REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gimdyti iš užsienio – į tualetą Lietuvoje

Nors Lietuvoje yra jau aštuoni gyvybės langeliai, pradėti steigi nuo 2009-ųjų lapkričio, nužudytų naujagimių sąrašas vis tiek ilgėja. „Akistatos“ paskaičiavimu, per tuos beveik trejus metus, kai gyvybės langeliai pas mus veikia, Lietuvoje buvo aptikta mažiausiai 20 negyvų kūdikių (kasmet panašiai tiek, kiek ir iki 2009-ųjų) – miške, griovyje, vandens telkinyje, šiukšlyne, krosnyje, savo lovelėje... Tiesa, ne visi šie kūdikiai buvo nužudyti – kai kurie mirė neprižiūrėti, tiesiog numesti.

REKLAMA
REKLAMA

Išgarsino degalinę

Už tai, kad Kaune neieškojo gyvybės langelio (o jų čia yra net du), nors pro šį miestą reikiamu metu kaip tik pravažiavo, druskininkietė Rosita B. (24 m.) greičiausiai papildys juodąjį vaikžudžių sąrašą. Rosita B. įtariama nužudžiusi savo naujagimį sūnelį. Teismas nutarė ją suimti kol kas trims mėnesiams.

REKLAMA

Šį įtariamą nusikaltimą Kauno rajono policininkai, pasitelkę pagalbon kolegas iš kitų rajonų, išaiškino per parą. Labai pasitarnavo vaizdo kameros, nufilmavusios žmones bei automobilius, kurie buvo įvykio vietoje.

Atsikratyti naujagimio gimdyvė pasirinko labai jau netinkamą vietą – Kauno–Alytaus kelyje, Ilgakiemio kaime (Kauno r.), esančią degalinę „Emsi“, kurioje, kaip minėta, aplinką akylai stebi net kelios vaizdo filmavimo kameros.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarop degalinės operatorius, nešdamas iš tualeto šiukšlių maišus, susidomėjo vienu užrištu maišu – sunkiu kaip niekada. Mesdamas į konteinerį, praplėšė ir pašiurpo – iš maišo kyštelėjo nuoga kūdikio kojytė... Operatorius iškart pranešė policijai.

Atvykę policininkai kraipė galvas – negyvas kūdikis atrodė išnešiotas, jam buvo užsegtos sauskelnės. Netrukus medikai patvirtino, kad tai naujagimis berniukas, ir paskelbė pirminius duomenis, jog mažylis gimė gyvas. Tai dar bus patikslinta vėliau, atlikus histologinius tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sudomino trijulė

Gimdyvės paiešką kriminalistai pradėjo nuo minėtosios degalinės darbuotojų apklausos ir vaizdo kameromis užfiksuotų vaizdų peržiūros.

Paaiškėjo, kad tos pačios dienos vidurdienį į degalinės teritoriją įsuko automobilis „Renault Laguna“. Jo pusamžis vairuotojas ir panašaus amžiaus moteris ramiai nuėjo gerti kavos, o perpus jaunesnė moteris, susiėmusi už pilvo, nuskubėjo į degalinės tualetą. Ten užtruko apie pusvalandį. Pas ją buvo nuėjusi ir vyresnioji moteris, nešina ką tik degalinėje nupirktais higieniniais paketais. Vėliau jaunesnioji moteris, išėjusi iš tualeto, taip pat dar išgėrė kavos, ir trijulė išvyko.

REKLAMA

Nors vaizdo kameros neužfiksavo tos „Renault Lagunos“ valstybinių numerių, jau kitą dieną policija ją surado Druskininkuose. Netrukus buvo apklaustas vairuotojas, ir istorija dėl įtariamos vaikžudystės pradėjo aiškėti.

Įkrito į klozetą?

Pastaruoju metu užsienyje gyvenanti Rosita B., auginanti dvejų metų sūnelį, tą dieną, kai skubiai ieškojo tualeto degalinėje, buvo parskridusi iš Anglijos. Ją aerouoste pasitiko motina Jūratė B. (46 m.) su savo sugyventiniu ir visi trys važiavo į Druskininkus, o pakeliui atsikratė Rositos B. naujagimio.

REKLAMA

Kur gimė kūdikis – automobilyje ar degalinės tualete – dar turi nustatyti kriminalistai. Sulaikyta Rosita B. pirmiausia išvis neigė ką tik gimdžiusi. Netrukus patikrinta ginekologų, ji nebegalėjo dėl to ginčytis, bet ir toliau tvirtino, kad savo naujagimio nežudžiusi. Anot Rositos B., gimdymas prasidėjęs staiga – štai todėl ir prireikę staiga stoti degalinėje. Tiesa, pilvo skausmas jaunai moteriai, kartą jau gimdžiusiai, neatrodęs kaip gimdymo, todėl atseit tik skubėjusi atlikti gamtinių reikalų. O tada, sėdint ant klozeto, kūdikis staiga iškritęs iš organizmo ir patekęs galvele į vandenį – bemat prigėręs arba užsimušęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot gimdyvės, nužudyti savo vaikelio ji nenorėjusi, bet po netikėto gimdymo labai išsigandusi, todėl lavonėlį įkišusi į šiukšlių maišą, užrišusi ir palikusi šiukšlių dėžėje. Tada popieriniais rankšluosčiais dar apšluosčiusi tualete kraujo pėdsakus ir nuėjusi pas motiną.

Ar Rosita B. nemelavo, turi išaiškinti teisėsaugininkai. Viena iš versijų – galbūt gyvas gimęs mažylis buvo uždusintas šiukšlių maiše.

Pagalbininkai – tabu?

Rositos B. motina policiją tikino net nežinojusi, kad į Lietuvą grįžusi dukra – nėščia. Tuo kol kas netikima, todėl vienoje Druskininkų sanatorijoje dirbančiai Jūratei B. pareikštas įtarimas padėjus nužudyti bejėgiškos būklės naujagimį, savo anūką. Moteris nesuimta – ji pasirašė pasižadėjimą niekur neišvykti, kol vyksta tyrimas.

REKLAMA

Oficialių įtarimų šleifas kol kas nesivelka tik paskui Jūratės B. sugyventinį.

Šie visi trys Druskininkų gyventojai iki šiol nėra buvę teisėsaugos akiratyje.

Gali būti, kad Jūratė B. teismo bausmės išvengs, nes, kaip teigia teisėsaugininkai, įrodyti nusikalstamą pagalbą gimdyvei atsikratant naujagimio būna gana sunku.

Štai prieš kelis mėnesius teismas Klaipėdoje nuteisė 10 metų kalėti uostamiesčio gyventoją Viktoriją Filiponenko (27 m.). Bausmė paskirta už 2009-ųjų gegužę gimusius ir tuoj pat šiukšlių konteineryje atsidūrusius šios moters dvynius sūnelius. Nors gimdyvė tikino dvynių nežudžiusi, tik juos gimdžiusi namie ir praradusi sąmonę, o vaikų kūneliais „pasirūpinęs“ jos sugyventinis, teismui nepavyko įrodyti vyro kaltės. Šis kategoriškai neigė nužudęs savo vaikus – girdi, net nežinojęs, kad sugyventinė laukiasi.

REKLAMA

Atrodo neįtikėtina, kad kartu gyvenantis vyras iki pat paskutinių dienų galėtų nežinoti apie savo moters nėštumą, tačiau tokia versija girdėta jau ne kartą.

Šiuo metu Vilkaviškio policijoje narpliojama vilkaviškietės Inetos Dzinguvienės (27 m.), įtariamos 2009-ųjų balandį nužudžius naujagimę dukrelę, byla. Apie tai „Akistata“ neseniai rašė. Nors ši trijų vaikų motina tuo metu gyveno su sutuoktiniu, šis iki šiol irgi tikina net nežinojęs, kad žmona tada buvo nėščia. Maža to, tas pats vyras, toliau gyvendamas kartu, ir po metų atseit nežinojęs, kad žmona vėl laukiasi. Taip 2010-ųjų balandį I. Dzinguvienė, Škotijos ligoninėje pagimdžiusi sūnelį, namie jį nužudė. Sutuoktinis tuo metu buvo darbe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienyje – griežčiau

Kriminalinėmis naujienomis besidomintys smalsuoliai sako, jog vaikžudysčių Lietuvoje nemažėja todėl, kad už tokį nusikaltimą dažniausiai skiriama gana švelni bausmė.

Už naujagimio nužudymą pas mus baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki 5 metų. Šis Baudžiamojo kodekso straipsnis gali būti taikomas tik motinai, kuri savo naujagimį nužudė dėl gimdymo nulemtos būsenos.

Kitais atvejais už naujagimio nužudymą gresia laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos. Bet pačia griežčiausia bausme – iki gyvos galvos – už naujagimio nužudymą nuteista tik viena lietuvė – minėtoji I. Dzinguvienė. Ir toks nuosprendis paskelbtas ne Lietuvoje, o Škotijoje, kur lietuvė tapo vaikžude.

REKLAMA

Todėl galima spėti, kad tik dėl „kilniaširdės“ lietuviškos Temidės į gimtinę nėščia grįžo ir druskininkietė Rosita B. Pirminiais duomenimis, ji iš anksto ketino atsikratyti savo naujagimio – gimdyti nevažiavo į ligoninę, iki gimdymo nesilankė pas medikus. Jeigu savo kūdikio ji būtų atsikračiusi Anglijoje, kur pastaruoju metu gyveno, greičiausiai ją būtų ištikęs I. Dzinguvienės likimas.

Ar gresianti tik švelni bausmė – vienintelis atsakymas į klausimą, kodėl žudomi naujagimiai? Ne. Kai kurie psichologai teigia, kad tokį nusikaltimą gali įvykdyti tik sveiką nuovoką praradusi gimdyvė, o sveiko proto moteris, susilaukusi vaiko, turi kitų galimybių – atiduoti kūdikį įvaikinti, palikti jį gyvybės langelyje.

REKLAMA

Seimo narė Asta Baukutė, keturių vaikų motina, paspartinusi gyvybės langelių steigimą Lietuvoje, yra įsitikinusi, kad naujagimių žudymas – niekaip neišgyvendinamas faktas, nes taip esama visame pasaulyje. Tik labai reikia, kad tokių atvejų būtų kuo mažiau, užtat ir veikia gyvybės langeliai. „Net ir viena išsaugota kūdikio gyvybė jau yra pasiekimas, leidžiantis tvirtinti, kad gyvybės langeliai – ne akcija ir ne šou“, – teigė A. Baukutė.

Tik faktai:

Įvaikinimo tarnybos duomenimis, nuo pirmojo Lietuvoje gyvybės langelio įkūrimo juose buvo palikta 20 vaikų: 2009 m. – vienas, 2010 m. – dvylika, 2011 m. – keturi, 2012 m. – trys.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno apygardos teisme baigiama nagrinėti alytiškės Sandros D. (24 m.) baudžiamoji byla, kurioje ši vieną mažametį auginanti motina kaltinama 2011-ųjų kovo mėnesį nužudžiusi kitą savo vaikelį – pagimdžiusi jį namie „į klozetą“, namiškiams neva nežinant.

Tame pačiame teisme tuoj bus paskelbtas nuosprendis ir dėl Jurbarko rajone 2011-ųjų pavasarį įvykdytos vaikžudystės – Renata L. (20 m.) kaltinama į lauko tualeto duobę, į fekalijas, įmetusi savo ką tik gimusią dukrelę. Ši moteris su sutuoktiniu augina sūnelį.

I. Zubrickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų