REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį baigiantis darbo dienai baigiasi ir laikas, kai Seimo rinkimuose dalyvaujančios partijos Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) gali įteikti pareiškinius dokumentus. Taip pat baigiasi i laikas, kai kelios partijos gali sujungti savo kandidatų sąrašus.

REKLAMA
REKLAMA

Dalyvauti Seimo rinkimų kampanijoje ketinantys yra pareiškę maždaug pusšimtis patys save keliančių kandidatų ir  27 partijos, tarp kurių šešios – didžiosios politikos naujokės.

REKLAMA

Vyriausioji rinkimų komisija savaitės pabaigoje, penktadienį paskelbs, kas su kuo sudarė koaliciją, o kas savo jėgomis kausis dėl Seimo nario mandato ir sieks įtikinti rinkėjus būtent jiems atiduoti savo balsus spalio 14-ąją.

Tačiau vienu aspektu šių metų rinkimai jau lenkia buvusius prieš ketverius metus – 2008 metais į Seimą veržėsi 22 partijos, buvo sudaryta 16 partijų sąrašų.

Politologas: dalis rinkėjų paprasčiausiai neateis

Nepaisant partijų, taigi ir galimybių rinktis, gausos, prognozuojama, kad pareikšti savo valios  renkant naująjį Seimą šiemet gali ateiti dar mažiau žmonių negu prieš ketverius metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Dalis tradicines partijas remiančių rinkėjų lieka ištikimi, bet dalis tų, kurie anksčiau balsvo už Tėvynės sąjungą (TS-LKD,  dabar nusivylę ir nebalsuos. Variantai du: arba jie apskritai neis į rinkimus, arba balsuos už kitus“, – paklaustas, kaip šiemet gali elgtis rinkėjai, Balsas.lt sakė politologas Antanas Kulakauskas.

Anot jo, mažai tikėtina, kad TS-LKD elektroratas balsuotų už socialdemokratus ar darbiečius, „bet už kitus, ir už naująsias partijas gal ir gali balsuoti.

„Bet didelė dalis nusivylusių žmonių gali apskritai neiti į rinkimus. Todėl ir prognozuojama, kad rinkėjų aktyvumas gali siekti vos 35-40 proc.“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Referendumas žmonėms neaktualus?

Paklaustas, ar karu su Seimo rinkimais vyksiantis patariamasis referendumas dėl Visagino atominės elektrinės (VAE), A. Kulakauskas pareiškė, kad daugelis žmonių nemano, jog tai lemtingas Lietuvai klausimas.

„Dabar daugeliui žmonių neatrodo, kad tai lemtingas, jų ir Lietuvos likimą lemiantis klausimas. Iš principo aš esu referendumo atominės energetikos klausimu šalininkas, bet dabar inicijuotame  referendume bus tik politiniai argumentai“, – sakė jis.

Anot politologo, VAE statybos klausimas Lietuvos gyventojams turėtų rūpėti, tačiau dėl nepakankamos informacijos žmonėms dabar jis neatrodo aktualus.

REKLAMA

„Jeigu elektra pigiau kainuos – valio, statom. Bet niekas jokių skaičiavimų, kiek tai kainuos, nepateiks. Tas aktualizavimas dabar visiškai supriešintas: kas už Rusiją, kas prieš Rusiją. Šiaip ar taip, Rusija buvo, yra ir bus, o čia mūsų klausimas, – Balsas.lt aiškino A. Kulakauskas. – Galima suprasti, kad kai kam didžiulės statybos naudingos – didžiuliai pinigai, kažkas vadovauja, kažkas remia. Bet įtariu, kad VAE projektas kainuos daug daugiau, negu kai kas šneka be  paskaičiavimų arba pateikia skaičiavimus pagal principą „plius minus“.

REKLAMA

Anot politologo, klausimas dėl VAE referendumui neparuoštas.

„Specialiai supainiotas. Tokio galingumo atominė elektrinė Lietuvai ne pagal pečius, – pareiškė A. Kulakauskas.

Konsultacinis referendumas  kartu su Seimo rinkimais vyko ir 2008 metais. Tąsyk visuomenė turėjo pareikšti savo nuomonę  dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo. Nepaisant to, savo valios prie balsadėžių pareikšti apie mažiau negu 50 proc. Lietuvos rinkėjų (rinkimų dieną  48,55 proc. – red. past.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų