REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sakoma, kad visi pasaulio padarai yra gražūs, o ypač maži. Tačiau šie mažieji „monstriukai“ tikrai neprimena mielų gyvūnėlių. Nors, besiplaikstant ekstravagantiškiems šių laikų vėjams, visko gali būti, kad atsiras ir tokių, kuriems šie gyvūnai pasirodys ne keisčiausi, o gražiausi.

REKLAMA
REKLAMA

Šikšnosparnis „Yoda“

2010-aisiais atogrąžų miškuose buvo atrastas keistas žalianosis padaras, panašus į „Žvaigždžių karų“ personažą Jedi Master. Šis šikšnosparnis kartu su oranžiniu voru ir geltonais taškais išmarginta varle yra vienos naujausių Papua (Naujoji Gvinėja) atrastos rūšys. Du mėnesius trukusių tyrimų Nakanai ir Muller kalnuose metu atrasta daugiau nei du šimtai įvairių augalų ir gyvūnų rūšių

REKLAMA

Šikšnosparnis „Yoda“ (nuotr. oddee.com)Šikšnosparnis „Yoda“ (nuotr. oddee.com)

Beždžionė „Lesula“

Mokslininkai tvirtina Kongo respublikoje radę dar nežinomą beždžionių rūšį. Ši beždžionė iki šiol buvo gerai žinoma tik vietiniams medžiotojams. Apie beždžionių Cercopithecus Lomamiensis, mokslininkų vadinamų Lesula vardu, atradimą Lomami miškuose pirmasis paskelbė nepriklausomas žurnalas „Plos One“. Anot mokslininkų, tai tik antrasis beždžionių rūšies atradimas per 28 metus. Vietoje, kuri iki šiol buvo itin mėgiama Amerikos mokslininkų bei fotografų – tai labai netikėtas atradimas.

REKLAMA
REKLAMA

Beždžionė „Lesula“ (nuotr. oddee.com)Beždžionė „Lesula“ (nuotr. oddee.com)

Žuvis „Mr. Blobby“

Žavingą Misterio Blobby vardą gavusi „storagalvė“ žuvis buvo atrasta 2003-ais etais Naujojoje Zelandijoje, vykdant periodiškai kartojamą jūros gyvių surašymą. „Storagalvės“ pravardę žuvis gavo dėl didelės, į gniutulą panašios galvos ir riebalinį sluoksnį primenančios odos. Mr. Blobby gyvena Atlanto, Indijos ir Ramiojo vandenyno gelmėse, nuo 100 metrų iki 2,8 kilometrų gylyje.

Žuvis „Mr. Blobby“ (nuotr. oddee.com)Žuvis „Mr. Blobby“ (nuotr. oddee.com)

Gyvatė „Penis“

Grupė inžinierių, statydami užtvanką Amazonės džiunglėse, neseniai rado gyvatę Atretochoana eiseltiis, kai kada dar vadinamą „begalūnę amfibija“. Tačiau pamatę šią gyvatę, dauguma pripažįsta, kad labiausiai ji primena vyrišką lytinį organą (anglų kalba gyvatė vadinama („Penis Snake“)... Biologas Julianas Tupanas pranešė, kad šešios šios rūšies gyvatės buvo rastos palei upės dugną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyvatė „Penis“ (nuotr. oddee.com)Gyvatė „Penis“ (nuotr. oddee.com)

Varlė „Pinocchio“

Ši į pinokį panaši medžiuose gyvenanti varlė buvo atsitiktinai atrasta Foja kalnuose, kai tyrinėtojas Paulas Oliveris iš Australijos pietaudamas rado nematytą gyvį ant ryžių įpakavimo. Mokslinininkas neaptiko daugiau šios rūšies atstovų ir padarė prielaidą, kad varlės-pinokės dažniausiai būna medžių viršūnėse. Iki šiol nėra žinoma, kodėl vyriškos lyties Pinocchio varlių nosis kartais yra tiesi, o kartais suglebusi.

Varlė „Pinocchio“ (nuotr. oddee.com)Varlė „Pinocchio“ (nuotr. oddee.com)

Medžių žiurkė „Chinchilla“

Chinchilla žiurkė (Cuscomys ashaninka) buvo atrasta 1997-ais metais Vilcabamba kalnuose, esančiuose visai netoli Maču Pikču. Žiurkė yra pilkos spalvos, tvirto sudėjimo, turi dideles gnyples ir išskirtinę baltą juostą ant galvos. Panašios Chinchilla žiurkės Inkų civilizacijoje buvo deginamos tombose, kuriose buvo laidojami žmonės.

REKLAMA

Medžių žiurkė „Chinchilla“ (nuotr. oddee.com)Medžių žiurkė „Chinchilla“ (nuotr. oddee.com)

„Lapanosis“ šikšnosparnis

Nauja šikšnosparnių rūšis buvo rasta nacionaliniame in Chu Mom Ray parke. Iš pradžių ši šikšnosparnių rūšis buvo palaikyta jau žinoma, 2008-aisiais atrasta rūšimi, tačiau vėliau buvo pastebėti ir įrodyti kai kurie genetiniai skirtumai.

„Lapanosis“ šikšnosparnis (nuotr. oddee.com)„Lapanosis“ šikšnosparnis (nuotr. oddee.com)

Ryklys „Ciklopas“

Labai retas ryklys-ciklopas, rastas prie Meksikos krantų, yra viena seniausių gyvybės formų, atrastų 2011-ais metais. 56-ių centimetrų ilgio ryklio embrionas turi vieną funkcionuojančią akį galvos priekyje. Ši akis yra įgimtas bruožas, vadinamas ciklopo sindromu, kurį turi kelios gyvūnų rūšys, o taip pat ir žmonės. Ryklių tyrinėtojas Jimas Gelsleichteris sako, kad ryklio-vienaakio embrionai buvo tirti jau keletą kartų, tačiau tai, jog niekada nebuvo pagautas suaugęs ryklys-ciklopas, perša išvadą, kad šie gyvūnai ilgai neišgyvena laukinėje gamtoje.

REKLAMA

Ryklys „Ciklopas“ (nuotr. oddee.com)Ryklys „Ciklopas“ (nuotr. oddee.com)

Sraigė „Flamingo liežuvis“

Šis sraigė (Cyphoma gibbosum), gyvenanti britiškoje vakarinės Indijos dalyje, yra viena iš tūkstančių naujų gyvūnų rūšių, atrastų pirmojo jūrų gyvūnų surašymo metu.

Sraigė „Flamingo liežuvis“ (nuotr. oddee.com)Sraigė „Flamingo liežuvis“ (nuotr. oddee.com)

Sraigė „Jūros angelas“

2005-ais metais vykusio jūrų gyvių surašymo metu buvo atrasta nepaprasta sraigė, praminta „jūros angelu“ (Clione limacine). Šis gyvis paprastai gyvena 350 metrų gylyje po vandeniu. Nepaisant pravardės, ši sraigė drovumu nepasižymi ir nevengia demonstruoti savo kūno, persišviečiančio pro itin plonytę odą. Pasak mokslininkų, galima sakyti, kad tai nuoga sraigė be kriauklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panašiomis sraigėmis, kurių dauguma yra lešio dydžio, minta nemažai jūros gyvūnų. „Vandenyne jiems tai tarsi maži bulvių traškučiai“, - savo 2009-ais metais išspausdintame straipsnyje rašo Kalifornijos universiteto biologas Gretchen Hofmann.

Sraigė „Jūros angelas“ (nuotr. oddee.com)Sraigė „Jūros angelas“ (nuotr. oddee.com)

Šimtakojis „Rausvasis Millipede“

Cianidu galintis „šaudyti“ šimtakojis yra pakankamai drąsus, kad „dėvėtų“ ryškiai rožinę. Pirmą kartą 2007-ais metais užfiksuotas rausvasis šimtakojis drakonas Millipede yra vienas iš kelių tūkstančių naujų gyvių rūšių, aptiktų Didžiajame Mekongo regione per pastaruosius dešimt metų. Mados tendencijas paliekant nuošaly, ryški šio gyvūno spalva greičiausiai yra tarsi įspėjimas, kad šimtakojis skleidžia toksiškas medžiagas.

REKLAMA

Šimtakojis „Rausvasis Millipede“ (nuotr. oddee.com)Šimtakojis „Rausvasis Millipede“ (nuotr. oddee.com)

Gudrioji „Gunnison“ kurapka

Visai neseniai buvo atrasta, kad tiktai Šiaurės Amerikoje, Kolorado valstijoje aptinkama „Gunnison“ kurapka nėra tas pats, kas Didžioji kurapka. Šios dvi rūšys skiriasi ne tik dydžiu, bet ir ornamentais bei kitais veislės ypatumais.

Gudrioji „Gunnison“ kurapka (nuotr. oddee.com)Gudrioji „Gunnison“ kurapka (nuotr. oddee.com)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų