REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, jog jį jaudina ne tai, kaip uraganas „Sandy“ atsilieps rinkimams, o kaip jis atsilieps amerikiečių šeimoms ir šalies ekonomikai. Prezidentas pirmadienį kalbėjo Baltuosiuose rūmuose apie situaciją, kurį klostosi uraganui „Sandy“ artėjant prie JAV rytinės pakrantės.

REKLAMA
REKLAMA

„Svarbiausia žinia, kurią noriu šiuo metu pranešti visuomenei tokiu metu yra „prašau klausykite, ką jums sako valstijos ir vietos pareigūnai“. Kuomet jie sako, kad jums reikia evakuotis, taip ir turite padaryti“, − televizijos transliuotame kreipimesi į tautą iš Baltųjų Rūmų kalbėjo B. Obama.

REKLAMA

Kaip pažymėjo B. Obama, meteorologų prognozės rodo, kad uragano epicentras iš Atlanto vandenyno į JAV pakrančių rajonus atslinks pirmadienį „vakarop“ vietos laiku (antradienį paryčiui Lietuvos laiku). Stichijos šėlsmo padarinius pajus milijonai amerikiečių, įspėjo JAV administracijos vadovas.

Pasukęs link rytinės pakrantės uraganas „Sandy“ sustiprėjo, todėl didžiuosiuose miestuose įskaitant Niujorką ir Vašingtoną baiminantis gyvybei grėsmę keliančių potvynių gyvenimas tarsi sustojo. Oro sąlygos sutrikdė JAV prezidento rinkimų kampaniją, Niujorke uždaryta akcijų birža, sutriko elektros tiekimas, o tūkstančiai žemiau esančių pakrantės vietovių gyventojų buvo priversti evakuotis, skelbia „The New Zealand Herald“.

REKLAMA
REKLAMA

Artėjančio „Sandy“ uragano maksimalus vėjo greitis pasiekė 150 km/h trečią valandą Lietuvos laiku, jo epicentras tuo metu buvo nutolęs maždaug per 330 kilometrų į pietryčius nuo Atlantos. Prezidentas B. Obama atšaukė vizitą pagrindiniame rinkimų mūšio laukė, Floridos valstijoje ir sugrįžo į Baltuosius Rūmus tam, kad galėtų koordinuoti rengiamas neatidėliotinos pagalbos priemones, o tuo metu gyventojai uždarinėjo rūsių liukus ir orą stebėjo tiesiogiai internete transliuojančių kamerų pagalba.

Likus vos aštuonioms dienoms iki rinkimų, kiek dabartinis demokratų partijos atstovas, kiek respublikonams atstovaujantis jo konkurentas Mittas Romney stengėsi išlaikyti teigiamus visuomenės vertinimus, susijusius su galimomis priemonėmis audros padariniams švelninti. Juolab, kad visi puikiai prisimena uragano „Katrina“ 2005 m. palikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet gamtos stichijai nusiaubus Naująjį Orleaną, tuometinio prezidento Goerge V. Busho veiksmai reaguojant į susidariusią padėtį ir skubios pagalbos vėlavimas daugelio visuomenės narių buvo įvertintas kaip valdžios institucijų neįgalumo demonstracija ir reiškė jo prezidentavimo pabaigą.

B. Obama jau pasirašė nepaprastosios padėties deklaravimo aktus, leidžiančius naudoti specialiuosius fondus Niujorko, Masačiusetso, Konektikuto ir Merilendo valstijose, taip pat Kolumbijos, Naujojo Džersio, Pensilvanijos ir Rod Ailendo apygardose.

Anot B. Obamos, „rinkimai pasirūpins patys savimi“. Šalies prezidentą amerikiečiai rinks lapkričio 6 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų