REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę, ketvirtadienį, vienoje Medininkų pilies donžono menių bus pristatyta prezidento Algirdo Mykolo Brazausko medžioklės trofėjų kolekcija. Renginys įtrauktas į Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro, Seimo pirmininko, XII ir XIII vyriausybių ministro pirmininko, prezidento A. M. Brazausko gimimo 80-ųjų metinių minėjimo programą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Trakų istorijos muziejaus direktoriaus Virgilijaus Poviliūno, pernai rugpjūtį Prezidento dukra Audronė Usonienė dovanojo Trakų istorijos muziejui prezidento A. M. Brazausko kolekciją.

REKLAMA

„Kolekcijoje – 92 medžioklės trofėjai ir 109 medžioklės peiliai. Anksčiau prezidento dovanoti trofėjai yra eksponuojami Trakų salos pilyje. Atstačius Medininkų pilies donžoną, prasiplėtė Trakų istorijos muziejaus erdvės. Trečiame šio bokšto aukšte ir bus pastovi dovanotos kolekcijos ekspozicija“, – sako V. Poviliūnas.

Kolekciją visuomenei pristatyti Medininkų pilyje yra paskatinęs pats prezidentas.

„Sujaudino žinia, kad Amerikos lietuvių bendruomenė, paraginta Amerikos lietuvių inžinierių ir architektų sąjungos (ALIAS), vadovaujamos p. Alberto Kerelio, ėmėsi iniciatyvos atstatyti Medininkų pilies donžoną bei šiam reikalui surinkti reikiamas lėšas. Išrinkta Medininkų pilies atstatymo fondo valdyba (pirmininkas p. L. Maskaliūnas) ėmėsi kilnaus ir didelę prasmę turinčio uždavinio. Juk čia, šalia senosios Medininkų pilies, buvo žvėriškai nužudyti atsikuriančios Lietuvos Respublikos pareigūnai. Galima sakyti, kad jie savo krauju apšlakstė ir Medininkų pilies sienas, kurios ne kartą gynė Lietuvos valstybę nuo priešų. Pilies atstatymas būtų pats geriausias paminklas žuvusiems Medininkų pasienio poste. Palaikau Jūsų kilnią idėją ir visokeriopai ją remiu. Kartu su Jumis regiu Medininkų pilį atstatytą, prikeltą naujam gyvenimui“, – pirmojo 1995 metų žurnalo „Technikos žodis“ numerio įžanginiame žodyje rašė prezidentas A. M. Brazauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Trakų istorijos muziejaus direktoriaus V. Poviliūno teigimu, tuo metu nepavyko realizuoti pilies šiaurės rytų bokšto – donžono atstatymo. Daugelį metų keitėsi pilies šeimininkai ir jos atstatymu bei galimybe pritaikyti turizmui susirūpinta tik tuomet, kai 2004 m. beglobę pilį Kultūros ministerija valdyti pavedė Trakų istorijos muziejui. Buvo parengta pilies rekonstrukcijos programa ir 2010 m. jos atstatymui gauti 8 mln.litų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Pirmasis Medininkų pilies rekonstrukcijos etapas baigtas šiemet, rengiamos keturios ekspozicijų salės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pristatomoje medžioklės trofėjų kolekcijoje tarp kitų eksponatų bus galima pamatyti briedį, stirną, šerną, taurųjį elnią, mufloną, juodąjį lokį, kurtinį, fazaną, stumbrą, antilopes, karpotį, gemzę, sužinoti, kad visaėdis, iki 150 kg sveriantis karpotis yra kiaulinių, porakanopių šeimos žinduolis ir gyvena Afrikos savanose, o gemzė priklauso ožkų pošeimiui. Ekspozicijoje pateikiama išsami informacija ne tik apie retesnius, bet apie visus eksponuojamus medžioklės trofėjus.

Medininkų pilies ekspozicija lankymui bus atidaryta rugsėjo 27 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų