statybų pradžią, tačiau situacija yra tokia, kad nesugriovus senojo tilto, nepastatysi naujo“, – sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, kuriam buvo patikėta nuspausti sprogmenis aktyvavusį detonatoriaus mygtuką.

„Šį kartą pavyko sėkmingai susprogdinti tilto siją. Iki metų pabaigos, kada tiltas turi būti visiškai išardytas, dar bus 4–5 tokie sprogdinimai. Šiandieninio sprogdinimo metu į vandenį nukrito 56 tonų svorio konstrukcijos. Panaudojus elektrinius detonatorius jos buvo sutrupintos į nuo 5 iki 20 tonų svorio siekiančius gabalus. Artimiausiomis dienomis viskas bus ištraukta iš upės ir išvežta į atliekų saugojimo ir perdirbimo aikštelę. Betono atliekos bus perdirbtos į betono skaldą. Iš upės dugno taip pat bus išvalytos ir smulkios dalelės“, – po sprogdinimo pasakojo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

REKLAMA
REKLAMA

Miestui beveik šešis dešimtmečius tarnavęs tiltas ardomas panaudojant dvi technologijas: virš vandens esantys tilto tarpatramiai demontuojami juos sprogdinant, o tarpatramiai, esantys virš sausumos, karpomi nuo žemės. Visų pirma buvo supjaustyta išilginė tilto perdanga ir sudalinta į atskiras sijas.

Tilto sprogdinimo darbus bendrovė „Detonas“ atlieka 5 etapais. Norint suardyti intarpinę siją reikėjo išgręžti daugiau kaip šimtą 40 mm skersmens 2 metrų ilgio išgrąžų sprogmenims įdėti. Papildomai bus išgręžtos dar apie 500 vienetų arba 1 km išgrąžų. Joms gręžti yra naudojamos specialios deimantinės karūnos.

Sprogdinimo metu saugumu rūpinosi policijos pareigūnai ir viešosios tvarkos tarnybos darbuotojai. Paskaičiuota, kad saugus atstumas pastatams ir statiniams nuo smogiamosios bangos poveikio yra 100 m. Nei vienas statinys nepatenka į šią zoną. Likus 15 minučių iki tilto sprogdinimo darbų buvo susprogdintas nedidelis, apie 100 gramų sveriantis užtaisas, iš darbų zonos išbaidęs žuvis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų