REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saugus verslas „debesyje“: 7 patarimai

„Debesų„ kompiuterijos koncepcija su lanksčia virtualių mašinų sistema, leidžiančia greitą plėtrą ir funkcionalumą, įsiveržė į verslo pasaulį atnešdama teigiamų pokyčių ir naujovių kasdieniniam darbui. Priežasčių, kodėl smulkiam verslui verta įšokti į „debesis“, tiek daug, kad belieka tiesiog prisijungti prie paruošto serverio be papildomo vargo ar žmogiškųjų išteklių. Vis dėlto, kad ir kaip gerai būtų „debesyse„, vertėtų nepamiršti savo duomenų apsaugos. Pateikiame kelis patarimus, padėsiančius tinkamai pasiruošti saugiam persikėlimui į „debesis“ .

REKLAMA
REKLAMA

1. Pažinkite savo „debesų" tiekėją

„Debesų„ rinkoje šiandien tiek daug tiekėjų, kad patikimiausią reikia rinktis atidžiai. Vertėtų atkreipti dėmesį, ar tiekėjas turi gerų klientų atsiliepimų ir patirtį diegiant saugius sprendimus. Jei tiekimo įmonė puikiai tvarkosi su apsaugos palaikymu įprastiniuose serveriuose, tikėtina, kad taip pat apsaugos ir „debesų“ kompiuterija paremtus sprendimus. Sena verslo taisyklė – gauni tai, už ką moki – atsispindi ir čia. Palaikyti tinkamą saugumo lygį reikia įdėti daug darbo, darbui reikia ekspertų ir kokybiškos techninės įrangos bei patikimų sprendimų, o šie niekada nebūna nemokami.

REKLAMA

2. Nustatykite savo verslo poreikius

Tikrai nepakanka gero draugo rekomendacijos ir jūsų vizijos. Įsitikinkite, kad galite aiškiai nustatyti, ko jums reikia naudojant „debesų„ sprendimus. Jei jums reikia greitos komunikacijos tarp jūsų biuro ir „debesies“, galite likti nemaloniai nustebinti. Kol duomenų saugojimas „debesyje„ veikia puikiai, duomenų bazės užklausos, pateikiamos „debesiui“ iš biuro, gali prailginti procesų vykdymo laiką. Įvertinkite optimizacijos galimybes.

REKLAMA
REKLAMA

3. Šifruokite savo bitus ir baitus

Nesvarbu, ar duomenys jau saugomi, ar dar tik keliauja į „debesis", šifruokite kiek įmanoma – tai papildoma saugumo sąlyga. Jei nežinote, kaip tai padaryti, pasitarkite su tiekėju, ir, žinoma, būtinai ištestuokite šifravimo galimybes prieš bandant tai padaryti su vertingiausiais savo verslo duomenimis.

4. Valdykite prieigą prie „debesies"

Duomenų saugojimas ar darbas „debesyje„ reiškia viena, kad netenkate vieno žingsnio fizinės kontrolės – virtualiai jūs saugote itin vertingą intelektualinę nuosavybę ir jautrią informaciją, todėl jums reikia kontroliuoti, kas gali prieiti prie jūsų duomenų „debesyje“. Jūsų tiekėjas gali patikinti, kad jis prižiūrės jūsų duomenis, tačiau tai neatleidžia jūsų nuo atsakomybės, kokie autorizuoti vartotojai turės prieigą. Rekomenduojame naudoti vartotojų dvigubą autentifikaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Darykite atsargines kopijas

Daugelis verslininkų galvoja, kad naudojant „debesų„ kompiuterijos sprendimus nebereikia rūpintis atsarginėmis duomenų kopijomis. Žinoma, priklausomai nuo poreikio, galite daryti ir saugoti atsargines kopijas pačiame „debesyje“, tačiau patartina jas pasidaryti dar prieš išsikeliant į „debesis". Būtinai patikrinkite, ar atsarginės kopijos yra pasiekiamos ir gali būti bet kuriuo metu atkurtos.

6. Tikrinkite sutartį

Pasirašant bet kurią sutartį, derėtų atidžiai perskaityti ir susipažinti su sutarties sąlygomis ir terminais. Pavyzdžiui, „Amazon Cloud Drive„ sutartyje yra keli bauginantys, tačiau „debesų“ kompiuterijos rinkai ne tokie ir neįprasti punktai:

REKLAMA

5.2 Mūsų teisė pasiekti jūsų failus. Jūs suteikiate mums teisę pasiekti, saugoti, naudoti ir atskleisti jūsų prisijungimo duomenis ir jūsų failus: teikti jums techninę pagalbą ir pranešti apie techninius gedimus; tikrinti sutarties sąlygų laikymąsi, vykdyti sutarties sąlygas ir saugoti paslaugą bei jos klientus nuo apgavysčių ar grėsmių saugumui ir t.t.

5.3 Apsauga. Mes nesuteikiame garantijos, kad jūsų duomenys netaps pasisavinimo objektu, nedings ar nebus pažeisti, ir mes nebūsime atsakingi, jei taip nutiks. Jūs esate atsakingi už tinkamos apsaugos palaikymą, apsaugą ir savo failų atsargines kopijas.

REKLAMA

Ar tikrai sutiktumėte su tokiomis sutarties sąlygomis? Jei galite susitarti su paslaugos tiekėju dėl jus netenkinančių sąlygų keitimo, padarykite tai prieš perkeldami savo duomenis į „debesį".

7. Prisiminkite:  ir „debesyje" gali būti virusų

Paskutinės naujienos apie kenkėjišką programą, žinomą kaip „Crisis„, kuri užkrėtė „VMware“ virtualias mašinas, primena mums, kad „debesis„ neturi specialaus imuniteto nuo virusų. Turėtume pažymėti, kad persikėlimas į „debesį“ nepanaikina antivirusinės apsaugos būtinybės – ji reikalinga visiems įrenginiams, kurie jungiasi prie „debesų".

Debesuotos išvados?

„Debesų„ kompiuterijos sprendimai neturėtų gąsdinti, bet tik jūs nusprendžiate kiek ir kokios verslo informacijos norite talpinti „debesyje“. Prisiminę šiuos septynis patarimus, tikrai pasirinksite teisingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų