REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusikaltimo „palikimas“ – prievartos vaisius

100 000 litų už sutryptą svajonę būti vienuole ir visiškai pakeistus gyvenimo planus neketinus tapti motina. Taip savo skaudžius išgyvenimus įvertino labai religinga akla kaunietė (21 m.), po išžaginimo tapusi nėščia ir ryžusis gimdyti prievartos vaisių. O kita panašaus likimo mergina – tauragiškė (19 m.) – tokią savo padėtį pavertė šou reginiu.

REKLAMA
REKLAMA

Temidė gailestinga

Kaišiadorių teismas išnagrinėjo neregės kaunietės Giedrės (vardas pakeistas) išžaginimo bylą ir merginos gyvenimą visai kita linkme prieš jos valią pakreipusį niekdarį Audrių Gasiūną (46 m.) pasiuntė už grotų 3 metams ir 7 mėnesiams.

REKLAMA

Šiam Kazimieriškių kaimo (Elektrėnų sav.) gyventojui pagal Baudžiamąjį kodeksą grėsė laisvės atėmimo bausmė iki 7 metų. Griežtesnę bausmę žagintojui, už tokį patį nusikaltimą jau net du kartus teistam ir prieš 12 metų, prašė skirti ir jį teisme kaltinusi Kaišiadorių prokuratūros prokurorė Vilija Žukauskienė, tačiau teisėja Joana Kvaselytė nusprendė, kad penktą kartą į teisiamųjų suolą sėdusiam vyrui pakanka vidutinio dydžio bausmės.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėja nutarė, kad ir 100 000 litų – per didelė suma, kurią nukentėjusioji Giedrė paprašė priteisti iš kaltinamojo, pinigais įvertinusi patirtą moralinę žalą. Taigi nuteistasis įpareigotas sumokėti išniekintai kaunietei tik 20 000 litų. Mat, anot teisėjos, dokumentais neįrodyta, kad po išžaginimo Giedrė kreipėsi pagalbos į psichologus ir socialinius darbuotojus, kaip ir neįrodyta, jog įvykis pakenkė merginos sveikatai.

Suprantama, Giedrės motinos liudijimas teisme – ne dokumentas. O ši moteris pasakojo, kad po išžaginimo dukra labai pasikeitė: nebėra kupina energijos, kaip būta anksčiau, ji užsisklendė savyje, viską išgyvena tyliai, be to, nusilpo fiziškai, nes dėl nėštumo ir gimdymo teko atidėti jau prieš metus planuotą žandikaulio operaciją, o be jos Giedrė negali normaliai valgyti. Motina neslėpė, kad nusikaltimas sukrėtė ir visą religingą jos giminę, nes lytinę prievartą patyrė itin dorai auklėta mergina, niekada nesidomėjusi vyrais, nė karto nedraugavusi su vaikinu, neturėjusi lytinių santykių – visada svajojusi būti vienuole.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią istoriją dar nagrinės ir Kauno apygardos teismas, jau gavęs išteisinimo siekiančio nuteistojo skundą.

Žagintojo spąstuose

Apie Giedrės tragediją negali ramiai kalbėti ir jos artima draugė Laima. Ji pasakojo, kad iškart po įvykio policininkai paprašė jos populiariau paaiškinti Giedrei, kas yra lytinė prievarta, sperma, abortas, nes tokios sąvokos religingai merginai – ne iš jos interesų pasaulio.

Niekdario auka Giedrė tapo praėjusių metų lapkričio 4-osios pavakarę, kai Kauno pakraštyje viena stabdė pakeleivingus automobilius. Akla mergina turėjo nuvažiuoti į Vilnių, o kitą dieną eiti pas medikus dėl žandikaulio operacijos. Tokiu būdu ji važinėdavo ir anksčiau, bet niekada nebuvo nei išgąsdinta, nei nuskriausta – atvirkščiai: žmonės padėdavo jaunai neregei.

REKLAMA

Kadangi Giedrė visiškai nieko nemato ne nuo gimimo, o regėjimą praradusi vėliau, todėl savo kasdienybėje ji puikiai savarankiškai susitvarko įgūdžių iš praeities, klausos, lytėjimo, skonio, uoslės pagalba.

Šie gebėjimai padėjo Giedrei suprasti, kad tąkart stabdant jai sustojo angliškas automobilis, kurio vairas – dešinėje pusėje. Pagal balsą mergina įvertino ir vairuotojo amžių. Tik vėliau sužinojo, kuo jis vardu, nes vyras, sutikęs pavežti, savo vardo nesakė – jis gana greitai buvo užvaldytas klastingos minties aklą pakeleivę pamylėti.

REKLAMA

A. Gasiūnas savo tikslą pasiekė, kai automobiliu pasuko į nuošalią vietą už Kauno, Kaišiadorių rajone. Nors Giedrė priešinosi, prašė jos neliesti, verkė ir net meldėsi, tuo metu pusės metukų sūnelį su sugyventine auginęs vyras buvo kurčias savo aukos prašymui.

Galima spėti, kad tokių „seansų“ A. Gasiūno kasdienybėje būta ir anksčiau – jo automobilyje pareigūnai vėliau aptiko net penkis mobiliuosius telefonus su SIM kortelėmis ir popieriaus lapelių, ant kurių buvo užrašyti telefono numeriai ir moterų vardai – Katia, Liuda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Donžuaną“ įklampino akla, bet protinga mergina, po nusikaltimo užvaldyta minties niekdarį būtinai pasodinti į teisiamųjų suolą. Išniekinta Giedrė gudraudama paprašė žagintojo parvežti ją į Kauną ir esą nors ledų nupirkti. Kai žagintojas prie Kauno geležinkelio stoties išlipo pirkti bilieto neregei, ši iššoko iš mašinos, kreipėsi į kito automobilio vairuotoją, paprašė pasakyti jai A. Gasiūno mašinos numerius, juos tuoj pat pasiuntė SMS žinutėmis kelioms savo draugėms, o pati kreipėsi į policiją. Taip žagintojas buvo sučiuptas.

REKLAMA

Pagalbos atsisakė

Prievartos tragediją išgyvenusi Giedrė po kurio laiko tapo naujų draskančių minčių įkaite – medikams nustačius, kad mergina laukiasi kūdikio, ji turėjo nuspręsti, ar gimdyti prievartos vaisių. Itin religinga Giedrė gana greitai nutarė gimdyti ir pati auginti kūdikį, padedama mamos. Ši teisme liudijo, kad perkalbėti dukterį nesiekė – leido pačiai nuspręsti, jeigu jau ištikęs toks likimas.

Šiandien Giedrė – kelių mėnesių sūnelio mama. Ji įsitikinusi, kad vaikelis niekuo nekaltas dėl visko, kas įvyko pernykštį lapkritį, todėl turi gyventi, augti. Giedrės žodžiais, šis vaikelis – tik jos, tėvo jis neturi. Jaunoji mama įsitikinusi, kad sūnus niekada nebus keikiamas, stumdomas ar nekenčiamas.

REKLAMA

Panašiai apie kūdikį, kurio šiuo metu laukiasi, kalba ir Tauragės rajone gyvenanti Raimonda (vardas pakeistas). Tik ji savo gyvenamojoje aplinkoje vertinama ne taip palankiai kaip kaunietė Giedrė.

Raimonda kurį laiką laimės ieškojo su draugais išvykusi į Prancūziją. Bet iš ten gimtinę pasiekė gandai, kad išvykę lietuviai valkatauja, vagiliauja, nedorai gyvena. Galiausiai Raimonda, palikusi draugus, namo parvyko būdama nėščia ir pasakė, kad nėštumas – išžaginimo pasekmė, kurią panaikinti jau pavėluota.

Tą patį Raimonda pasakojo ir vienos TV laidos kūrėjams, į kuriuos kreipėsi pagalbos, nes suprato, kad su naujagimiu nebeturės kur gyventi. Merginos motina – asocialus landynės žmogus, o tėvas gyvena atskirai ir gana tvarkingai, tačiau dukros gyvenimu nelinkęs domėtis. „Per daug ji man nutaisiusi, – sakė vyras. – Melas, pabėgimai iš namų, netesimi pažadai, polinkis į kompanijas ir veržimasis kartoti motinos gyvenimą man nepriimtini dalykai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors Raimonda visiems liudija apie lytinę prievartą, patirtą Prancūzijoje, tačiau į Tauragės policiją dėl savo kraštiečio įtariamo nusikaltimo mergina nesikreipė. Ji linkusi didžiuotis būsima motinyste, bet neturi kur gyventi, o kelis pagalbon atvykusių TV laidos kūrėjų pasiūlymus koketuodama atmetė, nes jie esą „suvaržo laisvę“.

„Šiuo atveju greičiausiai nieko kito nebus, tik gruodį gimęs naujagimis papildys valstybės globotinių gretas, – spėliojo seniūnijos darbuotojos. – Raimonda mano tapusi didvyre, kad ryžosi auginti prievartos vaisių, tačiau iš tikrųjų ji tik pasmerkia vaikelį gyvenimui be gimdytojos.“

REKLAMA

Užaugo mylimas

Gimdyti ar negimdyti prievartos vaisių – kasdienybėje nuolat gyva diskusija, nes lytinė prievarta – vis dar dažnas nusikaltimas. „Akistata“ jau ir anksčiau yra pasakojusi panašių istorijų, teiravusis medikų, psichologų nuomonės. Štai žinoma vilnietė akušerė-ginekologė Vaiva Eringytė yra sakiusi, kad niekada nepralaimi tie, kurie eina su gyvybe. O marijampolietė psichologė Jolita Adomaitytė yra  raginusi tokių nusikaltimų aukas būtinai ieškotis specialistų pagalbos – nepaversti savo tolimesnio gyvenimo vien tragiškų prisiminimų košmaru.

REKLAMA

Kad prievartos vaisius gali augti laimingas ir mylimas, savo pavyzdžiu „Akistatą“ tikino klaipėdietis Arvydas V. (30 m.), pastaruoju metu gyvenantis užsienyje. „Aš irgi gimiau po to, kai mano mamą, tuomet vos 17 metų paauglę, išžagino tamsoje ją užpuolęs ir smūgiais palaužęs nusikaltėlis, tykojęs vėlyvų praeivių, – sakė Arvydas. – Mama atsigavo būdama visai nuoga, praskelta galva, turėjo gydytis. Pareigūnai žagintojo nesurado. Jis mamai buvo pirmas vyras jos gyvenime.“

Visa tai Arvydas sužinojo tik jau tapęs pilnamečiu – mama pati papasakojo, nes sūnus atkakliai spaudė parodyti tėvo nuotraukas, supažindinti su jo giminėmis. O iki tol berniukas buvo maitinamas melu, esą jo tėtis žuvęs per avariją.

REKLAMA
REKLAMA

Arvydas ir dabar graudinasi pasakodamas, kokiame minčių pragare turėjo gyventi jo jaunutė mama, po išžaginimo sužinojusi, kad laukiasi, ir ilgai iš namiškių girdėjusi tik raginimą ryžtis abortui.

„Tačiau aš gimiau – mama taip norėjo, – pasakojo Arvydas. – Augau sveikas, daug sportavau, gerai baigiau mokslus – esu mamos pasididžiavimas. Mama pasišventė tik man – neieškojo draugijų, neturėjo jokio draugo. Žinau, kad jai buvo labai nelengva. Kai sužinojau savo istoriją, atsiprašinėjau mamos už tėvą, kurio tėvu, žinoma, nelaikau.“

Dabar Arvydo mama gyvena taip pat užsienyje, netoli sūnaus šeimos. Likimas moteriai galiausiai nusišypsojo – ji ištekėjo už našlio, Arvydo draugo tėvo. „Dabar sakau, kad Dievas šiai religingai moteriai atlygino už jos kančias – ji gyvena laiminga, mylinti ir mylima. O aš galiu tik padėkoti mamai, kad tada po nusikaltimo nenužudė manęs, prievartos vaisiaus, nesibjaurėjo manimi, neskriaudė ir niekada nieko neprikaišiojo.“

Tik faktai:

Jonaviškė Gitana (19 m.) rūpestingai augina 5 metukų dukrelę, kurią pagimdė patyrusi lytinę prievartą. Merginą išžaginęs Ukmergės rajono gyventojas Harius Stakauskas (30 m.) už tai nuteistas 20 metų kalėti ir šiuo metu atlieka bausmę.

REKLAMA

Marijampolietė Rasa (32 m.), dviejų vaikų mama, naujagimės dukrelės atsisakė dar ligoninėje, nes teigė, kad ji gimusi po išžaginimo. Netrukus pamestinukę įsivaikino tvarkingi, išsilavinę bevaikiai sutuoktiniai – mažylė jau 11 metų auga mylima.

Kėdainiuose mergina (19 m.) augina 5 metų sūnelį, kuris gimė po to, kai merginą išžagino jos tikras tėvas Romas (42 m.). Iki tol 8 vaikus turėjęs alkoholikas devintajam kartu yra ir senelis, beje, išaiškintas tik DNR tyrimo dėka.

Šilalės rajone moteris augina 15 metų sūnų, kurio tėvas – kartu ir motinos tėvas Alfonsas (62 m.). Jis už dukters išžaginimą neseniai atliko 14 metų įkalinimo bausmę ir grįžo pas dukterį, kuri savo žagintojui atleido.

Jokio piktumo savo prievartautojui seniai nejaučia ir užsienyje šiuo metu gyvenanti marijampolietė Vaida (26 m.), prieš 13 metų, kai ir pati buvo trylikametė, pagimdžiusi sūnelį, kurio tėvas – Vaidos patėvis (42 m.). Mama pirmagimiu rūpinasi tinkamai, jau turi ir daugiau atžalų.

Irena Zubrickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų