REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Manote, kad visi pasaulio „McDonald's“ restoranai vienodi? Klystate. Tradicinį sūrainį tikriausiai rasite kiekviename šių greitojo maisto užkandinių. Tačiau kiekvienoje šalyje yra tik jai būdingų patiekalų, kurie dažniausiai yra pagardinti tradiciniais to krašto prieskoniais ar ingredientais ir pavadinti skambiais, tautiniais pavadinimais.

Manote, kad visi pasaulio „McDonald's“ restoranai vienodi? Klystate. Tradicinį sūrainį tikriausiai rasite kiekviename šių greitojo maisto užkandinių. Tačiau kiekvienoje šalyje yra tik jai būdingų patiekalų, kurie dažniausiai yra pagardinti tradiciniais to krašto prieskoniais ar ingredientais ir pavadinti skambiais, tautiniais pavadinimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo prancūziškų sumuštinių iki japoniškų burgerių – šios nacionalinių patiekalų improvizacijos „McDonald's“ leido išgyventi ekonominę krizę.

REKLAMA

Vienas populiariausių greitojo maisto restoranų turi per 32 tūkst. filialų 119-oje šalių visame pasaulyje. Manoma,  kad „McDonald's“ sėkmė paslaptis – aptarnavimas ir dėmesys kiekvieno kliento poreikiams, sugebėjimas pasiūlyti kažką kiekvieno skoniui. Nuo Paryžiaus iki Delio: štai dešimt populiariausių „McDonald's“ patiekalų, kurių restorano tėvynėje Amerikoje nė su žiburiu nerasi.

Indija: „Big Spicy Paneer Wrap“

Šis greitojo maisto patiekalas yra labai panašus į tradicinį indišką maistą, parduodamą tiesiog gatvėse. Jis aštrus, vegetariškas, su tradiciniu panyru, pagardintas pietų Azijos sūriu. Šis vegetariškas „vyniotinis“ taip išpopuliarėjo visuose (271) Indijoje esančiuose restoranuose, kad kitąmet planuojama atidaryti dar du, vien tik vegetariško maisto „McDonald's“.

REKLAMA
REKLAMA

 

Indija: „Big Spicy Paneer Wrap“ (nuotr. facebook.com)Indija: „Big Spicy Paneer Wrap“ (nuotr. facebook.com)

 

Japonija: „Ebi Filet-O“

Dalies „McDonald's“ restoranų Japonijoje prezidentas Eikoh Harada's siekė amerikietišką greitąjį maistą pritaikyti japonų skoniui. 2005-aisiais pasirodžiusio sumuštinio „Ebi Filet-O“ pardavimai per tris mėnesius iššoko iki 10 mln. vienetų. Šis užkandis su krevetėmis yra pagamintas pagal tradicinio Japonų patiekalo – krevečių tempuros – receptą. Tokijuje šis sumuštinis kainuoja 5,7 dolerio.

 

Japonija: „Ebi Filet-O“ (nuotr. facebook.com)Japonija: „Ebi Filet-O“ (nuotr. facebook.com)

 

Turkija: „Kofteburger“

„Kofteburgeris“ yra tradicinio turkiško kebabo su mėtomis ir petražolėmis analogas. Šis sumuštinis itin autentiškas ir, kaip jį apibūdino vienas amerikietis – „labai skanus, bet tai ne mėsainis..., nes labai jau turkiškas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Turkija: „Kofteburger“ (nuotr. facebook.com)Turkija: „Kofteburger“ (nuotr. facebook.com)

 

Tailandas: „Samurai Pork Burger“

Vardas pasako viską – samurajiškas kiaulienos mėsainis. Šis sumuštinis su Teriyaki padaže marinuota kiaulienos file ir prisisunkęs pipirų suviliojo „McDonald's“ Tailandietiškos virtuvės prieskoniais pagardinti ir tradicinį „Big Mac“. Tačiau šio sumuštinio pavadinimas išdavė, kad „McDonald's“ geografijos ir istorijos žinios šiek tiek prastokos. Kaip pasakė vienas klientas: „Kodėl patiekalo pavadinimas Japoniškas, jei gyvename Tailande?“

REKLAMA

 

Tailandas: „Samurai Pork Burger“ (nuotr. facebook.com)Tailandas: „Samurai Pork Burger“ (nuotr. facebook.com)

 

Marokas: „The McArabia“

6,5 dolerio kainuojančio sumuštinio viduriniuose Rytuose galima rasti įvairiausių variacijų. Tačiau Maroke populiariausias šis, duonos paplotyje įvyniotos jautienos ir kumino prieskoniais pagardintas sumuštinis. Vienas klientas dienraščiui „Global Post“ sakė: „Jei nuoširdžiai – atrodo, kad šis patiekalas tikrai marokietiškas!"

 

Marokas: „The McArabia“ (nuotr. facebook.com)Marokas: „The McArabia“ (nuotr. facebook.com)

 

Kinija: „Prosperity Burger“

Sezoninis patiekalas, kuris pasirodo tik artėjant Naujiesiems metams, „Prosperity Burger“ („klestėjimo mėsainis“) yra gaminamas su pipiruose marinuota jautiena ir svogūnų padažu. Kinijoje, kaip ir kitose rytų Azijos šalyse, „McDonald's“ klientai taip pat gali mėgautis „taro“ pyragu (obuolių pyrago variantas) bei raudonųjų pupelių ledais.

REKLAMA

 

Kinija: „Prosperity Burger“ (nuotr. facebook.com)Kinija: „Prosperity Burger“ (nuotr. facebook.com)

 

Prancūzija: „Croque McDo“

Šalis, kuri dėka filmo „Pulp Fiction“ nemirtingu pavertė sumuštinį „Royale with Cheese“ („karališkasis su sūriu“), gali didžiuotis ir dėl dal vieno atradimo. Šis, iš pirmo žvilgsnio, paprastas sūrio ir kumpio sumuštinis patinka visiems – tiek patiems prancūzams, tiek turistams. Kaip savo Blog'e rašė vienas amerikiečių turistas: „Tai jums ne koks amerikietiškas Happy Meal'as!“

 

Prancūzija: „Croque McDo“ (nuotr. facebook.com)Prancūzija: „Croque McDo“ (nuotr. facebook.com)

 

Lenkija: „WiesMac“

Šis didžiulio jautienos kotleto sumuštinis, angliškai vadinamas „Country Mac“ („kaimiškas“), yra patiekiamas su garstyčiomis ir krienais bei sezamais pagardinta bandele. „Kaskart kai valgau „WiesMac“ man norisi numirti. Jis toks skanus!" – sako vienas lenkas internetinėje diskusijoje. Akivaizdu, kad „McDonald's“ peržengia ir kalbos, ir kultūros skirtumus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Lenkija: „WiesMac“ (nuotr. facebook.com)Lenkija: „WiesMac“ (nuotr. facebook.com)

 

Meksika: „McMollete“

Tai meksikietiška „McMuffin“ versija tik nbe kiaušinio. Šis tarptautinis „McDonald's“ pusryčių atradimas gaminamas su pakepintomis pupelėmis, sūriu ir meksikietišku daržovių mišiniu – padažu „pico de gallo“. Visa tai uždedama ant paskrudintos duonelės. Patiekalas kilo iš tradicinio meksikiečių užkandžio „molelete“.

 

Meksika: „McMollete“ (nuotr. facebook.com)Meksika: „McMollete“ (nuotr. facebook.com)

 

Olandija: „McCroket“

Kai septintajame dešimtmetyje „McDonald's“ pirmą kartą buvo atidarytas Olandijoje, klientus buvo mėginama privilioti žirnių sriuba (olandiškai - erwtensoep). Kadangi sriuba nepasiteisino, buvo atrastas naujas ir šįkart sėkmingas patiekalas „McKroket“. Gerai paskrudintas jautienos kotletas paprastoje bandelėje Olandijoje kainuoja tik 2,5 dolerio. Šis sumuštinis buvo įkvėptas tradicinio olandiško kroketo.

 

Olandija: „McCroket“ (nuotr. facebook.com)Olandija: „McCroket“ (nuotr. facebook.com)

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų