REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesėkmingą „Drąsos kelio“ pasirodymą antrajame rinkimų ture lėmė dvi priežastys – mažas rinkėjų aktyvumas ir senųjų, „biudžetinių“, partijų susivienijimas prieš šią partiją, sako „Drąsos kelio“ rinkimų štabo vadovas Valdas Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirma priežastis (nesėkmingo „Drąsos kelio“ pasirodymo, – ELTA) – mažas rinkėjų aktyvumas, kuris dėsningas antrame ture, dalyvavo apie 30 proc., o tokiu atveju lemia tų sisteminių partijų lojalūs šalininkai, rėmėjai, todėl ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, ir socialdemokratai pasirodė stipriai. Antra, prieš mus antrame ture gana netikėta buvo, kad susivienijo visos biudžetinės senosios partijos. Konservatorius rėmė ir socialdemokratai, ir Darbo partija, ir kitos partijos. Ir todėl faktiškai mūsų 9 kandidatai pralaimėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų senajai nomenklatūrai“, – pirmadienį spaudos konferencijoje žurnalistams sakė V. Vasiliauskas.

REKLAMA

Jis taip pat sakė, kad „Drąsos kelias“ buvo vienintelė partija, prieš kurią rinkimų metu buvo naudotos juodosios technologijos. Kaip pavyzdžius jis pateikė „Drąsos kelio“ rinkimų stebėtoją, Pajūrio apygardoje apkaltintą balsų klastojimu, kuri, anot jo, iš tikrųjų buvo deleguota „Lietuvos sąrašo“, arba prieš pat antrąjį rinkimų turą nesuderinus su partija Audriaus Nako paviešintą slaptą pokalbio su Seimo Pirmininke Irena Degutiene įrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Patį „Lietuvos sąrašą“ V. Vasiliauskas apibūdino kaip juodųjų technologijų produktą.

„Lietuvos sąrašas“ yra tipiškas juodųjų technologijų pavyzdys, kuris buvo nukreiptas prieš „Drąsos kelią“ ir buvo painiojami žmonių protai", – sakė V. Vasiliauskas.

Jis akcentavo ir tai, kad, pasikeitus partijų finansavimo įstatymui, naujoms partijoms pritraukti lėšų rinkimams yra sunku. Anot V. Vasiliausko, tai, ką su tokiu mažu finansavimu padarė „Drąsos kelias“, „tolygu stebuklui“.

Partijos lyderė Neringa Venckienė pažymėjo, kad „Drąsos kelias“ turėtų likti opozicijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes manome, kad mums geriausia būtų opozicijoje. Nes iš esmės išeina ta pati valdžia. Mums geriausia būtų priešintis neteisėtiems, Lietuvai nenaudingiems sprendimams“, – sakė N. Venckienė.

Ji teigė, kad greičiausiai koaliciją formuos tos partijos, kurios dėl jos tariasi dabar, – Darbo partija, socialdemokratai ir Tvarka ir teisingumas.

Galimą „vaivorykštės“ koaliciją tarp socialdemokratų ir konservatorių V. Vasiliauskas apibūdino kaip „galutinį žlugimą, visų ribų išplovimą ir blogą reiškinį demokratijai“, nors pripažino, kad tai, jog koaliciją gali formuoti sukčiavimu įtariama Darbo partija, taip pat yra „beprecedentis atvejis“. Anot jo, kadangi laimėjo sisteminės partijos, gerų alternatyvų formuojant koaliciją iš esmės nėra.

REKLAMA

„Mūsų kandidatai antrame ture įsitikino, kad dešinė ir kairė Lietuvoje yra tik žodžiai, kai susivienija nomenklatūra. Senoji nomenklatūra mūsų kandidatus ir įveikė“, – sakė jis.

V. Vasiliauskas pažymėjo, kad, balsuojant dėl tokių projektų kaip atominės elektrinės ateitis ar suskystintų dujų terminalas, kiekvienas balsas gali daug lemti, todėl „Drąsos kelias“ gali suvaidinti reikšmingą vaidmenį.

N. Venckienė irgi sakė, kad dėl kiekvieno balsavimo partija spręs atskirai. Ji teigė, kad, pavyzdžiui, palaikytų socialdemokratų iniciatyvą nuo sausio 1 d. didinti minimalų mėnesinį atlyginimą iki 1000 litų.

„Šiandien A. Butkevičius sakė, kad nuo sausio 1 d. bus 1000 litų minimali alga. Tai būtent tokia nuostata yra mūsų rinkiminėje programoje, aišku, mes balsuotume už tai, kad taip būtų. Mes pritariame, mes patys kalbame apie tai“, – sakė „Drąsos kelio“ lyderė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų