REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

55 proc. to, ką žmogus kalba, yra pasakoma kūno kalba. Tiesą sakant, kaip pastebi „Business Insider“, kai žmogus pasakoja emocionalius dalykus, jo besiklausantysis tik 7 proc. informacijos priima žodine forma, visa kita jam pasakojo pasakotojo kūno kalba.

REKLAMA
REKLAMA

Verslo portalas atkreipia dėmesį, kad politikus lengviausia pažinti stebint jų rankas, aukos pažeidžiamumą psichopatams lengviausia nustatyti vien stebint, kaip potenciali auka kalba.

REKLAMA

Per penkias minutes, stebint žmogaus kūno kalbą, galima įvertinti patį žmogų maždaug 70 proc. tikslumu... vis dėlto daugumai žmonių trūksta žinių, kaip skaityti kūno kalbą.

Dažniausios klaidos

Knygos „The Silent Language of Leaders: How Body Language Can Help or Hurt How You Lead“ autorius pateikia dažniausiai daromas klaidas.

-Vertinant žmogaus kūno kalbą, neatsižvelgiama į situacijos kontekstą. Sukryžiuotos žmogaus rankos netenka įprastos reikšmės, jeigu, pavyzdžiui, kambaryje, kuriame yra stebimas žmogus, šalta arba kėdė, ant kurios jis sėdi, neturi porankių.

REKLAMA
REKLAMA

- Vertinami pavieniai veiksmai, o ne jų visuma. Viena didžiausių daromų klaidų ta, kad stengiamasi kiekvienam žmogaus judesiui priskirti atskirą reikšmę, neieškant veiksmų sekos ir vientisumo.

- Pasirenkamas netinkamas vertinimo atskaitos taškas. Jeigu žmogus yra labai judrus, judrumas pats savaime nieko nereiškia, tačiau jeigu žmogus vieną dieną liaujasi daryti tai, kas jam įprasta – štai jums ir metas suklusti.

- Pamirštama, kad vertinant kūno kalbą taip pat egzistuoja išankstinės nuostatos. Pavyzdžiui, jeigu tiriamam žmogui jaučiate simpatiją ar antipatiją, tai be jokios abejonės paveiks jūsų tyrimo rezultatus. Jeigu žmogus tau pasako komplimentą, tu jam atsakai tuo pačiu ir nors dažnai žmonės linkę sakyti, kad yra nešališki, didžiausias pavojus slypi manyme, kad esi nešališkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į ką koncentruotis?

„Business Insider“ pataria, kad norint „išskaityti žmogaus kūno kalbą“ svarbu stebėti ir laukti veiksmų, kurie yra nesąmoningi ir kurių pats tiriamasis negali kontroliuoti – būtent tai gali perduoti tikrąją žinutę apie žmogų.

Knygos „Honest Signals: How They Shape Our World“ autoriai pateikia tris svarbius dalykus, į kuriuos reikėtų kreipti dėmesį:

Kalbinės ir elgesio mimikos. Ar tiriamasis naudoja tokius pačius žodžius, kokius naudojate jūs? Ar kalbama panašiu į jūsų kalbos greičiu ir tonu? Ar žmogus sėdi panašiai kaip jūs sėdite? Jei taip, tai signalizuoja tam tikrus judviejų panašumus. Žinoma, kartais tai gali būti dirbtina, tačiau ilgainiui žmogus tokius dalykus atlieka nesąmoningai, pats savęs nekontroliuodamas.

REKLAMA

Aktyvumo lygis. Bendra taisyklė tokia, kad aktyvumo lygis paprastai simbolizuoja žmogaus jaudulį ir susidomėjimą. Pavyzdžiui, jeigu moteris, pakviesta į pasimatymą, jo metu nevalingai judina koją, tai signalizuoja, kad ji domisi vyru, su kuriuo atėjo į pasimatymą.

Dėmesio išlaikymas. Jeigu žmogus nesugeba ilgai išlaikyti dėmesio vienam objektui, tai simbolizuoja jo pažeidžiamumą kitų įtakai.

Ženklai, kurie kalba savaime

Žinoma, visada yra svarbus kontekstas, tačiau..

Sukryžiuotos kojos derybų metu yra blogas ženklas.

Knygos „How to Read a Person Like a Book“ autoriai  Gerardas I. Nierenbergas and Henry H. Calero atliko įdomų eksperimentą. Ištyrė 2 tūkst. derybų vaizdo įrašų ir nustatė, kad nė vienose derybose, kurių metu derybininkai buvo sukryžiavę kojas, nebuvo pasiektas abi puses tenkinantis susitarimas. Ir atvirkščiai, pasiūlius derybininkams atkryžiuoti kojas, buvo užfiksuotas žymus pokytis.

REKLAMA

Panašius ženklus patariama stebėti bendraujant su žmonėmis, kurie potencialiai gali norėti jus apgauti.

Tiesa, kaip atkreipia dėmesį Wray Herbertas, knygos „ On Second Thought: Outsmarting Your Mind's Hard-Wired Habits“ autorius, gestas sukryžiuoti kojas paprastai eina su keliais kitais – rankų ir veido lietimu, rankų sukryžiavimu ir atstumo išlaikymu. Šie ženklai visi kartu dažnai nežada nieko gero.

Kokias žmonėmis pasitikėti?

Į bendradarbiavimą linkę žmonės paprastai yra labiau emocionalūs ir labiau save išreiškiantys ekspresyviu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat patariama stebėti žmogaus rankas. Delnai į viršų simbolizuoja paklustumą, delnai nuleisti žemyn - jėgą, įtakingumą.

Būtina atsiminti, kad vyrų ir moterų kūno kalba skiriasi, nes abi lytys flirtuoja skirtingai.

Moterys vilioja vyrus šypsodamosios, pakeldamos antakius, parodydamos savo akis. Didelės akys paprastai simbolizuoja nuoširdumą ir vaikiškumą. Smakro nuleidimas žemyn yra ženklas, kad norima prieiti arčiau. Moterų vilionės, kaip pastebi Rodgers, paprastai būna panašios, o štai vyrų mažiau standartizuotos. Krūtinės išpūtimas, nugaros ištiesinimas, rankų mostai paprastai būna skirti atkreipti dėmesį į save ir parodyti galią.

REKLAMA

Žingsniai link pažinimo

Pirma, skirkite laiko kūno kalbos tyrinėjimui. Skamba banaliai, tačiau dažniausiai bendraudami su žmogumi sąmoningai neanalizuojame jo kūno kalbos.

Nepamirškite konteksto.

Ištyrinėkite detales – kalbą, greitį, intonacijas, aprangą.

Turėkite minty savo šališkumą ir stenkitės nuo jo atsiriboti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų